Autor Wątek: Warto kupić całe koła na zimę?  (Przeczytany 32692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Warto kupić całe koła na zimę?
« Odpowiedź #150 dnia: 01 Grudnia 2022, 08:35:14 »
Ja kupiłem 19" Michelina -> powiem tak, nie spodziewałem się, że zimówki mogą być cichsze od letnich
Też mam Michały Alpin, są ciche, cichsze od innych, ale nie cichsze od letnich Bridgestonów. Nie mogą być cichsze chociażby ze względu na rzeźbę bieżnika.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #151 dnia: 01 Grudnia 2022, 10:23:36 »
Skoro skarpetek się nie dopuszcza, może pośrednio oznaczać ich gorszą skuteczność w stosunku do łańcuchów.
Ależ oczywiście, że skuteczność może być gorsza od łańcuchów, ale jeżeli producent nie dopuszcza użycia łańcuchów na 19 calowych kołach, to jest to jakaś alternatywa, która nie zwiększa promienia koła. Jeżeli homologacja tych skarpet nie jest dopuszczona w Austrii( pewny bym nie był, bo to nowość, może za chwilę dopuszczą), to można wykorzystać w innych krajach, chociażby w Polsce czy Włoszech. Testy, które oglądałem na YouTube były przeprowadzane w Austrii.
To nie jest nowa rzecz. Na rynku jest już co najmniej 25 lat. Tak na prawdę, to w EU, tylko Austria ich nie respektuje, tylko i aż jeden kraj. Dla mnie aż, bo nawet jeśli wybieram się do Włoch, Szwajcarii, czy innego kraju, do którego muszę przejechać przez Austrię, to w większości oznacza to, że w Austrii istnieje cień szansy, że w razie jakiegoś wypadku, będę zmuszony objeżdżać główną drogę objazdem, który wymaga posiadania łańcuchów.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 01 Grudnia 2022, 10:39:14 »
Tak na prawdę, to w EU, tylko Austria ich nie respektuje,
To dlaczego wcześniej pisałeś
skarpety śniegowe z punktu prawnego nie spełniają roli łańcuchów w żadnym kraju EU.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #153 dnia: 01 Grudnia 2022, 13:13:47 »
Tak na prawdę, to w EU, tylko Austria ich nie respektuje,
To dlaczego wcześniej pisałeś
skarpety śniegowe z punktu prawnego nie spełniają roli łańcuchów w żadnym kraju EU.
Faktycznie, mój błąd, sam się zamieszałem. Chodziło mi o kraje, w którym wymagane są łańcuchy na wyposażeniu auta.
Chociaż, właśnie wyczytałem, że Włochy wprowadzają taką możliwość od 15 listopada 2022, więc tu nie ma problemu.
Francja również dopuszcza użycie takich skarpet, ale z mojego researchu wynika, że tylko produkty firmy AutoSock są tam dopuszczone, chociaż te michelin mają wzmiankę, że są homologowame na Francję.
Poza tym, we Francji łańcuchy są wymagane, gdy nie mamy zimowych opon, a zakładam, że większość jeżdżących w wysokie góry, ma takie opony.
Jest jeszcze Słowacja, ale tam ciężko znaleźć jakieś informacje.
Reszta krajów EU nie ma jakiegoś wymogu posiadania łańcuchów na wyposażeniu auta, ewentualnie tylko w miejscach oznaczonych znakiem i to wyłącznie kiedy droga jest zaśnieżona.
Co nie zmienia faktu, że 90% z nas kupuje te łańcuchy tylko, żeby ustrzec się mandatu i to właśnie z reguły będąc lub przejeżdżając przez Austrię.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #154 dnia: 06 Kwietnia 2023, 20:46:18 »
Ja przy Ravce po raz pierwszy w życiu zdecydowalem się na całoroczne i póki co uważam, że to świetna decyzja. Raz, że zimy u nas coraz słabsze, 2 że obecnie opony całoroczne wcale nie odstają od zimówek (można spokojnie założyć, że całoroczna premium zachowuje się na śniegu jak zimówka z klasy średniej), 3 to oczywiście argument ekonomiczny i 4 (chyba najważniejsze): okresy przejściowe u nas są naprawdę długie - jak ktoś wymienił na
 letnie na początku marca, to jeździł na nich w temperaturach 0 stopni. Jak ktoś nie wymieniał, to jeździł na zimówkach przy 20 stopniach - każdy wybór jest tu gorszy, niż opony całoroczne. Takie okresy przejściowe, gdzie ani letnie ani zimowe nie są dobrym wyborem trwaja ze 2 miesiące (a może i dłużej), po 2 razy w roku....

Druga "zima" za mną na pierwszych w życiu caloroczniakach i absolutnie podtrzymuję wszystko, co napisałem blisko rok temu.

W tym roku chwilami był śnieg i Micheliny CC radziły sobie na nim bez problemu. Na osiedlowym parkingu pomagałem wypychać sąsiadów, po czym wsiadłem do ravki i ruszyłem jakby nigdy nic (oczywiście spora w tym zasługa napędu 4x4). Owszem były takie 2-3 dni, że zdarzało mi się ślizgać na zakrętach, ale wtedy ślizgali się absolutnie wszyscy, również na zimówkach. Obecnie znów mamy okres przejściowy, o którym pisałem, a w którym jednego dnia lepsze by były zimowe, a następnego letnie. Już wymienić, czy jeszcze czekać? Te dylematy na szczęście zupełnie mnie już nie dotyczą:P

Generalnie czuje się wygrany tym wyborem i jeśli ktoś się waha, to z czystym sumieniem polecam

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #155 dnia: 07 Kwietnia 2023, 10:56:05 »
Podepnę się pod temat kołowo/oponiarski, i ze względu na zbilżający się już termin odbioru autka, chciałem zapytać czy warto zmienić fabryczne letnie Bridgestony Alenza 235/55/19 na coś lepszego? Jakieś Micheleny albo Continentale?. Trochę jestem zaniepokojony klasą tych Brigestonów (C/C). Mam raczej dynamiczny styl jazdy, i nie chciał bym wpaść nowym autem w jakiś aquaplannig  :grin:
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #156 dnia: 07 Kwietnia 2023, 11:17:43 »
Zdecydowanie warto.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #157 dnia: 07 Kwietnia 2023, 11:40:59 »
Jakieś konkretne powody/doświadczenia? Są jakieś potwierdzone opinie, że te opony są tak do d... ? Może są głośne? Wspomniane C/C to indeksy to czego dotyczą bo teraz podaje się trzy a nie dwa?
Na oponeo w tym rozmiarze Alenza w ogole nie ma. 235/66/18 maja index B/A/B i homologację Audi i Mercedes.
W mojej karierze kierowcy negatywne doświadczenia miałem jedynie z Kumho, Matador, Falken i po prostu sie zastanawiam jaka drastyczną poprawe może wnieść wymiana Bridgestone na Michelin.
Pozatym to poczekałbym na odbior auta i zobaczył co jest na kolach chyba że to pewniak. Ja dostałem Toyo Proxes R46a, index C/C/B tylko ze rozmiar jest 225/55/19. Działają ale ja raczej spokojnie jeżdżę.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline fortitude123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 EXE AWD-i
« Odpowiedź #158 dnia: 07 Kwietnia 2023, 12:10:32 »
Może są głośne? Wspomniane C/C to indeksy to czego dotyczą bo teraz podaje się trzy a nie dwa?

W konfiguratorze  RAV4 jest informacja odnośnie opon do felg 19 (Wersja EXE 4x4)- kod opon 382183. Alenza 235/55/19 101 V XL o klasie C/C/71dB. Na tle konkurencji wypada dość słabo, ContiEcoContact w tym samym rozmiarze i indeksach ma A/A/72 dB. Z pewnością zanim podejmę ostateczną decyzję to osobiście pojeżdżę na tym co założyli w Japonii, ale jestem ciekaw osobistych doświadczeń użytkowników, bo z opinii w internecie można wyczytać, że słabo kleją na mokrym, a w aucie za prawie ćwierć bańki ostatnie co chcę to oszczędzać na "gumach".

Łyżkę dziegciu dodaje fakt, że to właśnie RAV4 na tych oponach plasuję się w rankingu najgorzej hamujących hybryd? wg. ADAC

link: https://auto.wprost.pl/aktualnosci/10654792/najlepiej-i-najgorzej-hamujace-samochody-jest-ranking-niemieckiego-adac-sprawdzono-ponad-400-aut.html
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2023, 12:17:08 wysłana przez fortitude123 »
RAV 4 Exe. AWD-i MY23

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #159 dnia: 07 Kwietnia 2023, 16:12:13 »
Ja genralnie nie twierdzę, że te Alenzy są jakies dobre. Po prostu ich nie znam i bardziej do tematu podchodzę od strony marki, która jakby nie patrzeć do outsajderów nie należy.
Słabo te pluginy hamują. Suzuki Across czyli klon Rav4 PlugIn jest jeszcze o metr słabszy - opony Yokohama. No ale w tej grupie jest też Captur na michałach. Moze za wąskie lacie do swojej masy? Chociaż to też nie bo Sorento na tym samym rozmiarze zatrzymuje się 6 metrów wcześniej.
Takie porównania są do niczego. Trzeba by załozyć rózne opony na to samo auto i wtedy. Adac robi takie testy ale oczywistym jest że wszystkich opon i rozmiarów nie sa w stanie przetestować.
w aucie za prawie ćwierć bańki ostatnie co chcę to oszczędzać na "gumach"
Z tym to sie zgadzam. Opona jest jedynym elementem łączącym auto z nawierzchnią. Trudno jest jednak o wiarygodne porównanie które łączą lepiej, a które gorzej - zwłaszcza z własnych obserwacji.
« Ostatnia zmiana: 07 Kwietnia 2023, 16:14:51 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl