Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280413 razy)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #375 dnia: 05 Grudnia 2022, 18:33:19 »
No, nie. Nigdy nie napisałem, że mamy Ravke, co najwyżej, że mamy ale w sensie, że mamy zamówioną. Albo źle się wyraziłem albo źle coś zinterpretowałeś.  :-)
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #376 dnia: 06 Grudnia 2022, 13:04:22 »
na japońskiej stronie
https://toyota.jp/request/webcatalog/rav4/?padid=from_rav4_grade_bottomdoc_webcatalog
jest do pobrania pdf "Katalog audiowizualny i nawigacyjny" (Wydanie z grudnia 2022 r) - pierwszy od prawej.
Niestety wszystko po japońsku (no i dotyczy ich wersji, a nie europejskiej z pewnością). Jest tam spora część poświęcona rejestratorom video (o ile potrafię się zorientować po zdjęciach). Edit - w sekcji DEALER OPTION czyli dodatek.

Offline fanbayern18

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris i rav 4
« Odpowiedź #377 dnia: 08 Grudnia 2022, 16:35:02 »
Ja zamówiłem 26.05.2022 r, Rav 4 Exe 4x4, i ostatnio Pani poinformowała mnie, też produkcja grudzień- odbiór luty.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #378 dnia: 09 Grudnia 2022, 18:04:15 »
moja jest w Belgii, odbiór w styczniu..

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #379 dnia: 11 Grudnia 2022, 20:22:02 »
Panowie a tak z ciekawości, w wersji Executive są manetki do zmiany biegów w kierownicy. Macie może jakiś tutorial jak się tym obsługiwać w eCVT? Bo ja rozumiem, że zmienia się bieg na -S+ i wtedy można się bawić. Natomiast kiedy to ma sens? Jak chcemy hamować mocniej silnikiem? Bo wiem, że w CC jest tryb B i tam jak się go włączy to już nic się nie zmienia tylko auto rzeczywiście zaczyna zwalniać. Jestem w stanie sobie wyobrazić, że to może być przydatne np. gdy chcemy spowolnić auto bez użycia hamulców jak mnie uczono w manualu na oblodzonej nawierzchni. Jeśli jest jakiś temat tego dotyczący to proszę o wskazówkę, bo nie udało mi się w wyszukiwarce znaleźć.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #380 dnia: 11 Grudnia 2022, 20:35:26 »
Z moich doświadczeń. Gdy jedziesz z górki (stromej) na "D" to łopatka '-' ustawia Ci tryb pseudo manualny, na wyświetlaczu masz np. D3 i potem minusem i plusem  można sobie redukować wirtualny bieg zwiększając efekt hamowania silnikiem. Po jakimś czasie - nie wiem czy nie po naciśnięciu gazu bo tego nie obczaiłem - samo sie przestawia na "D". Druga opcja to drążek na "S" i wtedy łopatki działają tak samo jak ruszanie dźwignią na + i -.  Tryb "S" ma sens gdy chcesz się poczuć Kubicą. Wymuszanie hamowania silnikiem to w sumie nie wiem czy ma też sens. Chodzi o ochronę hamulców. W hybrydzie jednak dochodzi rekuperacja i były już tu ogniste dyskusje w tym temacie. IMHO dopóki bateria nie jest na maxa doladowana to trzeba to zostawić elektronice, a potem... pewnie też bo elektronika będzie wiedziała że baterie full i trzeba oszczędzać hamulce więc sama sobie zredukuje "bieg". Tak na pewno się dzieje na długich zjazdach na tempomacie, bez tempomatu też powinno byc podobnie, 
« Ostatnia zmiana: 11 Grudnia 2022, 20:41:59 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #381 dnia: 11 Grudnia 2022, 20:53:40 »
Tego się używa przy zjazdach, kiedy prędkość auta robi się za wysoka. Bardzo rzadka sytuacja (o ile nie mieszkasz w górach) , więc raczej nie co zawracać sobie tym głowy. Oczywiście to samo można uzyskać na dźwigni

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #382 dnia: 11 Grudnia 2022, 21:36:44 »
Dzięki chłopaki za rozjaśnienie :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #383 dnia: 11 Grudnia 2022, 23:56:21 »
Oczywiście to samo można uzyskać na dźwigni
Z tą tylko drobną uwagą, że w trybie D dźwignią nic nie zdziałasz, a w Exe na łopatkach też można redukować i nie trzeba potem pamiętać żeby wrócić z S do D bo samo wraca. Ale ogólnie to zgadzam się że przydatność tego to tylko w górach i to raczej na długich zjazdach.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #384 dnia: 12 Grudnia 2022, 00:35:39 »
Ja w ogóle nie do końca rozumiem czemu zaleca się używanie tej opcji przy zjazdach. Przecież naciskając delikatnie na hamulec też hamujemy rekuperacją, fizyczne hamulce wchodzą dopiero po mocniejszym depnieciu

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #385 dnia: 12 Grudnia 2022, 05:31:08 »
Ja w ogóle nie do końca rozumiem czemu zaleca się używanie tej opcji przy zjazdach. Przecież naciskając delikatnie na hamulec też hamujemy rekuperacją, fizyczne hamulce wchodzą dopiero po mocniejszym depnieciu
No właśnie. Gdzieś też film widziałem, gdzie porównywano ładowanie baterii przy hamulcu a przy trybie B i dużo szybciej się ładowała w ten sposób, niemal natychmiastowo a zjeżdżając z górki na B bez szału. Czyli zjeżdżając z górki lub nie tylko, gdy jest potencjalnie oblodzona końcówka jezdni to w hybrydzie można hamować hamulcem byle spokojnie wciskać i będzie jak na manualu gdy zmieniamy na niższy bieg?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #386 dnia: 12 Grudnia 2022, 10:25:02 »
Przecież naciskając delikatnie na hamulec też hamujemy rekuperacją, fizyczne hamulce wchodzą dopiero po mocniejszym depnieciu
Chodzi o to że jak jest stromy zjazd to rekuperacja może nie wystarczyć na utrzymanie oczekiwanej prędkości. Czy to na tempomacie czy manualnie. Wtedy zaczyna się grzanie hamulców. Na tempomacie w takiej sytuacji samochód sam zacznie hamować silnikiem - tego osobiście doświadczyłem. Nie wiem jak będzie jadąc manualnie. Nie miałem okazji sprawdzić ale podejrzewam że tak. Jadąc kiedyś z kumplem corollą gdzie rekuperacja jest słabsza, bo tylko z jednej osi słyszałem zwiększone obroty silnika przy hamowaniu więc pewnie system go uzywał do wsparcia hamowania.

Ręczne redukowanie biegów może tez służyć po prostu utrzymywaniu prędkości bez dotykania hamulca ;) jak komuś sie nie chce nogi przekładać.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #387 dnia: 12 Grudnia 2022, 20:29:46 »
 B zwiększa wspomaganie hamowania silnikiem spalinowym ai nic pozatym
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #388 dnia: 12 Grudnia 2022, 23:08:55 »
B zwiększa wspomaganie hamowania silnikiem spalinowym ai nic pozatym
Ok, ale czy jest jakaś różnica między wrzuceniem B/S, a delikatnym hamowaniem hamulcem?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #389 dnia: 13 Grudnia 2022, 09:36:44 »
Chyba tak - w trybie S+/-
Ok, ale czy jest jakaś różnica między wrzuceniem B/S, a delikatnym hamowaniem hamulcem?
Chyba tak - w trybie S+/- napęd udaje sekwencyjną skrzynię biegów, więc gdy puścisz gaz - hamuje silnikiem, a przy delikatnym hamowaniu pedałem hamulca w pierwszym rzędzie hamuje rekuperacyjnie, gdy potrzebna większa siła hamowania - dodatkowo hamulcami tarczowymi, zaś gdy akumulator jest pełny (tzn. ma te 90%) to już tylko hamulcami tarczowymi.
Tryb S+/- przydatny przy długich zjazdach by nie spalić hamulców gdy akumulator wciągnie pełny ładunek lub gdy chcesz pojeździć z sekwencyjną skrzynia biegów (parę razy się pobawiłem - i chyba starczy). ;)
Ps. jeszcze taka ciekawostka - w trybie S+/- nie ma efektu "pływającego sprzęgła" ale czy po to kupuje się hybrydę z eCVT ?
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2022, 09:40:50 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl