Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32644 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Września 2022, 11:02:08 »
W czasie przekładania opon zawsze może do uszkodzenia felgi, opony lub czujników ciśnienia. Zawsze takie koło trzeba wyważyć i też trwa to wszystko dłużej i jest droższe. Ja zawsze kupuję dodatkowo całe koła, może jest to trochę droższe ale cenię sobie wygodę.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Września 2022, 11:37:58 »
Zawsze takie koło trzeba wyważyć i też trwa to wszystko dłużej i jest droższe
To prawda, ale jak masz 2 komplety kół to też trzeba je wyważać co zmiana (chyba, że nie robisz 10tys). Poza tym jak masz 2 komplety (tak jak np ja mam) to przy przekładce kół mechanik nie zobaczy z kolei czy coś się nie dzieje z oponą od "środka". Tylko wypuści powietrze przez wentyl i sprawdzi wyważenie. Są plusy i minusy obu rozwiązań.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #47 dnia: 08 Września 2022, 11:48:59 »
W czasie przekładania opon zawsze może do uszkodzenia felgi, opony lub czujników ciśnienia.
Wymieniam (albo uczestniczę w wymianach) opony 2 razy do roku w 5 autach od jakichś 15 lat u jednego wulkanizatora i ani razu nie uszkodził mi felgi, od 5 lat 3 auta z 5 mają czujniki i nigdy mi żadnego nie uszkodził. No ale, może to dlatego, że gość jest wyszkolony, zajmuje się też prostowaniem felg i co najmniej kilka razy czyścił oponę z pianki uszczelniającej, a z tego co słyszałem, to niektórzy oponiarze to najchętniej sprzedali by nowe, bo niby się nie da wyczyścić.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Września 2022, 12:39:20 »
to przy przekładce kół mechanik nie zobaczy z kolei czy coś się nie dzieje z oponą od "środka"
Tu masz rację, u mnie po złapaniu kapcia po przebiciu przez śrubę, okazało się że mam pękniętą felgę od wewnątrz. Ale to są wyjątkowe przypadki.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Września 2022, 12:40:50 »
Cytat:  link=topic=52922.msg752646#msg752646 date=1662627728
To prawda, ale jak masz 2 komplety kół to też trzeba je wyważać co zmiana (chyba, że nie robisz 10tys). Poza tym jak masz 2 komplety (tak jak np ja mam) to przy przekładce kół mechanik nie zobaczy z kolei czy coś się nie dzieje z oponą od "środka". Tylko wypuści powietrze przez wentyl i sprawdzi wyważenie. Są plusy i minusy obu rozwiązań.
Nigdy nie wyważam jeśli koła zachowują się normalnie (brak bicia itp) a dwóch  kompletów używam w 2- 3 autach od wielu lat.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2022, 12:42:22 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #50 dnia: 08 Września 2022, 12:53:19 »
Podobnie, mam 2 całe komplety letnie/zimowe i nigdy nie wyważam bo po co . Jak nic złego się nie dzieje to po co wyważać ustawione już wagowo koła. Gdyby coś zaczęło drgać, ok można podjechać na kontrolę wyważenia i skorygować ale jak nic się nie dzieje to nie widzę potrzeby.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Września 2022, 13:17:37 »
Jak nic złego się nie dzieje to po co wyważać ustawione już wagowo koła.
W sumie też tak robię. Pewnie jakby wziąć na wyważanie to by jakieś 5g gdzieś brakło ale tego się nie poczuje. Teoretycznie opona się ściera równomiernie więc nic nie powinno się zmienić ale znam warsztaty, które dorabiają w ten sposób przy przekładaniu całych kół.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #52 dnia: 08 Września 2022, 13:30:15 »
za serwisem opon na O:

Jak często wyważać koła?

Zastanawiasz się „co ile wyważać koła” w swoim aucie? Zabieg ten powinno się przeprowadzać:

1. gdy opona jest zdejmowana z felgi (na przykład przy okazji sezonowej wymiany opon). Zakładanie ogumienia zawsze powinno iść w parze z wyważaniem,
2. co przejechane 5000 km – po takim przebiegu lepiej odwiedzić wulkanizatora, aby sprawdzić czy z kołami jest wszystko w porządku.

Każdy robi jak uważa, ja wyważam zawsze przy przekładce kół (przy zakładaniu, nie przy zdejmowaniu). Z tego co pamiętam to raz na tyle lat zmieniali mi ciężarki w jednym kole. Także zgodzę się, że w przytłaczającej ilości jest to czynność na wyrost. Niemniej jednak, nie zaszkodzi, prawda?
« Ostatnia zmiana: 08 Września 2022, 14:24:00 wysłana przez grubar »

Offline maciej_ca

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Hyb Exe`23
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Września 2022, 13:38:37 »
Generalnie ja mam propozycję kompletu kół z salonu za 6350 zł - 19"

Przy zamawianiu auta w kwietniu udało mi się zejść z 7350zł do 5468zł za 19" - oczywiście komplet z przełożeniem kół podczas odbioru (uwzględniając voucher).

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #54 dnia: 08 Września 2022, 14:14:50 »
Ja kupiłem 4 szt zimówek 235/55 x19 Michelin Pilot za prawie 4 tys za same opony. Będę zmieniał u wulkanizatora. Za taką operacją przemówiły czujniki ciśnienia, które trzeba dokupić i kalibrować. Plusem całych kół jest ominięcie kolejek u wulkanizatora. Nie wiem jak teraz ekonomicznie wychodzi 2,5 tys w felgach z czujnikami. W zeszłym roku płaciłem 150 zł za wymianę opon z wyważeniem. Czyli licząc 300 zł rocznie wychodzi ok 9 lat na amortyzację kosztu zakupu felg. Ale jak to niektórzy mówią, święty spokój jest bezcenny:))

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #55 dnia: 08 Września 2022, 15:24:16 »
Dla mnie argumentem jest też to, że zawsze w okresie zmiany kół są kolejki u wulkanizatorów, trzeba się umawiać, swoje odstać itp. Oczywiście wiem, że "można to zrobić wcześniej" ale dobre rady, dobrymi radami, a życie jest życiem. Ja to robię pod domem (wiem że nie wszyscy mają taką mozliwość) i w sumie więcej roboty jest z umyciem felg i poukładaniem kół w garażu niż z samą przekładką. Przy okazji mogę zerknąć na stan tarcz, klocków, czy prowadnice zacisków nie zapieczone. Takie szybkie sprawdzenie.

A wyważanie co 5kkm ??? No to już gruba przesada.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Września 2022, 15:51:56 »
Przy okazji mogę zerknąć na stan tarcz, klocków, czy prowadnice zacisków nie zapieczone.
Robię to samo, jak samochód jest na podnośniku u wulkanizatora. Powiem więcej. Nawet wchodzę pod spód i sprawdzam, czy wszystkie osłony dokręcone, jak wygląda wydech i pod kątem korozji. Ostatnio zlokalizowałem kamień na osłonie silnika, a wcześniej przez tydzień zastanawiałem się, co mi rezonuje na wybojach:))

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #57 dnia: 08 Września 2022, 20:04:12 »
ja mam zamiar zaadoptować felgi z qashqaia 18', obecnie auto na 19' trochę się z tym gryzę czy 225/60 będzie  ok (bo na takim rozmiarze wychodziły 18tki)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Września 2022, 20:19:54 »
ja mam zamiar zaadoptować felgi z qashqaia 18', obecnie auto na 19' trochę się z tym gryzę czy 225/60 będzie  ok (bo na takim rozmiarze wychodziły 18tki)
A co ci przeszkadza w 19, jeśli można wiedzieć?

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #59 dnia: 08 Września 2022, 22:04:36 »
nic, mam ładne felgi z obecnego auta

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl