Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280413 razy)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #840 dnia: 13 Kwietnia 2023, 16:53:14 »
Sęk w tym, że te klasyfikacje nie są jednoznaczne, europejskie średnie to w USA kompaktowe, a też auta z generacji na generację puchną.
A taki np. Highlander to dużo większe auto od np. Santa Fe. W US ten i ten są raczej średnie, a w Europie duże.
Jak rozglądałem się 3 lata temu  za nowym autem to o RAVce mówiło się że duży SUV, a teraz już kompaktowy. ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 16:55:08 wysłana przez Markid »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #841 dnia: 13 Kwietnia 2023, 17:14:15 »
A taki np. Highlander to dużo większe auto od np. Santa Fe. W US ten i ten są raczej średnie, a w Europie duże.
Tylko, że Highlander, jest 4cm krótszy od opla insignii.
Ale z drugiej strony, patrząc na niemiecką trójcę, sztywno trzymającą się wymiarów, wiemy, że suv i kombi/sedan w tej samej klasie mają długość różniącą się max 5cm, a Highlander od Camry dłuższy jest aż 6,5cm. A camry, to typowy przedstawiciel klasy średniej, dłuższy od Passata, krótszy od insignii, +/- długości mondeo i superba.

Chociaż mnie osobiście najbardziej bawi jak słyszę, szczególnie od właścicieli, że klasa G jest dużym autem. Auto 20cm krótsze i tej samej szerokości co wymieniona wyżej insignia.
Każdy sobie uważa co chce, dla mnie rav4 to nie jest klasa średnia, bo po prostu ma na to za krótki rozstaw osi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #842 dnia: 13 Kwietnia 2023, 17:55:58 »
Wielkość auta to nie tylko długość i rozstaw, ale też szerokość i wysokość. Klasy powstawały w innych czasach i klasyfikowanie dziś aut jest bardzo subiektywne.  Dlatego stworzono nowe segmenty dla Vanów (M) i Suvów (J)
Generalnie kompletnie dla mnie bez znaczenia, liczy się to, jak się czuję w danym aucie I czego oczekuję. Dla mnie RAV to spore kompaktowe auto z dość przestronnym wnętrzem i napędem .
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 17:57:34 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #843 dnia: 13 Kwietnia 2023, 19:10:55 »
Czy to sklasyfikowanie auta do danej grupy ma na coś wpływ, że roztrząsacie to już przez 3 strony wątku? :)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #844 dnia: 13 Kwietnia 2023, 21:23:03 »
Auto bezproblemowe,  nic się nie psuje..."nuda Panie, nuda" cytując klasyka
« Ostatnia zmiana: 13 Kwietnia 2023, 21:26:29 wysłana przez Krisman »

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #845 dnia: 13 Kwietnia 2023, 22:35:40 »
Przy okazji przeglądów corocznych w ASO pani przyjmująca auto zawsze powtarza….że Toyoty, szczególnie w wersji hybrydowej to sttttrasznie nudne auta, bo nic poza olejami i filtrami się nie wymienia a jakieś naprawy to rzadkość.

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #846 dnia: 19 Kwietnia 2023, 13:50:44 »
Robił Ktoś z Was jazdy testowe RAV4 i CX-5?
Dlaczego nie Wybraliście CX-5?
Teraz mają dawać mild hybrid do CX-5.
Ciekawe jak to będzie jeździło?

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #847 dnia: 19 Kwietnia 2023, 14:15:55 »
Dlaczego nie CX-5?
Brak hybrydy
Gorzej jeździ.
Subiektywnie brzydsza i ciaśniejsza.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #848 dnia: 19 Kwietnia 2023, 14:23:04 »
Gorzej jeździ.
Główne zalety Mazdy CX-5
rewelacyjna jakość materiałów i spasowania
ładnie zaprojektowane, eleganckie wnętrze
bardzo dobre właściwości jezdne , co jest w zasadzie atutem wszystkich Mazd.

Offline arsam2000

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 AWDi
« Odpowiedź #849 dnia: 19 Kwietnia 2023, 14:48:54 »
Gorzej jeździ.
Główne zalety Mazdy CX-5
No nie wiem, chyba wolalbym Renault Astral zamiast CX-5. Duzo ladniejsze. Nie wiem jak jakosciowo, ale w srodku super wg mnie. Jakby byl ten model dostepny na sierpien 2022 jak wybralem ravke, to bym mial ciezki wybor.
2023.06.23: RAV4 Exe AWDi panorama, stopnie, Tokyo Red, zamowiony sierpien 2022, odebrany 22 czerwiec 2023.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #850 dnia: 19 Kwietnia 2023, 14:58:45 »
Nie wybrałem bo u mnie w domu rodzinnym ostatnio same mazdy i dla mnie jedna od drugiej się praktycznie nie różni, czy CX-30 czy 3 czy CX-5. Chodzi mi o wygląd. To nie jest tak jak z CH-R, CC i Rav4 gdzie wizualnie sporo rzeczy się różni. Nie jeździłem CX-5, jeździłem CX-30. W 30 jest bardzo dobre wyciszenie i materiały, natomiast silnik jak dla mnie jest mułowaty, natomiast pewnie źle się z nim obchodziłem i powinienem jeździć na niższym biegu i wszystko by było git, natomiast przyzwyczajony do TDI miałem strasznego laga na gazie jak jeździłem po mieście :)
W CX-5 wyższe spalanie a gorsze osiągi. W Rav4 szybsza reakcja na gaz ale za to jest głośno i e-CVT dokłada swoje do głośności. W maździe nie podoba mi się na pewno ekran multimedialny, obsługiwany joystickiem. Nie wiem jak jest w CX-5, natomiast w CX-30 jest on niedotykowym ekranem i pewnie do joysticka się idzie przyzwyczaić, natomiast to nie moja bajka :) Jeżdżę głównie po mieście więc wygrała hybryda toyoty w tym wypadku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #851 dnia: 19 Kwietnia 2023, 15:12:52 »
natomiast w CX-30 jest on niedotykowym ekranem i pewnie do joysticka się idzie przyzwyczaić,
Ja mam i touch pad i dotykowy ekran. O wiele wygodniej jest obsługiwać touch padem lub joystickiem niż sięgać do ekranu dotykowego. Przynajmniej dla mnie

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #852 dnia: 19 Kwietnia 2023, 15:22:21 »
Ja robiłem porównanie rav4 i cx5 bo szukałem auta benzynowego i u mnie wygrała Mazda (z napędem który mieliśmy w szóstce - 2.5 AT) ale ignorancja sprzedawcy i dużo wyższa cena wskazały na Toyotę, choć jeszcze brałem kilka innych pod uwagę. Generalnie RAV4  mam dość przypadkowo, cena, dostępność i "dopieszczenie" przez sprzedawcę wzięły górę. Pod koniec roku będzie trzy lata, więc pomalutku się znowu rozglądam ;)
edit: ciekawy jestem nowej hondy.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2023, 15:26:02 wysłana przez Krisman »

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #853 dnia: 19 Kwietnia 2023, 15:41:30 »
natomiast w CX-30 jest on niedotykowym ekranem i pewnie do joysticka się idzie przyzwyczaić,
Ja mam i touch pad i dotykowy ekran. O wiele wygodniej jest obsługiwać touch padem lub joystickiem niż sięgać do ekranu dotykowego. Przynajmniej dla mnie
Mój ojciec w starszej maździe 3 miał joystick i ekran dotykowy i teraz jak zmienił na cx-30 i zabrali dotykowy ekran to mówi, że bardzo mu brakuje dotykowego. Natomiast pewnie się przyzwyczai :)

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #854 dnia: 19 Kwietnia 2023, 16:15:31 »
Gorzej jeździ.
Główne zalety Mazdy CX-5
No nie wiem, chyba wolalbym Renault Astral zamiast CX-5. Duzo ladniejsze. Nie wiem jak jakosciowo, ale w srodku super wg mnie. Jakby byl ten model dostepny na sierpien 2022 jak wybralem ravke, to bym mial ciezki wybor.

Właśnie z Toyoty pojechałem do Mazdy i jak usiadłem w CX-5 (podstawowa wersja) to bylem zdziwiony i spytałem czy to jest jakieś wnętrze za dopłatą. Hybryda to nie jest dla mnie piorytet. O wyciszeniu będę wiedział po jazdach testowych mazdą. Toyotę już wypróbowałem. Ciekawe jak miękka hybryda się sprawuje? W Mazdzie 3 i CX-30 jest i jakoś nie ma narzekań. Teraz będzie montowany w CX-5. Po lifcie kwietniowym podobno Mazda będzie jeszcze lepiej wyciszona.
Piszecie, że Mazda mniejsza. Mi wnętrze odpowiada. Tablety i inne gadżety mnie nie interesują.
Ma odpalać i jechać. I po 2 tygodniach ma mnie nie stresować tak jak w RAV4 czy odpali czy nie.
Ciekawi mnie jak rdza w Mazdzie? Podobno coś poprawione.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2023, 16:17:58 wysłana przez Paw11 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl