Autor Wątek: Montaż modułu MirrorLink Driveen Mira Box WiFi  (Przeczytany 4346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
Montaż modułu MirrorLink Driveen Mira Box WiFi
« dnia: 24 Kwietnia 2022, 16:20:33 »
Przedstawiam montaż modułu MirrorLink Driveen Mira Box WiFi ➡️
https://sklephadron.pl/uniwersalne/4428-modul-mirrorlink-driveen-mirabox-2-wifi-hdmi-av.html

Niezbędna wiązka AV ➡️
https://sklephadron.pl/akcesoria-i-aktywatory/4964-wiazka-av-toyota-touch.html

Demontaż tapicerki ➡️
https://youtu.be/PGiQj62GZpM
lub tu ➡️
https://youtu.be/izsq5bb1Ajo

Film po montażu modułu ➡️
https://youtu.be/5zS8igkVie0

Montaż dotyczy samochodu Toyota C-HR z roku 2018, wersja Selection z nawigacją i nagłośnieniem JBL.
Moja stacja multimedialna to Toyota Touch 2 witch Go o oznaczeniu 86140-F4020.
Mamy do wpięcia wiązkę AV i podłączenie zasilania, które pojawia się po naciśnięciu przycisku START-STOP (ACC) oraz masy (GND).

Niezbędne jest też wypięcie z wiązki sygnału prędkości (SPD), bo po ruszeniu samochodem pojawia się komunikat i sygnał wideo znika, zostaje tylko audio.

Producent wiązki celowo go nie wypina, bo w razie wypadku, mógłby mieć problemy, jednak przygotował wiązkę, oznaczając przewód kolorem zielonym z napisem SPD, z złączką umożliwiającą szybkie rozpięcie.

Podłączając przewody, nigdy nie tnę fabrycznej instalacji, tylko wypinam pin z kostki i lutuję przewód na końcu pina.

ACC - czerwony przewód lutujemy do pinu nr 3 od lewej, przewód kolor jasno-zielony
GND - czarny przewód lutujemy do pinu nr 7 od lewej, przewód kolor jasno-fioletowy
SPD - rozłączamy przewód zielony w kupionej wiązce lub wypinamy z kostki pin nr 17, przewód kolor ciemno-fioletowy, zakładamy osłonkę termokurczliwą

BATT - stałe zasilanie, które możemy wykorzystać w przyszłości pod zasilanie kamerki samochodowej, przewód jasno-fioletowy z niebieskim paskiem

Na zdjęciach pokazałem, którędy można przeciągnąć okablowanie, a także zamontować nasze urządzenie.
Możemy go też mieć w schowku luzem, wtedy łatwiejszy dostęp do złącz USB i HDMI.

Na załączonych zdjęciach i filmie, widać w ustawieniach wyświetlacza dodatkowe menu "Wideo", gdzie możemy zmienić format obrazu i pozostałe jego parametry.

W menu "Media" pojawiła się opcja "A/V" po naciśnięciu której pojawia się menu startowe naszego urządzenia, po czym włączamy w naszym smartfonie "Smart View".

Aby udostępniany ekran wyświetlał się na pełnym ekranie bez rozciągania, należy ustawić na stacji format obrazu na "Pełny ekran", a na smartfonie w opcjach "Smart View" w menu "Proporcje obrazu telefonu" na "Pełny ekran na podłączonm urządzeniu" i włączamy "Pamiętaj ustawienia".

Na filmie od 2:45 sygnal prędkości jest już odłączony.

Na końcu filmu widać też, że kamera cofania normalnie się włącza, i po zakończeniu cofania wraca sygnał A/V z modułu.

Wadą jest sterowanie wyłącznie poprzez smartfona, zaletą to, że mamy możliwość włączenia czegokolwiek ze smartfona podczas podróży.

Kiedyś montowałem w Audi A4 B5 kompletne nagłośnienie Bose, zegary z pełnym FIS oraz tempomat, więc stopień trudności w przypadku montażu modułu MirrorLink jest bardzo prosty.

Każdy kto ma jakieś pytania odnośnie montażu lub jeśli ktoś ma obawy lub nie ma warunków to można się ze mną umówić na montaż.

Offline MaciekS

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Montaż modułu MirrorLink Driveen Mira Box WiFi
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwietnia 2022, 08:03:21 »
 A coś podobnego , ale do radia bez nawigacji ? Też 2018 rok ?
CH-R z bateryjką-wściekła biel. Teraz Corolla Cross.

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2022, 11:06:32 »
Przedstawiam montaż modułu MirrorLink Driveen Mira Box WiFi

Ekstra podejście do tematu! Wszystko fajnie opisane i zorganizowane! Szacun!

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Kwietnia 2022, 13:59:44 »
A coś podobnego , ale do radia bez nawigacji ? Też 2018 rok ?

Ten moduł bez problemu podłaczysz także do radia przedliftowego bez navi.

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Kwietnia 2022, 15:39:21 »
Widzę że autor siedzi dość dobrze w temacie instalacji różnych akcesoriów i elektroniki. Ja mam pytanie jak najlepiej w chr zamontować kamerkę samochodowa na przód pojazdu. Czy może orzerabiales temat. W starym aucie temat był dość prosty kabel puściłem podsufitką przez schowek do portu USB. Nic nie musiałem rozbierać i demontować. CHR wydaje się duzo bardziej zabudowany i docelowo pewnie dobrze byłoby się dostać pod USB do podłokietnika, albo wyprowadzić sobie gniazdo gdzieś indziej...

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Kwietnia 2022, 23:50:27 »
Widzę że autor siedzi dość dobrze w temacie instalacji różnych akcesoriów i elektroniki. Ja mam pytanie jak najlepiej w chr zamontować kamerkę samochodowa na przód pojazdu. Czy może orzerabiales temat. W starym aucie temat był dość prosty kabel puściłem podsufitką przez schowek do portu USB. Nic nie musiałem rozbierać i demontować. CHR wydaje się duzo bardziej zabudowany i docelowo pewnie dobrze byłoby się dostać pod USB do podłokietnika, albo wyprowadzić sobie gniazdo gdzieś indziej...
Ja będę montował u siebie Mio MiVue Smartbox III (https://www.mio.pl/tag-produktu/mio-smartbox/) i wpinał będę go pod kostkę radia, pod piny pokazane na zdjęciu (ACC, BATT, GND).
Rozebranie deski rozdzielczej jest bardzo proste, obejrzyj film na YT.
Kabel wiadomo, podsufitką lecisz do prawego słupka i na dół w stronę schowka...
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2022, 23:58:05 wysłana przez amokk »

Offline n3q

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maja 2022, 16:07:10 »
Poproszę o relacje ;p

Offline amokk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Lipca 2022, 05:57:06 »