Autor Wątek: Głośniki przód do Auris II FL HSD HB  (Przeczytany 5321 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Głośniki przód do Auris II FL HSD HB
« dnia: 23 Kwietnia 2022, 08:27:46 »
Witam. Jeden głośnik zaczyna tylko przy określonych tomach grać na chwile. Chyba nadszedł jego kres bo wątpię że mechanicy podpięli go tydzień temu tak że nagle nie styka. Satelitka gra cały czas a dół nie a jeśli się nie mylę jest to na jednej kostce. Pytanie czy są jakieś dedykowane sprawdzone głośniki do przodu lepszej maści? Jakieś JBL które pasują czy coś podobnego?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Głośniki przód do Auris II FL HSD HB
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2022, 08:41:46 »
każde głośniki 165mm jakie tylko zechcesz ;) w oryginalnych masz wtyczkę, ale po prostu tam idzie plus i masa to do nowych "nieoryginalnych" albo obcinasz i robisz na wsuwki, albo do wtyczki wkładasz wsuwki i do nowego głośnika też.
Z przodu po prostu wykręcasz ori i wkręcasz nowy, z tyłu jak nie masz (ja nie miałem) to ja musiałem odnitować te plastikową zaślepkę i wyciąć w niej środek na głośnik bo do niej zamontowałem nowe głośniki i potem na wkręty tuż obok dziur po nitach.
Zresztą, wystarczy, że wiesz że głośniki w rozmiarze 165mm, resztę sam zaczaisz jak zobaczysz jak to wygląda.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Kwietnia 2022, 09:01:19 »
A masz pojęcie co warto wsadzić by grało lepiej? Bo myslalem o tych JbL które były wsadzane za dopłatą ale kupiłem na budowę głośnik JBLa a później tańszego o 300zł zamiennika i zamiennik nie dość że wytrzymywał cały dzień to grał zdecydowanie ładniej i głośniej. Wiec mam mieszane uczucia

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Kwietnia 2022, 10:13:58 »
Głośniki to wybór głównie subiektywny. Marka marką, a sam piszesz o swoim doświadczeniu z czymś „no name”.

Wysłane z telefonu za pomocą Tapatalk

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Kwietnia 2022, 10:30:28 »
Dlatego wole najpierw zapytać. Może ktoś na forum wymieniał albo ma porównanie z pakietem JBL i bez

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Kwietnia 2022, 11:09:09 »
Z tym wykręcasz oryginalne głośniki i wstawiasz nowe byłbym ostrożny. Z tego co pamiętam oryginalne trzeba roznitować, założyć dystanse i dopiero przykręcić nowy głośnik. Oryginalne głośniki mają dystanse zintegrowane.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Kwietnia 2022, 13:45:10 »
Wiem że to nie będzie proste ale tak czy siak wymienić chce wiec prosiłbym o jakieś porady, sugestie jeśli ktoś już wymieniał system audio.

Offline jarus67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Kwietnia 2022, 14:11:30 »
To może zdemontuj ten zepsuty i będziesz wiedział co i jak kupić.
Fotki dla potomnych mile widziane.

Wysłane z telefonu za pomocą Tapatalk

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Kwietnia 2022, 09:41:00 »
Z tym wykręcasz oryginalne głośniki i wstawiasz nowe byłbym ostrożny. Z tego co pamiętam oryginalne trzeba roznitować, założyć dystanse i dopiero przykręcić nowy głośnik. Oryginalne głośniki mają dystanse zintegrowane.

tzn no i tak musi roznitować, żeby wyjąć, ale wcale nie trzeba dystansów bo jak głośniki i tak do kosza (bo w sumie kto je kupi...) to po prostu wycina równo po obrysie i potem wkręca w ten fabryczny "dystans" nowe.
btw. nowe hiper super głośniki dużo nie dadzą gdyż fabryczne radio po prostu jest słabe a do tego jak masz z tyłu głośniki to daje i tak połowę mocy na tył i dlatego grają ciszej.
Dobre radio załatwia sprawę nawet z fabrycznymi głośnikami, ja do tyłu założyłem byle tańsze (ale sensownych parametrów) głośniki za komplet niecałe 100zł i na fabrycznym radiu nic specjalnego, a po wymianie na stacje z androidem (które ma mocniejsze wyjścia i equalizer) to nawet te przednie teraz robią robotę, a tylne grają cud miód.
Reasumując, czego byś nie zrobił, fabryczne radio psuje cały efekt.

Offline k0zik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Kwietnia 2022, 10:24:43 »
Czy oba radia (zwykłe i multimedialne:)) są tak samo kiepskiej jakości ?
U siebie mam mam zwykłe i zastanawiam się nad wymianą na to multimedialne także z powodu braku zestawu głośnomówiącego u siebie.

Może ktoś się orientuje, czy wymiana zwykłego radia na to multimedialne to plug&play czy raczej wiązki przewodów są różne i potrzebna jest jakaś grubsza przeróbka lub jest to wręcz niemożliwe w granicach rozsądnych kosztów?

@Stivo - jeśli kolega będzie wymieniał ten głośnik to byłbym bardzo wdzięczny za dokumentację fotograficzną :) U mnie głośnik od strony kierowcy nie działa i myślę nad jego wymianą.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Maja 2022, 20:43:09 »
Walki zostały zakończone. Nie polecam wymiany głośników. Oryginalne radio nie pozwoli im działać. Po zakupie trzech rodzajów głośników i próby wymiany, głośniki które miały po 3x więcej mocy grały odpowiednio tyle razy ciszej. Finalnie zostały nadal 20w. Po szybkiej zmianie radia na byle jakie które miał mój spec czy nawet wyjście z telefonu. Kosmos. Radio zabije każdy inny głośnik. Zastanawiam się czy radio od pakietu jbl które jest niby high ma dodatkowo wzmacniacz czy po prostu jest wewnątrz i dlatego różnica w cenie prócz map 3D

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Maja 2022, 21:22:59 »
JBL ma dodatkowy wzmacniacz. To jak głośno głośnik zagra nie zależy od mocy głośnika a od jego skuteczności więc głośnik 100W o skuteczności 88dB zagra ciszej niż 20W głośnik o skuteczności 93dB przy zasileniu z tego samego wzmacniacza.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Maja 2022, 22:24:37 »
Do stacji ori zagra tylko 20W. Sprawdzaliśmy masę głośników z zwrotnicami jak i bez. Im więcej watów tym ciszej głośnik gra ;) jakościowo ładniej ale cóż z tego skoro
Na maxa głośnik ori 20W potrafi trząść lusterkiem a na Max głośnik 55w gra gorzej od przenośnego głośnika. Bez wzmaczniacza bądź wymiana stacji, wymiana głośników to strzał w kolano. Głośniki ori na wzmaczniaczu chodź wyglądają na zanitowany badziew dają z siebie 2x głębsze i ładniejsze brzmienie. Zaoszczędziłem kilkaset zł na głośnikach.
« Ostatnia zmiana: 24 Maja 2022, 22:27:13 wysłana przez Stivo »

Offline szach

• Początkujący
  • Samochód:: Auris II
« Odpowiedź #13 dnia: 25 Maja 2022, 14:13:59 »
A te głośniki wysokotonowe przy lusterkach to na jakie można podmienić? Nie pytam dlatego, że chcę lepszego brzmienia. Po prostu zaczęły skrzeczeć i chcę to naprawić. Mogę też kupić komplet, jeśli będzie w rozsądnej cenie. Macie jakieś linki do takich pasujących głośników? Ja nie mogę nic znaleźć.
Auris II z 2013 roku. A może wystarczy coś przelutować i obędzie się bez wymiany? Macie doświadczenia z takimi skrzeczącymi głośnikami?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Maja 2022, 17:47:49 »
Widziałem z tydzień temu tweetery do aurisa I i II oryginalne. Do tweetera idzie cztery kable. Lepiej kupić ori wypiąć stary wpiąć nowy. A nie ciąć plastiki bo inne nie podejdą do mocowań. Ciąć kable mostkowac i tak dalej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl