Autor Wątek: Dodatkowy alarm - rezygnacja  (Przeczytany 3534 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szwed

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
Dodatkowy alarm - rezygnacja
« dnia: 20 Kwietnia 2022, 09:26:56 »
W październiku przy zakupie corolli dostałem od dealera za darmo dodatkowy alarm (nie pamiętam, czy była mowa o cobra, czy vodafone) i teraz nie wiem, czy jest sens go brać. Ma ktoś może porównanie, o ile drożej wychodzi AC (przy leasingu) bez tego dodatkowego alarmu? Sporo się tutaj naczytałem tutaj złego o tych alarmach. Skoro auto ma system bezkluczykowy, to nie chcę jeszcze nosić jakiejś dodatkowej karty / pilota, żeby móc nim jeździć.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwietnia 2022, 09:29:58 wysłana przez szwed »

Offline vipmleko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 2.0 TS
Odp: Dodatkowy alarm - rezygnacja
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwietnia 2022, 09:33:54 »
W październiku przy zakupie corolli dostałem od dealera za darmo dodatkowy alarm (nie pamiętam, czy była mowa o cobra, czy vodafone) i teraz nie wiem, czy jest sens go brać. Ma ktoś może porównanie, o ile drożej wychodzi AC (przy leasingu) bez tego dodatkowego alarmu? Sporo się tutaj naczytałem tutaj złego o tych alarmach. Skoro auto ma system bezkluczykowy, to nie chcę jeszcze nosić jakiejś dodatkowej karty / pilota, żeby móc nim jeździć.
Jeżeli chodzi o porównanie cen AC z alarmem czy bez to nie mam. Ale mam alarm Vodafone Pro i nie narzekam, póki co nic się z nim nie dzieje.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwietnia 2022, 16:17:55 »
Bezkluczykowy dostęp nie jest zabezpieczeniem, a niekiedy będzie zaproszeniem do kradzieży. O ile alarmy szczególnie te darmowe albo po 200zł nie są doskonałe, to jednak jest to lepsze niż nic i w sumie działają. Poza tym niektóre TU wymagają co najmniej dwóch zabezpieczeń, a fabrycznie pewnie masz tylko immobilizer. Nie wiem czy są zwyżki przy braku alarmu, bo brak alarmu lub równoważnego dodatkowego zabezpieczenia to raczej ewenement. Zniżki w TU można się spodziewać przy jakimś bardziej wyszukanym zabezpieczeniu, typu lokalizacja GPS z interwencją. Ale teraz przy leasingu pewnie dostaniesz polisę dealerską i zabezpieczenia raczej nie mają wpływu na cenę polisy.

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Kwietnia 2022, 00:12:53 »

Jak dają to bierz.
Każde dodatkowe zabezpieczenie to jakaś szansa na zniechęcenie złodzieja.
W dobie GameBoyów do otwierania pojazdów z systemem bezkluczykowym taki dodatkowy upierd dla złodzieja może zaważyć o tym czy wybrać Twoje auto czy kolesia obok.
Poproś o dodatkową kartę w cenie (ja dostałem).
Karty jest płaska, nieduża, można wrzucić w porfel albo nosić z kluczykiem (niezalecane :)  ). Fakt że baterie co pół roku lepiej zmienić.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Kwietnia 2022, 15:38:56 »
Mi bateria energizer wytrzymała ponad rok, jak zaczęła sygnalizować czas na zmianę.
(COBRA)
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Kwietnia 2022, 21:03:00 »
W październiku przy zakupie corolli dostałem od dealera za darmo dodatkowy alarm (nie pamiętam, czy była mowa o cobra, czy vodafone) i teraz nie wiem, czy jest sens go brać.

Akurat ja odebrałem Corollę w tym samym czasie, co ty i też proponowali mi /czyt. wciskali/ gratis dodatkowy alarm Cobra Pro i też czytałem różne opinie, że jednym działa, innym wariuje. A skoro niektórym wariuje, to ja zrezygnowałem z tego alarmu, wykupiłem AC /akurat moje PZU nie wymagało dodatkowego zabezpieczenia, tylko fabryczne/ i nie żałuję, mam spokój, przynajmniej nic mi nie będzie wariowało. Zastanawiałem się nad mechaniczną blokadą dźwigni biegów / ASO ma to w ofercie/, ale na razie zrezygnowałem. Może ty skorzystasz, zamiast alarmu.

nie chcę jeszcze nosić jakiejś dodatkowej karty / pilota,

No, tak, to trochę dodatkowe zaprzątanie głowy.

Jak dają to bierz.

Ale podejście. Brać warto to, co jest potrzebne, a nie to, co dają. A trochę wciskają te Cobry, bo mają w tym jakiś interes, może prowizję od producenta?

Każde dodatkowe zabezpieczenie to jakaś szansa na zniechęcenie złodzieja.

Obawiam się, że to żadna szansa. Złodziej jest fachowcem, jak sobie upatrzy jakieś auto, to zawsze je weźmie, a na laika to fabryczny immobiliser wystarczy.
« Ostatnia zmiana: 22 Kwietnia 2022, 21:09:33 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline szwed

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Maja 2022, 08:16:55 »
Dla potomnych: sprawdzałem w kilku porównywarkach i dodatkowy alarm nie wpływał na wysokość ubezpieczenia, dlatego z niego zrezygnowałem. Jeśli ktoś też chce zrezygnować, to zróbcie to zanim samochód przyjedzie do Polski, bo Diler mówił, że te alarmy montują w Mszcznowie

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Maja 2022, 09:19:21 »
dodatkowy alarm nie wpływał na wysokość ubezpieczenia
W pewnych okolicznościach i standardowych zabezpieczeniach to prawda. Ale przy wartości auta powyżej 150tys, TU mogą wymagać już dwóch zabezpieczeń. A 150 tys to już będzie (lub jest) lepsza wersja Corolli. Jeśli chodzi o miejsce montażu, to kupując Camry która była już salonie, miałem do wyboru rodzaj zabezpieczenia. Czyli Cobra lub jakiś na bluetooth.
« Ostatnia zmiana: 02 Maja 2022, 09:31:18 wysłana przez surrender »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maja 2022, 19:25:50 »
Jak kupowałem w salonie demówkę roczną a nie nówkę a jak już nie chcieli zejść niżej z ceny to zaproponowali alarm ale wolałem videorejestrator z montażem w ASO (przód + tył). Zamontowali MIO o wartości 1000 zł. Jestem zadowolony.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl