Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 279915 razy)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #795 dnia: 07 Marca 2023, 17:59:15 »
być może maja magiczna kule lub kontakt z kimś z przyszłości, trudno mi się ustosunkować..

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #796 dnia: 07 Marca 2023, 18:07:32 »
być może maja magiczna kule lub kontakt z kimś z przyszłości, trudno mi się ustosunkować..
Echh.... byc może pracują w ASO czy innym serwisie specjalistycznym i łatwo im to sprawdzić w dokumentacji która dla nas może być trudniejsza w dostępie czy zrozumieniu. Niekoniecznie muszą użyć magii.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #797 dnia: 07 Marca 2023, 18:35:04 »
HAndlowiec mówil, że jest tam wymienna żarówka LED więc nie powinno być koszmarnie drogo.
Wszystko da się rozłożyć na części pierwsze i przelutować diody, ale nie wszędzie będzie to opłacalne.
W 90% przypadków musisz rozebrać lampę na części pierwsze, mieć dostęp do odpowiednich diód i umiejętności, żeby przelutować takie małe elementy.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #798 dnia: 07 Marca 2023, 21:37:00 »
W ostatnich modelach tylne Kierunki i wsteczny był żarówkowe, chyba nic się nie zmieniło. Przód led.
Oj przednie kierunki też chyba zwykłe, led te w lusterkach tylko.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #799 dnia: 07 Marca 2023, 21:38:52 »
Jeśli chodzi o dostępność części oficjalną to nie występuje żaden element reflektora przedniego led prócz zapasowych uchwytów dla Toyoty a w Lexusie można wymieniać poszczególne elementy rozklejajac reflektor, natomiast te elementy to całe moduły i nie występuje tam sama żarówka lecz cały blok świetlny, klosz, przesłona, elektronika, sterownik i dodatkowo ilość komponentów zależy czy mamy skrętne, matrycowe etc
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #800 dnia: 07 Marca 2023, 21:52:12 »
W Basic LED (Active i Comfort) też całość ?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #801 dnia: 07 Marca 2023, 21:55:12 »
Jutro sprawdzę. 99,9 że tak
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #802 dnia: 08 Marca 2023, 17:44:10 »
HAndlowiec mówil, że jest tam wymienna żarówka LED więc nie powinno być koszmarnie drogo.
Wszystko da się rozłożyć na części pierwsze i przelutować diody, ale nie wszędzie będzie to opłacalne.
W 90% przypadków musisz rozebrać lampę na części pierwsze, mieć dostęp do odpowiednich diód i umiejętności, żeby przelutować takie małe elementy.

niestety nie wszystko i wcale nie chodzi o małe elementy; technologia produkcji lamp ledowych z którymi mialem do czynienia jest archaiczna. chodzi o radiator dla tych diod, ktory jest potężny. temperatura topienia ich spoiwa jest znacznie wyższa niż temperatura topienia plastiku w którym są osadzone; nie ma mowy o podgrzaniu poszczególnych części - trza grzać całość. to, oraz finalne uszczelnienie całości stanowi problem..
« Ostatnia zmiana: 08 Marca 2023, 17:45:42 wysłana przez compucar »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #803 dnia: 08 Marca 2023, 20:09:00 »

niestety nie wszystko i wcale nie chodzi o małe elementy; technologia produkcji lamp ledowych z którymi mialem do czynienia jest archaiczna. chodzi o radiator dla tych diod, ktory jest potężny. temperatura topienia ich spoiwa jest znacznie wyższa niż temperatura topienia plastiku w którym są osadzone; nie ma mowy o podgrzaniu poszczególnych części - trza grzać całość. to, oraz finalne uszczelnienie całości stanowi problem..
Tak tak, to się zgadza. Tutaj trzeba na prawdę rozebrać wszystko na części pierwsze. Rozklejać klosze, reflektory/soczewki. Najprędzej idzie wymienić światła dzienne na światłowodach, bo w wielu autach (bmw czy renault) idzie wymienić cały moduł z diodą.

Jest jeszcze jedna opcja, w przypadku aut z soczewką można wsadzić inny moduł led typu słynne koito biled, swoją drogą często reklamowane jako soczewki z Lexusa. 2 takie soczewki to okolice 1000zl, wymiana pewnie z 500.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #804 dnia: 14 Marca 2023, 17:57:56 »
wątek troszkę przymiera, więc napisze w czym moim zdaniem rav4 2023 jest gorsza od rav4 2016, która użytkowałem przez niemal siedem lat. obie hybrydy:

- czwórka była cichsza przy bardzo wysokich predkosciach, tak powyżej 140. chyba aerodynamika przypadkiem była szczęśliwsza
- 197 konie mechaniczne subiektywnie przyspieszały lepiej niż obecne 222, choć wpływ napędu na układ kierowniczy był większy
- nadwozie czwórki pozostawało długo czyste, pewnie przez nieco bardziej schowane kola. bywało ze tygodniami nie myłem auta i wciąż nie nadawało się do mycia. obie w takim samym białym kolorze
- reflektory miały nieco większą jasność oraz brak tych upierdliwych spryskiwaczy
- zawieszenie nie wydawało żadnych dźwięków; stuk z przodu jest kompromitujący dla koncernu w obecnej wersji rav4

w pozostałych sprawach piąta generacja jednak ma przewagę i jest bardziej dojrzałym autem, proszę poprawić jeśli coś przeoczyłem..

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #805 dnia: 14 Marca 2023, 20:17:31 »
wątek troszkę przymiera, więc napisze w czym moim zdaniem rav4 2023 jest gorsza od rav4 2016, która użytkowałem przez niemal siedem lat. obie hybrydy:

- czwórka była cichsza przy bardzo wysokich predkosciach, tak powyżej 140. chyba aerodynamika przypadkiem była szczęśliwsza
- 197 konie mechaniczne subiektywnie przyspieszały lepiej niż obecne 222, choć wpływ napędu na układ kierowniczy był większy
- nadwozie czwórki pozostawało długo czyste, pewnie przez nieco bardziej schowane kola. bywało ze tygodniami nie myłem auta i wciąż nie nadawało się do mycia. obie w takim samym białym kolorze
- reflektory miały nieco większą jasność oraz brak tych upierdliwych spryskiwaczy
- zawieszenie nie wydawało żadnych dźwięków; stuk z przodu jest kompromitujący dla koncernu w obecnej wersji rav4

w pozostałych sprawach piąta generacja jednak ma przewagę i jest bardziej dojrzałym autem, proszę poprawić jeśli coś przeoczyłem..
W rav4 iv gen montowali prawdziwa wloska skore z lexusa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #806 dnia: 14 Marca 2023, 21:00:03 »
Nie miałem 4 i jechałem nią że 2 razy w życiu, więc nie mogę się odnieść do większości wypowiedzi, ale...
zawieszenie nie wydawało żadnych dźwięków; stuk z przodu jest kompromitujący dla koncernu w obecnej wersji rav4
W 5 też nic nie stuka, a przynajmniej nie powinno. Zglaszales to do ASO?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #807 dnia: 14 Marca 2023, 21:02:35 »
W mojej "benzynowei 2.5 roku zero dziwnych dźwięków, ale @Bartek coś pisał i wymieniał tuleje na nowy wzór w hybrydzie. To było przyczyną stuków.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #808 dnia: 15 Marca 2023, 16:27:31 »
w mojej jest stuk przy najechaniu na pierwsza przeszkode. potem cisza, więc mniemam ze amorki maja taka spieprzona konstrukcje.
jeszcze jedna drobna wada: panel obsługi szyb jest zbyt blisko kierowcy; nie wiem jak krótkie trzeba mieć ręce żeby komfortowo go obsługiwać..

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #809 dnia: 15 Marca 2023, 18:39:49 »
w mojej jest stuk przy najechaniu na pierwsza przeszkode. potem cisza, więc mniemam ze amorki maja taka spieprzona konstrukcje
Nie. Jakby to był błąd konstrukcyjny, to stukaloby wszystkim, a tak nie jest. Były na forum pojedyncze przypadki i były one naprawiane

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl