Autor Wątek: Wymiana płynu chłodzącego  (Przeczytany 1307 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaro42

• Prawie Toyot
Wymiana płynu chłodzącego
« dnia: 13 Kwietnia 2022, 08:13:15 »
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu nie mogę nagrzać kabiny w środku. Gdy silnik osiągnie temp. 90st leci ciepłe powietrze tylko po stronie kierowcy(góra oraz nogi). a w pozostałych nawiewach zimne. co może być przyczyną? Pompa działa normalnie.
Prius Plus 2012r.

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
Odp: Wymiana płynu chłodzącego
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Kwietnia 2022, 10:00:11 »
czesc .   

- luzne sugestie -

tytul sugeruje ze wymieniales plyn chlodzacy ?

- jesli tak to czy auto sie odpowietrzylo dokladnie

ad.2
ze tak spytam skad wiesz ze pompa wody dziala prawidlowo ?   (techstream ?)  czy inna metoda ?  (tam jest plastikowy wirnik i jakis jakby elektromagnes i potrafi krecic -stawac-krecic-stawac  lub krecic tylko w 30-70 %) ale chyba pompa raczej nie bo nigdzie by nie grzalo za bardzo.

ad3.
w nagrzewnicy zacial sie jakis silniczek ciegno i nie miesza prawidlowo powietrza. (trzeba by sie tam dostac)  no chyba zeby panel elektroniczny padl ale raczej nie . (mozesz zrobic ewentualnie podmianke na chwile najmniej pracy)

mozesz podpiac sie kompem moze cos zapisalo .

ps. jak naprawisz daj znac bedzie dla potomnych.

pozdr.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2022, 10:06:08 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline jaro42

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Kwietnia 2022, 17:28:29 »
Cześć, nie wymieniałem płynu chłodzącego. Może zdjąć klemę i zrestartować system. Jest taka możliwość, że zamuliła się nagrzewnica? Jak tak to jak się tam dostać-jakiś patent. A może spuścić płyn i przepłukać układ?
Poproszę o sugestie.

Offline KrzysiekEg

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: corolla 23 1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Kwietnia 2022, 19:27:21 »
Płukanie nic ci nie da. Masz problem z rozdziałem ciepła. Nagrzewnica się nagrzewa, bo masz ciepłe powietrze, tyle tylko, że leci ci z jednej strony.
Co się dzieje, jak ustawiasz manualnie rozdział powietrza na górę i dół? Lub w automacie?
Na tej stronie masz schemat nagrzewnicy priusa.
http://catcar.info/toyota/?lang=en&l=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
Interesuje się servo sub assy dampfer.
Może się zaciął, może ktoś grzebał przy nawiewach, gdzieś czytałem, że ktoś to uszkodził, wymieniając filtr kabinowy, potem wystarczyło tylko nałożyć na miejsce drążek sterujący.

Nie spojrzałem, że masz priusa plus. Na tej stronie znajdziesz też swój model, tylko cofnij się do wyboru.
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2022, 19:29:04 wysłana przez KrzysiekEg »

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Kwietnia 2022, 10:21:53 »
Witam wszystkich, od jakiegoś czasu nie mogę nagrzać kabiny w środku. Gdy silnik osiągnie temp. 90st leci ciepłe powietrze tylko po stronie kierowcy(góra oraz nogi). a w pozostałych nawiewach zimne. co może być przyczyną? Pompa działa normalnie.
Prius Plus 2012r.

naprawiles ?

daj znac napisz co bylo bedzie dla potomnych ..

- moze ktos kiedys dolal tzw. uszlachetniacza do chlodnic  (z 10 lat temu modne byly takie specyfiki)
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl