Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #90 dnia: 14 Września 2022, 07:31:35 »
Rozumiem, że jak ktoś mieszka w bloku, to ma problem, jeżeli nie ma ani piwnicy, ani pomieszczenia gospodarczego, ale własny dom zazwyczaj ma garaż.
Ale my nie rozmawiamy o przechowywaniu, tylko o noszeniu, więc piwnica, czy jakieś pomieszczenia nic tu nie zmienia

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #91 dnia: 14 Września 2022, 08:29:21 »
Cytat: Kiełek w 12-09-2022, 08:42:18

To nie teoria, to praktyka.

Tak, ale dawniej. Teraz ze  względu na mnogość elektroniki/systemów bezpieczeństwa,  zaleca się używać tego samego rozmiaru.

Elektronika nie ma wpływu na zmianę praw fizyki, w tym grawitacji i ciśnienia...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #92 dnia: 14 Września 2022, 08:30:57 »
Ale my nie rozmawiamy o przechowywaniu, tylko o noszeniu, więc piwnica, czy jakieś pomieszczenia nic tu nie zmienia
Co racja to racja. Ja biorę same opony, ale nie dlatego, że nie mogę dźwigać, tylko że tak jest taniej. Ale mam garaż na poziomie gruntu i ogrodzoną posesję, więc kół bym nie nosił, tylko przeturlał 10 m. w stronę samochodu i 10 m w drugą stronę, a następnie położył na podłodze. Zero dźwigania. Jak miałbym taszczyć po schodach, to rzeczywiście podziękuję.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #93 dnia: 14 Września 2022, 17:17:56 »

Tak, ale dawniej. Teraz ze  względu na mnogość elektroniki/systemów bezpieczeństwa,  zaleca się używać tego samego rozmiaru.

Elektronika nie ma wpływu na zmianę praw fizyki, w tym grawitacji i ciśnienia...
Tak, ale często są takie zapisy, by z tego względu nie zmieniać rozmiaru 

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline diabliz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #94 dnia: 16 Września 2022, 09:41:53 »
Panowie możecie polecić opony zimowe 235/55R19? Które macie i się sprawdzają.
Najtańsze z premium są Yokohamy Yokohama BluEarth Winter V905 235/55 R19 105 V XL, ktoś ma i poleca?

Czy lepiej dopłacić i kupić inne?

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #95 dnia: 19 Września 2022, 13:52:10 »
Również stoję przed zakupem kół zimowych, więc wszystkie uwagi, sugestie mile widziane. :-)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #96 dnia: 19 Września 2022, 13:56:14 »
W poprzedniej Ravce miałem Vredesteiny i nie polecam, są głośne i słabo trzymają się na ubitym śniegu. Dlatego teraz postawiłem na Michały.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 19 Września 2022, 16:08:15 »

zdecydowanie zalecam zachowanie oryginalnego obwodu opon. w wielu autach sterownik esp przelicza obroty silnika, przełożenie skrzyni i mierzoną prędkość. w skrajnych przypadkach esp uniemożliwia płynne rozpędzenie powyżej określonej prędkości. dotyczy to również aut z manualnymi skrzyniami..

Offline m___s

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #98 dnia: 19 Września 2022, 18:05:16 »
W poprzedniej Ravce miałem Vredesteiny i nie polecam, są głośne i słabo trzymają się na ubitym śniegu. Dlatego teraz postawiłem na Michały.

Który model? Rozumiem, że teraz jesteś zadowolony?

BTW. Na jakich oponach domyślnie dostarczany jest samochód? 235/55R19?
« Ostatnia zmiana: 19 Września 2022, 18:12:43 wysłana przez m___s »

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Września 2022, 08:08:17 »
za cennikiem 2022
17" felgi stalowe z kołpakami i oponami 225/65 R17 Standard w wersji Active z silnikami konwencjonalnymi
17" felgi aluminiowe z oponami 225/65 R17 Standard w wersjach Active z napędem hybrydowym, Active z Pakietem Business i Comfort
18" felgi aluminiowe z oponami 225/60 R18 Standard w wersji Comfort z Pakietem Style
19" felgi aluminiowe w kolorze fortepianowej czerni z oponami 235/55 R19 Standard w wersji Selection
19" felgi aluminiowe w kolorze czarnym matowym z oponami 235/55 R19 Standard w wersji ADVENTURE
19" felgi aluminiowe z oponami 235/55 R19 Standard w wersji Executive
Same opony, to chyba kilka rodzajów dają (co mają pod ręką ;) ) , ale może sie mylę

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 20 Września 2022, 09:09:27 »
Który model? Rozumiem, że teraz jesteś zadowolony?

BTW. Na jakich oponach domyślnie dostarczany jest samochód? 235/55R19?
Kupiłem 235/55 x19 Michelin Alpin Pilot, ale to będzie pierwsza zima do testu. Żona ma podobne Michelin o takim samym wzorze bieżnika i wiem że są ciche i dobre. Zresztą w rankingu na którejś ze stron motoryzacyjnych były w czubie.
Rav4 2022 Hybrid Executive przyjeżdża na Bridgestone Alenza 235/55/19. Uważam, że to dobre letnie opony. Sprawdzają się i są ciche.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Września 2022, 10:09:51 »
Czy ktoś z 19' zmieniał na 18' zimowe ( hybryda) i czy wszystko ok? bo już sam nie wiem co robić:/

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #102 dnia: 20 Września 2022, 10:33:33 »
Czy ktoś z 19' zmieniał na 18' zimowe ( hybryda) i czy wszystko ok? bo już sam nie wiem co robić:/
Ale dlaczego upieracie się z tą zmianą rozmiaru na inny niż w homologacji? Jeżeli ze względu na różnice w cenie, to rozumiem, ale jeżeli ze względu na jakieś zalecenia sprzed 20 lat, że zimowa opona powinna być węższa i niższa od letniej, to nie rozumiem. Ja kupiłbym 18 zamiast 19 tylko w przypadku braku dostępności, lub jakbym musiał jeździć dużo z łańcuchami.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #103 dnia: 20 Września 2022, 10:50:37 »
mam ładne felgi 18' , bez sensu wywalić kilka tysi jeżeli dałoby się te wykorzystać.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #104 dnia: 20 Września 2022, 11:01:55 »
Zamiana 235/55/19 na 225/60/18 ma faktycznie sens gdy sie przewiduje że trzeba będzie korzystać z łańcuchów. Osiemnastki są troszkę bardziej na zewnątrz (inne ET felgi), są 1cm węższe i 14mm mniejsza średnica. Z homologacją to juz było duzo pisane. Temat mnie nie interesował ale pamiętam ze dało się wydębić z TMP jakąś naklejkę z rozmiarami opon.
Tak BTW to dla mnie temat jest absurdalny. Identyczne auta rózniące się tylko wyposażeniem mają homologację na różne rozmiary. Jestem ciekaw czy ktoś z praktyki kiedyś miał problemy z ubezpieczeniem gdy auto miało inny niz w homologacji rozmiar opon. Ja w Corolli E12 mam nietypowy rozmiar 205/50/16 w miejsce 195/60/15 i po kolizji - co prawda - parkingowej rzeczoznawca się wgl na opony nie patrzył.

U mnie lato i zima są 225/55/19 (takie w tamtym roku dawali). Łańcuchów zgodnie z instrukcją nie mogę zakładać ale, że jeżdzę co rok do Austrii to muszę je mieć. Kupiłem takie z oczkiem 9mm czyli najmniejsze jakie się dało. Przymierzałem i wchodzą spokojnie ale oczywiście w razie potrzeby trzeba dokładnie założyć i naciągnąć żeby nie latały po nadkolu. BTW zastanawiam się jak to na rynku austriackim jest.... Sprzedają auta, którymi w zimie nie można jeździć???
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl