Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280363 razy)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #105 dnia: 10 Czerwca 2022, 16:02:01 »
U mnie bidak - c+s i Li-ion;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #106 dnia: 11 Czerwca 2022, 07:11:52 »
Wygląda, że typ obsadzonych akumulatorów zależy bardziej od przypadku. Co mieli na magazynie to kładli.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #107 dnia: 11 Czerwca 2022, 21:46:45 »
Ni-Mh, Exe MY'20 (prod 12.2019)
U mnie bidak - c+s i Li-ion;)
... i moja teoria się rypła ;)
A przynajmniej zgadza się u Was kod modelu auta z rodzajem baterii - wg instrukcji tabelka na str. 585 ?
(bo przecież sam tych mądrości nie wymyśliłem) ;)

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #108 dnia: 12 Czerwca 2022, 14:41:04 »
Na stronie 585 mam postępowanie w sytuacjach awaryjnych...
Natomiast na 599:
Typ Niklowo-wodorkowy
Napięcie 7,2 V/moduł
Pojemność 6,5 Ah (3HR)
Liczba 34 moduły
Napięcie nominalne 244,8 V

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #109 dnia: 12 Czerwca 2022, 15:22:32 »
Wygląda, że typ obsadzonych akumulatorów zależy bardziej od przypadku. Co mieli na magazynie to kładli.

dowolność jest niemożliwa, oba typy wymagają zupełnie innych parametrów ładowania, innego sterownika oraz oprogramowania. w ogóle ta sprawa bardzo mnie dziwi, jesteście pewni że niektóre egzemplarze maja litowo-jonowe ogniwa?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #110 dnia: 13 Czerwca 2022, 07:43:31 »
tak jest w aktualnej instrukcji obsługi (strona 481 pdf):
Modele AXAH52L/AXAH52R/AXAH54L/AXAH54R: Niklowo-wodorkowy, Napięcie 7,2 V/moduł, pojemność 6,5 Ah (3HR), liczba 34 moduły, Napięcie nominalne 244,8 V
Modele AXAL52L/AXAL52R/AXAL54L/AXAL54R: Litowo-jonowy, Napięcie 3,7 V/ogniwo, pojemność 4,3 Ah. liczba 70 ogniw, Napięcie nominalne 259,0 V

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #111 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:10:54 »

dowolność jest niemożliwa, oba typy wymagają zupełnie innych parametrów ładowania, innego sterownika oraz oprogramowania. w ogóle ta sprawa bardzo mnie dziwi, jesteście pewni że niektóre egzemplarze maja litowo-jonowe ogniwa?
Ależ oczywiście, że te dwa różne pakiety baterii wymagają innych sterowników, oprogramowania i innej strategii ładowania/rozładowania. Ale jaki w tym problem? W jednym miesiącu produkują serię RAV4 z LiIon w innym z NiMH dopasowując z automatu moduły i wersję oprogramowania. Wiadomo, że logistyka jest prostsza i tańsza gdy produkt jest bardziej zunikfikowany ale gdy do wyboru jest produkować w dwóch wersjach albo wstrzymać produkcję to logika biznesowa sama wskazuje kierunek działania.

Offline Piotr1#

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 Sel AWDi
« Odpowiedź #112 dnia: 13 Czerwca 2022, 11:27:10 »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #113 dnia: 13 Czerwca 2022, 17:07:58 »

Ależ oczywiście, że te dwa różne pakiety baterii wymagają innych sterowników, oprogramowania i innej strategii ładowania/rozładowania. Ale jaki w tym problem? W jednym miesiącu produkują serię RAV4 z LiIon w innym z NiMH dopasowując z automatu moduły i wersję oprogramowania. Wiadomo, że logistyka jest prostsza i tańsza gdy produkt jest bardziej zunikfikowany ale gdy do wyboru jest produkować w dwóch wersjach albo wstrzymać produkcję to logika biznesowa sama wskazuje kierunek działania.

mam nadzieję że się jednak mylisz i taka "logika biznesowa" pozostanie domeną europejskich producentów, którzy w dupie maja swojego klienta i sprzedają im auta starczajace conajwyzej na pięcioletni lizing. ale jeśli masz rację, to już nie ma czego kupić za normalnie zarobione pieniądze..

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #114 dnia: 13 Czerwca 2022, 19:01:11 »
Toyota długoplanowo odchodzi od Ni-MH, ale jak już ktoś pisał wcześniej, w związku z trudnościami z dostępnością Li-ION szły tylko do topowych wersji. Wiadomość za amerykańskim forum sprzed roku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 13 Czerwca 2022, 20:18:09 »
mam nadzieję że się jednak mylisz i taka "logika biznesowa" pozostanie domeną europejskich producentów, którzy w dupie maja swojego klienta
Nie wiem dlaczego myślisz, że Toyota postępuje inaczej? Każdy koncern ma zarabiać jak najwięcej, a samochód ma być w miarę bezawaryjny tylko do końca gwarancji. Przy obecnej globalizacji i tych samych dostawcach, wypadkowa jakości samochodów jest podobna.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #116 dnia: 13 Czerwca 2022, 20:38:19 »
mam nadzieję że się jednak mylisz i taka "logika biznesowa" pozostanie domeną europejskich producentów, którzy w dupie maja swojego klienta
Nie wiem dlaczego myślisz, że Toyota postępuje inaczej? Każdy koncern ma zarabiać jak najwięcej, a samochód ma być w miarę bezawaryjny tylko do końca gwarancji. Przy obecnej globalizacji i tych samych dostawcach, wypadkowa jakości samochodów jest podobna.
To prawda, jedyna różnica jest taka, że toyota pcha stare rozwiązania, które są z reguły gorsze, ale bardziej sprawdzone.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #117 dnia: 13 Czerwca 2022, 21:25:50 »
Nie należy zbyt pochopnie akumulatory NiMH traktować jako gorsze. Warunki przedłużonej gwarancji dotyczą obydwu typów tak samo. Ogniwa instalowane w toyocie to nie te same NiMH co kupione w kiosku. Każde z typów ogniw mają swoje wady i zalety. Np litówki są zdecydowanie mniejsze i lżejsze a masa we współczesnym aucie ma znaczenie. NiMH są o rząd wielkości bezpieczniejsze na awarie układu ładowania, wady technologiczne lub udary mechaniczne. Litówki niestety stanowią pewne zagrożenie pożarowe, statystyka rzeczywistych zdarzeń jest tu ewidentna. NiMH jeżeli mają zachowane procedury cykli ładowania(eliminacja efektu pamięciowego/zleniwienia) są trwalsze, znoszą więcej cykli ładownia ale gorzej skrajne temperatury (wysokie i niskie). Wiadomo technologia LiION jest nowocześniejsza ale nie jest bez wad. Kto używa w sprzęcie ogniw NiMH eneloop, ten wie jak jakość i specyficzne patentowe wykonanie samego ogniwa ma znaczenie.
W przypadku hybryd typu plugin wybór technologii akumulatora jest jeden - LiION. Tu znaczenie ma masa i gabaryt. W przypadku zwykłej hybrydy raczej jest to mniej kluczowe.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #118 dnia: 14 Czerwca 2022, 13:11:17 »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #119 dnia: 14 Czerwca 2022, 13:26:33 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl