Autor Wątek: Ilość wahnięć wycieraczek  (Przeczytany 1648 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Ilość wahnięć wycieraczek
« dnia: 05 Kwietnia 2022, 21:52:10 »
Cześć Panowie. W Aurisie miałem taką opcję, że jeżeli psiknąłem raz krótko spryskiwaczami na szybę, to wycieraczki wahnęły po szybie jeden raz, jeżeli psiknąłem odrobinę dłużej, to wycieraczki wahnęły dwa razy, a jeżeli psiknąłem jeszcze dłużej, to wycieraczki wahnęły trzy razy. Mogłem sobie w ten sposób regulować ilość wahnięć w zależności od potrzeby, oszczędzając przy okazji pióra wycieraczek. W obecnej Corolli nie mam takiej możliwości. Obojętnie, czy pryskam spryskiwaczami króciutko, czy dłużej, wycieraczki zawsze latają po szybie wkurzająco cztery razy. Ostatnie dwa wahnięcia są już zdecydowanie niepotrzebne, bo wycieraczki latają po czystej już i prawie suchej szybie, co moim zdaniem przyspiesza ich zużycie. I w związku z powyższym mam do was pytanie: Czy orientuje się ktoś, czy można to wahanie wycieraczek jakoś programowo skrócić o przynajmniej dwa wahnięcia? Żeby nie latały po szybie cztery razy, tylko np. dwa?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Ilość wahnięć wycieraczek
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Kwietnia 2022, 11:09:31 »
Ja naciskam ultra krótko i wtedy w ogóle nie latają. Tak ze 3 razy, aż płyn rozprowadzi się po szybie  i potem do góry żeby raz zamiotły. Jak mało to jeszcze raz do góry  i tyle. Wycieraczki nie pracują w ogóle po suchym.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Kwietnia 2022, 14:35:17 »
No, tak, zgadza się, można nacisnąć dźwignię ultra krótko i wycieraczki wtedy nie uruchamiają się, no ale to dość niewygodne takie pryskanie ultra krótkie, dlatego pytam, czy jest jakaś możliwość, żeby skrócić to machanie wycieraczek do dwóch razy, albo całkiem je wyłączyć? Byłoby super, gdybym se pryskał na szybę, ile chcę, a wycieraczki uruchamiałbym se ręcznie. Miałem tak kiedyś w dawnym Seicento i było to bardzo wygodne i bezstresowe.
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2022, 14:38:16 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Kwietnia 2022, 18:28:08 »
Ja to robię tak że lekko psikne później jak się wycieraczka włącza na 4 przetarcia to po każdym 1 przetarciu jeszcze psikam po jednym strzale żeby po suchej nie jeździła.
Przyzwyczaiłem się do tego i szyba dobrze przetarta i wycieraczka nie jeździ po suchej szybie.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Kwietnia 2022, 19:41:56 »
Czyli nie da się tego wyłączyć programowo, skoro nikt o tym nie pisze. Słabo to wymyślone w Corolli. Prosta droga do przedwczesnego zużycia piór wycieraczek. Z doświadczenia wiem, że w zupełności wystarczyłyby dwa machnięcia wycieraczek, a często nawet i jedno, jeśli brud na szybie jest świeży i mokry. Akurat to jest rzecz, która mnie mocno wkurza i dyskomfortuje w Corolli, że nie mogę sobie regulować ilości wahnięć, tylko ktoś wymyślił i włączył takie długotrwałe latanie wycieraczek bez mojej kontroli. W moim starym Peugeocie wycieraczki latają trzy razy, co mnie od zawsze mocno irytuje, więc aby mnie dobić, Toyota wymyśliła cztery wahnięcia, eh. Auris pod tym względem był o dwie klasy lepszy od Corolli :-(:-(
« Ostatnia zmiana: 06 Kwietnia 2022, 19:44:24 wysłana przez fynooh »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 06 Kwietnia 2022, 22:47:52 »
Nie ma się co denerwować. Życie jest za krótkie żeby się denerwować takimi głupotami.
Trzeba to zaakceptować i cieszyć się jazdą a pióra majątku nie kosztują a pewnie i tak swoje wytrzymają.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Kwietnia 2022, 20:18:51 »
Nie ma się co denerwować

Dzięki za dobre słowo :-):-):-) Jeszcze na dodatek w poniedziałek wpadłem na radar stacjonarny, miałem ok. 80 km/h w terenie zabudowanym, coś błysnęło, więc pewnie mam już zdjęcie, a dzisiaj /czwartek/ wpadłem na patrol drogowy, miałem 65 km/h w terenie zabudowanym, 100 zł mandatu i 2 punkty karne i jeśli przyjdzie wezwanie ze stacjonarnego, będę miał dodatkowo 10 punktów karnych i 800 zł mandatu. Hybryda sprzyja wolnej jeździe, więc muszę się wziąć już teraz w garść i zacząć jeździć, jak prawdziwy dziadek. Gdybym miał nadal tego poprzedniego Aurisa 1,6, to w/g tych nowych przepisów i kar na bank straciłbym prawo jazdy :) A nigdy nie jeździłem, jak wariat, tylko tak raczej ostrożnie ale sprawnie. Poprzedni mandat za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym miałem z 10 lat temu, było to 200 zł. W sumie w swoim życiu w ciągu 40 lat jazdy miałem tylko cztery mandaty razem z tym dzisiejszym, jeden mandat to był na motocyklu ponad 35 lat temu.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2022, 20:25:29 wysłana przez fynooh »

Offline Monte

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Kwietnia 2022, 11:25:27 »
Nie ma się co denerwować

Dzięki za dobre słowo :-):-):-) Jeszcze na dodatek w poniedziałek wpadłem na radar stacjonarny, miałem ok. 80 km/h w terenie zabudowanym, coś błysnęło, więc pewnie mam już zdjęcie, a dzisiaj /czwartek/ wpadłem na patrol drogowy, miałem 65 km/h w terenie zabudowanym, 100 zł mandatu i 2 punkty karne i jeśli przyjdzie wezwanie ze stacjonarnego, będę miał dodatkowo 10 punktów karnych i 800 zł mandatu. Hybryda sprzyja wolnej jeździe, więc muszę się wziąć już teraz w garść i zacząć jeździć, jak prawdziwy dziadek. Gdybym miał nadal tego poprzedniego Aurisa 1,6, to w/g tych nowych przepisów i kar na bank straciłbym prawo jazdy :) A nigdy nie jeździłem, jak wariat, tylko tak raczej ostrożnie ale sprawnie. Poprzedni mandat za przekroczenie prędkości w terenie zabudowanym miałem z 10 lat temu, było to 200 zł. W sumie w swoim życiu w ciągu 40 lat jazdy miałem tylko cztery mandaty razem z tym dzisiejszym, jeden mandat to był na motocyklu ponad 35 lat temu.

Nie ma się co denerwować. Życie jest za krótkie żeby się denerwować takimi głupotami.
Trzeba to zaakceptować i cieszyć się jazdą a pióra majątku nie kosztują a pewnie i tak swoje wytrzymają.
Tu raczej nie o pióra chodzi i ich koszt, a o to aby wycieraczka nie uszkodziła szyby. Prynajmniej ja to tak odczuwam. Wycieraczka ma swój cykl życia, im cześciej pracuje - przesuwa sie poszybie, tym szybciej zużywa sie jej grafitowa tudzież osłonowa część i staje sie twardsza powodując szuranie po szybie i pozostawianie na niej sladów. Szyba staje sie porysowana. Im czesniej wycieraczki zmieniamy lub rzadziej ich używamy tym szyba wygląda nowo dłużej. Faktycznie ja też mam z tym problem, ze po użyciu spryskiwacza cykl pracy wycieraczek jest bodaj 3+1 czyli trzy duze cykle (nie wiem po co) i jeden przypominający mający zadanie zgarnięcia spływającego płynu.
Zauważyłem, że jesli spryśniemy szybę trzymając krótko dzwignie ale naciskając ją parę razy wówczas wycieraczki nie zadziałają automatycznie a my zwilżymy szybę dość mocno i wówczas sami mozemy na raz ręcznie właczyć wycieraczki i cykl ich wahnięcia będzie pojedynczy. Polecam :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Kwietnia 2022, 18:04:22 »
Tu raczej nie o pióra chodzi i ich koszt, a o to aby wycieraczka nie uszkodziła szyby

Nie no, mnie chodzi o pióra, szkoda mi fabrycznych oryginałów na jakieś tam puste, niekontrolowane przeze mnie, zbędne wahnięcia, bo w tej chwili nie wiem, czy są łatwo dostępne, dobre zamienniki pasujące do Corolli. Szyba spryskana spryskiwaczami nie jest cała tak dobrze zwilżona, jak w czasie dobrego deszczu i wycieraczki latając nadmiernie po takiej spryskanej szybie, szybciej niszczą ją i siebie drobinkami piachu, brudu, szczególnie, jak chlapnie nam na szybę woda z brudnej kałuży rozbryzgana przez inne auto.  Szybie nic nie będzie, o ile nie będzie się puszczało wycieraczek na sucho z drobinami piachu, albo nie będzie się myło brudnej szyby wycieraczkami, bez wysiadania z auta.

Faktycznie ja też mam z tym problem, ze po użyciu spryskiwacza cykl pracy wycieraczek jest bodaj 3+1 czyli trzy duze cykle (nie wiem po co) i jeden przypominający

No, to jest już nas dwóch ;)

jesli spryśniemy szybę krótko wówczas wycieraczki nie zadziałają automatycznie

No, tak, jest tak, ale to niewygodne i nieco stresujące, bo to nie jest krótkie naciśniecie dźwigni, tylko takie króciutkie cyknięcie ze strachem, że wycieraczki zaraz się uruchomią. W Aurisie działało to super, a w Corolli spieprzyli sprawę.
« Ostatnia zmiana: 26 Kwietnia 2022, 18:13:18 wysłana przez fynooh »

Offline jarh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwietnia 2022, 08:27:48 »
Czy wy nie macie innych problemów ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl