Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 279916 razy)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #585 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:27:19 »
mam selection, więc chyba te lepsze. jestem nimi rozczarowany, podobnie jak tym, ze zima wydali mi auto na letnich oponach. nie powinno tak być.
bridgestone ma w ofercie niezłe całoroczne, nic by to nie kosztowało..
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 12:31:08 wysłana przez compucar »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #586 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:44:21 »
mam selection, więc chyba te lepsze. jestem nimi rozczarowany, podobnie jak tym, ze zima wydali mi auto na letnich oponach. nie powinno tak być.

Co do świateł - podjedź na stację diagnostyczną i poproś o sprawdzenie. Toyota ustawia je jakoś dziwnie jako, wielu forumowiczów (w tym ja) było na regulacji

Jeśli chodzi o opony, to niestety wszyscy wydają a letnich, nieważne kiedy odbierasz

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #587 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:46:32 »
Tiaaa po szkodach całkowitych. Może nie napędzajmy złodziejaszkom biznesu na roczniki 23.
Jak będziemy pytać o źródło pochodzenia części, to niczego nie będziemy napędzać. Wystarczy poprosić sprzedającego o VIN pojazdu, z którego pochodzi część. Jeżeli ma z kradzionego pojazdu, nie poda VINu.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #588 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:49:03 »
mam na myśli jasność, nie wysokość świecenia. jest dużo niższa niż w czwartej generacji.
coraz więcej marek wydaje na wielosezonowych, bridgestone ma świetny model E005..

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #589 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:50:51 »
Tiaaa po szkodach całkowitych. Może nie napędzajmy złodziejaszkom biznesu na roczniki 23.
Jak będziemy pytać o źródło pochodzenia części, to niczego nie będziemy napędzać. Wystarczy poprosić sprzedającego o VIN pojazdu, z którego pochodzi część. Jeżeli ma z kradzionego pojazdu, nie poda VINu.
Sorry, ale Ty kurde naiwny jesteś… Wszyscy dostaną ten sam sprawdzony vin :).
Zwłaszcza, że „bazę” masz na popularnej stronie z ofertami samochodów.
« Ostatnia zmiana: 15 Stycznia 2023, 12:52:40 wysłana przez KubaCamry »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #590 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:56:09 »
mam na myśli jasność, nie wysokość świecenia. jest dużo niższa niż w czwartej generacji.
Ustawienie wysokości polepszy też trochę jasność (bo główny snop światła będzie w innym miejscu), ale masz rację, że te lampy mogłyby dawać trochę więcej światła

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #591 dnia: 15 Stycznia 2023, 12:58:20 »
Sorry, ale Ty kurde naiwny jesteś… Wszyscy dostaną ten sam sprawdzony vin .
Jaki sprawdzony VIN? Ze stacji demontażu pojazdów, czy z zarejestrowanego, jeżdżącego samochodu? Podaj mi jakiś sprawdzony VIN. Sprawdzę, czy samochód nie kradziony. Uważam, że skradzione samochody są zgłaszane w rejestrach. Samochody wyrejestrowane z ewidencji CEPiK też są do sprawdzenia. Jeżeli nic nie będziemy robić, tylko kupować części na allegro, bo taniej, to rzeczywiście będziemy napędzać złodziejom robotę.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #592 dnia: 15 Stycznia 2023, 13:01:22 »
Jaki sprawdzony VIN?
Chodzi o to, że pod jednym VINem z faktycznej szkody całkowitej będą części, z których złożysz 100 nowych ravek:P

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #593 dnia: 15 Stycznia 2023, 13:21:18 »
Chodzi o to, że pod jednym VINem z faktycznej szkody całkowitej będą części, z których złożysz 100 nowych ravek:P
Kupując na allegro zawsze widzisz inne przedmioty sprzedawane przez sprzedającego. Jeżeli znajdziesz tam 4 lusterka zewnętrzne o tym samym VIN, to chyba raczej nie pochodzą z tego samego samochodu, bo zazwyczaj samochód ma 2 lusterka zewnętrzne, jedną deskę rozdzielczą, silnik itp. Jeżeli sprzedawca musiałby podawać VIN, policja miałaby ułatwione zadanie w wyłapywaniu złodziei. A tak, przyzwolenie na handel kradzionymi częściami dają organy ścigania. Może coś z tego mają?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #594 dnia: 15 Stycznia 2023, 13:33:59 »
Kupując na allegro zawsze widzisz inne przedmioty sprzedawane przez sprzedającego. Jeżeli znajdziesz tam 4 lusterka zewnętrzne o tym samym VIN, to chyba raczej nie pochodzą z tego samego samochodu, bo zazwyczaj samochód ma 2 lusterka zewnętrzne, jedną deskę rozdzielczą, silnik itp. Jeżeli sprzedawca musiałby podawać VIN, policja miałaby ułatwione zadanie w wyłapywaniu złodziei. A tak, przyzwolenie na handel kradzionymi częściami dają organy ścigania. Może coś z tego mają?

Gdyby na allegro był obowiązek podania VIN, to miałbyś rację, ale wcześniej napisałeś o zapytaniu sprzedającego o numer Vin i w tej sytuacji nie ma problemu, żeby podał 100 kupującym ten sam

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #595 dnia: 15 Stycznia 2023, 16:18:14 »

Co do świateł - podjedź na stację diagnostyczną i poproś o sprawdzenie. Toyota ustawia je jakoś dziwnie jako, wielu forumowiczów (w tym ja) było na regulacji

Jeśli chodzi o opony, to niestety wszyscy wydają a letnich, nieważne kiedy odbierasz
Chyba, że kupi się koła zimowe, to wydadzą na zimowych.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #596 dnia: 16 Stycznia 2023, 08:07:39 »
Przy zmianie samochodu na nowy z lepszymi światłami może się wydawać, że światła są gorsze. Jak się przesiadłem do samochodu z ksenonami to mi się wydawało, że świecą gorzej niż te poprzednie. Ale to było złudzenie, ponieważ linia odcięcia jest lepsza i to co w "mroku" jest zupełnie niewidoczne (oczywiści poza odbiciem od drogi). Przez to kontrast jest większy pomiędzy tym co oświetlone i tym co nie. Na początku się nie mogłem przestawić, że "krótkie" światła są tak różne od "długich". Oczywiście nie podważam tego co piszecie (o wrażeniach pogorszenia) czy też o tym, że często trzeba wyregulować poziom na stacji. Sam jestem ciekaw jak to będzie w Ravce.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #597 dnia: 16 Stycznia 2023, 10:38:32 »
Potwierdzam. W poprzedniku jeździłem tak trzy lata i dopiero na SKP (pierwszy przegląd) diagnosta zwrócił mi uwagę, że mam bardzo nisko ustawione światła. To samo było z rav4.
Swoją drogą pokazuje to jak wykonywany jest przegląd zerowy.
Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2023, 10:40:53 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #598 dnia: 16 Stycznia 2023, 11:06:24 »
Ja też miałem regulowane ustawienie świateł mijania, nawet dwa razy. Fabrycznie były za nisko, ASO podregulowało, po tym okazało się, że trochę za wysoko - kierowcy z naprzeciwka często mi mrugali, ostatecznie trochę obniżyli i jest dobrze.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #599 dnia: 16 Stycznia 2023, 12:34:45 »
Potwierdzam. W poprzedniku jeździłem tak trzy lata i dopiero na SKP (pierwszy przegląd) diagnosta zwrócił mi uwagę, że mam bardzo nisko ustawione światła. To samo było z rav4.
Swoją drogą pokazuje to jak wykonywany jest przegląd zerowy.
Sposód kilkunastu nowych aut, które odbierała moja rodzina (z salonu) w przeciągu ostatnich 5 lat, tylko Audi miało poprawnie ustawione światła. Wiem, też że znowu w BMW wielokrotnie najnowsze modele świeciły za wysoko.
Rekordowo podnosiłem w swoim megane IV, o 40cm na 10m. To dało jakieś 30m więcej teoretycznego zasięgu. Ale to było raczej intencjonalne działanie producenta, żeby "wybielić" słabe Ledy, do których trzeba było słono.
Tylko niestety, żeby ustawić sobie poprawnie światła trzeba mieć idealnie wypoziomowany garaż, który ma co najmniej 5m płaskiego przed autem, no i przydałby się jakiś kierowca z wagą 70-80kg za kierownicą.
Nawet na SKP ustawiają światła tak sobie, mi jedno bardzo opadło, to powiedzieli, że wszystko jest w porządku i "panie to som te ledy adaptacyjne to siem nie ustawia", a takie światła ustawia się jak każde inne, z tą różnicą, że serwisowy manual zaleca 2% opadu zamiast homologowanego 1%, bo światła się podnoszą od 100km/h.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl