Autor Wątek: Valvematic a kąt wyprzedzania zapłonu  (Przeczytany 779 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tekosz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Avensis
Valvematic a kąt wyprzedzania zapłonu
« dnia: 24 Kwietnia 2022, 17:28:58 »
Witam,
Od długiego już czasu mam problem ze swoim autem - T27 1.8 PB 2010 rok. Czasami chodzi dobrze, czasami niedomaga.

To lista rzeczy, które już zrobiłem:
1. Czyściłem swój przepływomierz dedykowanym do tego preparatem, później kupiłem inny ale też używany, wyczyściłem go i podmieniłem z tym, który był.
2. Czyściłem przepustnicę, wymieniłem olej + płukanka, filtr oleju i powietrza.
3. Kupiłem dwie używane cewki i je parami podmieniałem.
4. Sprawdzałem drożność katalizatora.
5. Kupiłem używany pedał gazu (myślałem że może coś potencjometr szwankuje).
6. Kupiłem nowy zawór zmiennych faz rozrządu (dolotowy).
7. Świece mają ok 30000 km przebiegu.
8. "Organoleptycznie" sprawdzałem stan węży od podciśnienia - wydają się być ok.
9. Do zbiornika paliwa wlałem płyn do czyszczenia wtrysków.
10. Czujnik temperatury pokazuje dobre wartości na komputerze.

Samochód nie wyświetla błędu check engine, po podpięciu do komputera też nic nie ma. Generalnie problem występuje od roku.
Wydaje mi się, że finalnie wszystko sprowadza się do tego, że pada lub uszkodzony jest valvematic. Temat wałkuje już od dawna, mam podobne objawy do tych, które opisują ludzie którym ten moduł padł.

I to jest meritum tego posta.
Szukam potwierdzenia tego, że padł valvematic. Mam program car scanner i zauważyłem, że gdy auto nie chce się zbierać, to kąt wyprzedzania zapłonu przy naciśnięciu gazu pikuje w wartości ujemne do -20 stopni i potem się odbija na wartości dodatnie do 30 stopni. Gdy auto chodzi normalnie to kąt wyprzedzania zapłonu nie idzie na minus.
Niestety moja wiedzą nie pozwala mi ocenić czy to może mieć związek z uszkodzonym valvematic? Czyli że jest związek z kątem wyprzedzania zapłonu a valvematicem?

Poniżej jak wygląda wykres z kąta wyprzedzania zapłonu:
https://zapodaj.net/d6a8ceef25781.jpg.html
https://zapodaj.net/fbe3d041d2ea5.jpg.html

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl