Autor Wątek: Mechanizm blokady dźwigni przekładni napędowej.  (Przeczytany 2214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: COROLLA 2.0 HYB
Mechanizm blokady dźwigni przekładni napędowej.
« dnia: 08 Kwietnia 2022, 20:32:44 »
Czy ktoś wie na jakiej zasadzie działa ten mechanizm? Chodzi mi o jego budowę np. czy przycisk w gałce połączony jest z blokadą jakąś linką czy też odblokowanie po naciśnięciu przycisku następuje elektronicznie. Z czego zrobiona jest sama blokada i czy teoretycznie możliwe jest jej wyłamanie gdyby próbować na siłę zmienić położenie dźwigni z p na r beż wciskania przycisku w gałce?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Mechanizm blokady dźwigni przekładni napędowej.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Kwietnia 2022, 21:40:35 »
Nie jestem pewien jak to jest w Corolli ale np. w hybrydowej RAVce blokada przycisku w gałce dźwigni jest sterowana elektromagnetycznie - trzeba wcisnąć hamulec aby się zwolniła, natomiast przełączenie dźwigni między P i R steruje mechanicznie (poprzez cięgno) zapadką w przekładni napędowej. W położeniu P zapadka blokuje mechanicznie koła przednie. Pozostałe zmiany R - N - D - S są tylko elektryczne - sterują komputerem napędu hybrydowego. W innych modelach Toyoty może być inaczej, np. w Priusie wszystkie stany (P, R, N, D) są sterowane elektrycznie - przyciskami.

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Kwietnia 2022, 12:23:50 »
Chodziło mi raczej o budowę samego wybieraka,, czy blokada która chroni przed przypadkowym przełączeniem z p na r to ta sama blokada która chroni przed przypadkowym (beż wciśnięcia przycisku) przełączeniem z r na p i z n na r czy to dwa różne elementy? Wiem że temat jest trochę dziwny ale wczoraj będąc w ASO na wymianie opon, czekając na samochód widziałem w salonie jak jakiś koleś wsiadł sobie do Corolli i na siłę usiłował przestawić dźwignię. Ciekawe czy mógł coś uszkodzić.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Kwietnia 2022, 13:51:39 »
Poszukaj na YT może są jakieś filmiki z demontażu dźwigni.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Kwietnia 2022, 16:32:22 »
Na siłę się nie da, chyba, że bardzo mocno coś tam szarpniesz i przy okazji urwiesz lub połamiesz. Normalnie w większości aut z automatem, do awaryjnego odblokowania dźwigni służy przycisk awaryjnego odblokowania dźwigni :-) W Corolli hybrydowej znajduje się on pod zaślepką na prawo od dźwigni. Używa się go np gdy padnie zasilanie i trzeba auto przepchnąć czy wciągnąć na lawetę. W pozycji P dźwignia blokuje bezpośrednio przekładnię planetarną i koła, i auta nie da się ruszyć, każda inna pozycja tę blokadę zwalnia.
« Ostatnia zmiana: 09 Kwietnia 2022, 16:35:01 wysłana przez GrzegorzC »

Offline radzioleg

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Kwietnia 2022, 18:48:46 »
No właśnie ciekawe jak dużej siły trzeba by użyć, żeby tą blokadę dźwigni urwać albo połamać i czy jest możliwe aby to zrobić ciągnąć na siłę ręką.

Offline D3F

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8H
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Kwietnia 2022, 11:53:45 »
Przecież sterowanie przekładnią jest w pełni elektroniczne, możesz sobie przełączać w trakcie jazdy i tryb się nie zmieni dopóki komputer nie pozwoli.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Kwietnia 2022, 09:31:28 »
Sterowanie przekładnią hybrydową (a bardzie ogólnie napędem) jest elektroniczne ale w położeniu P jest prawdopodobnie mechanicznie zakładana blokada napędu  - zapadka w przekładni (jeśli zmian P-R-N-D nie dokonuje się przyciskami lecz manetką). W związku z tym odradzam próby przełączania na P w trakcie jazdy. Można uszkodzić zapadkę i przekładnię.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl