Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32638 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #135 dnia: 09 Października 2022, 16:48:21 »
właśnie widzę że CC SUV 2 są po tysiaka. tyle nie są warte, zdecydowanie nie..

Czy ja wiem... Teraz wszystko drożeje. Ja kupowałem pod koniec zeszłego roku i zapłaciłem 700, ale to była mega okazja, bo standardowa cena to było wtedy między 800, a 850

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #136 dnia: 09 Października 2022, 16:53:53 »
teraz oferta całorocznych jest szeroka, można coś z goodyear albo vredestein wybrać. crossclimate maja duże wahania cen, wiosną i latem zdarzają się po 500 z małym hakiem. spójrzcie zwłaszcza na goodyear, przy nich nie trzeba się obawiać śnieżycy..
niewątpliwą zaleta crossclimate jest to, ze wyjątkowo powoli się zużywają; to jakaś magiczna mieszanka gumy. przejechałem na nich prawie 50 tys i wciąż maja dobrze ponad 5mm bieżnika. często jeżdżę autostradą, więc gdybym nie sprzedawał ravki, musiałbym już je wymienić z uwagi na wiek..
« Ostatnia zmiana: 09 Października 2022, 17:08:21 wysłana przez compucar »

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 09 Października 2022, 17:31:36 »
CC SUV nie są po tysiąca. Średnio kilkadziesiąt droższe od CC2. Zależy jaki sklep.
Ja mam CC+ w Touranie kilka lat to faktycznie zużywają się spoko. Dostają jedynie zewnętrzne lamele na przednich oponach, na których widać ubytki. Środek spoko. 
Opony super, nie powalaja co prawda na śniegu. To bez dwóch zdań.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #138 dnia: 09 Października 2022, 22:29:25 »
Moje CC SUV się zużywają dużo szybciej, ale dlatego, że rwę. Mają 37 kkm i już <4 mm jedna oś powinna mieć teraz. Zimę przetrwam, ale na kolejną wymieniam raczej. Przyczepność wystarczająca :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 30 Listopada 2022, 13:34:12 »
Bardzo ciekawa alternatywa do jazdy w góry.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #141 dnia: 30 Listopada 2022, 15:32:05 »
Jak mamy ubity śnieg to pewnie coś tam poprawi. Ciekaw jestem jakiś testów porównawczych typu to samo auto, różne nawierzchnie (śnieg ubity/kopny/lód) i jazda pod górkę na samych oponach, na łańcuchach, na tym czymś.
Mam 235/55/19, przymierzałem łańcuchy 9mm i nie widzę tam jakiegoś zagrożenia, że ciasno. Oczywiście trzeba dokładnie napiąć. Jeśli będą potrzebne to raczej w ciężkich warunkach (AWD) i wtedy wolę mieć normalne stalowe łańcuchy które się pomogą wykopać, a i lód troche poszarpią. Ale tak jak napisałem wyżej, ciekawe jak to w testach wypadnie.

No i w sumie jak to wygląda z wytzymałością. Podjazd w górach to często placki lodu z wmarzniętym żwirem. Koło zabuksuje, za chwilę zahaczy o kamyczek. Ten materiał da radę?
« Ostatnia zmiana: 30 Listopada 2022, 15:34:42 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

pireus

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 30 Listopada 2022, 15:38:51 »
Ten materiał da radę
W końcu robi to doświadczona firma a nie jakiś Chińczyk z Alli, i ma odpowiednie certyfikaty, o które w UE wcale nie jest tak łatwo

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #143 dnia: 30 Listopada 2022, 21:38:19 »
ma odpowiednie certyfikaty
No właśnie takie skarpety śniegowe z punktu prawnego nie spełniają roli łańcuchów w żadnym kraju EU. Także np. w Austrii nie przejdzie.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 30 Listopada 2022, 22:26:26 »
No właśnie takie skarpety śniegowe z punktu prawnego nie spełniają roli łańcuchów w żadnym kraju EU. Także np. w Austrii nie przejdzie.
Jesteś tego pewny, że nie mają już takiej homologacji? Bo ja wcale nie. Tacy giganci zanim cokolwiek zaczną sprzedawać muszą być pewni, że klient będzie mógł tego używać zamiast łańcuchów.

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #145 dnia: 30 Listopada 2022, 22:35:12 »
Ja kupiłem 19" Michelina -> powiem tak, nie spodziewałem się, że zimówki mogą być cichsze od letnich :)
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #146 dnia: 30 Listopada 2022, 23:07:58 »
Jesteś tego pewny, że nie mają już takiej homologacji? Bo ja wcale nie. Tacy giganci zanim cokolwiek zaczną sprzedawać muszą być pewni, że klient będzie mógł tego używać zamiast łańcuchów.
https://www.austria.info/pl/informacje-ogolne/dojazd/samochodem/wyposazenie-pojazdow-w-okresie-zimowym

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #148 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:23:20 »
Skoro skarpetek się nie dopuszcza, może pośrednio oznaczać ich gorszą skuteczność w stosunku do łańcuchów.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #149 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:33:42 »
Skoro skarpetek się nie dopuszcza, może pośrednio oznaczać ich gorszą skuteczność w stosunku do łańcuchów.
Ależ oczywiście, że skuteczność może być gorsza od łańcuchów, ale jeżeli producent nie dopuszcza użycia łańcuchów na 19 calowych kołach, to jest to jakaś alternatywa, która nie zwiększa promienia koła. Jeżeli homologacja tych skarpet nie jest dopuszczona w Austrii( pewny bym nie był, bo to nowość, może za chwilę dopuszczą), to można wykorzystać w innych krajach, chociażby w Polsce czy Włoszech. Testy, które oglądałem na YouTube były przeprowadzane w Austrii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl