Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280482 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #855 dnia: 19 Kwietnia 2023, 16:33:50 »
A ta miękka hybryda robi rzeczywiście jakąś znaczącą różnicę? Odczuwa się to na spalaniu? Pewnie start-stop płynniej działa.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #856 dnia: 19 Kwietnia 2023, 17:25:23 »
A ta miękka hybryda robi rzeczywiście jakąś znaczącą różnicę? Odczuwa się to na spalaniu? Pewnie start-stop płynniej działa.
Różnica jest bardzo duża w mieście, bo start/stop działa dużo wcześniej, oszczędności są 2x większe niż przy standardowym silniku.
No nie wiem, chyba wolalbym Renault Astral zamiast CX-5. Duzo ladniejsze. Nie wiem jak jakosciowo, ale w srodku super wg mnie. Jakby byl ten model dostepny na sierpien 2022 jak wybralem ravke, to bym mial ciezki wybor.
Nie no, Austral jest mniejszy od cx5 i rav4 i wyceniony tak, że hybryda kosztuje podobnie co Rav4, a ma napęd tylko na przód. Ja w ogóle odrzucam auta 200k+ bez awd.
I nic dziwnego, że Renault nie sprzedaje dużo suvów, poza capturem, jak wypuścili fajne auto, to nie dali napędu awd. A ja Renault bardzo lubię (megane IV to było moje pierwsze auto), megane, Clio i captur to bardzo fajne auta.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #857 dnia: 19 Kwietnia 2023, 17:32:02 »
oszczędności są 2x większe niż przy standardowym silniku.
Zaraz, to brzmi, że zamiast 10 litrów auto pali 5? Tego bym się nie spodziewał.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #858 dnia: 19 Kwietnia 2023, 17:32:43 »
Cytat: pireus w Dzisiaj o 14:23:04

No nie wiem, chyba wolalbym Renault Astral zamiast CX-5. Duzo ladniejsze. Nie wiem jak jakosciowo, ale w srodku super wg mnie. Jakby byl ten model dostepny na sierpien 2022 jak wybralem ravke, to bym mial ciezki wybor.
To nie są moje słowa  :shock:
To nie są oszczędności w spalaniu całkowitym, tylko różnica jakie dawał poprzedni system  start-stop bez miękkiej hybrydy.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2023, 17:36:51 wysłana przez pireus »

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #859 dnia: 19 Kwietnia 2023, 18:09:07 »
ooo, widzę ze o mazdzie. no więc ja zawsze testuje ta markę oraz czytam forum użytkowników przed zamówieniem nowego wozu; z nadzieja ze coś się zmieni. niestety wciąż jestem rozczarowany, bo mazdy nadal nie przyspieszają, oraz maja sporo upierdliwych niedociągnięć. ja nie chce żeby mi biły tarcze, psuło się składanie lusterek, pękała przednia szyba lub nagle skonczyl się silnik. to są swietnie wyglądające auta, oraz jest to marka która stara się dbać o swojego klienta. niestety, do codziennego tyrania wciąż wybieram toyote..

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #860 dnia: 19 Kwietnia 2023, 18:47:25 »

To nie są oszczędności w spalaniu całkowitym, tylko różnica jakie dawał poprzedni system  start-stop bez miękkiej hybrydy.
No tak ale było to w odpowiedzi na pytanie o oszczędzanie "A ta miękka hybryda robi rzeczywiście jakąś znaczącą różnicę? Odczuwa się to na spalaniu?". Bo takie dane bez odniesienia do wartości nie daje właściwie żadnej wiedzy w kontekście spalania. Bo jeśli auto pali 8 litrów i start stop włączony pozwalał na oszczędności rzędu przykładowo 0.1 litra, to 2 razy większe oszczędności jeśli będą wynosić 0.2 litra nie dadzą właściwie żadnych oszczędności :)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #861 dnia: 19 Kwietnia 2023, 19:20:15 »
to 2 razy większe oszczędności jeśli będą wynosić 0.2 litra nie dadzą właściwie żadnych oszczędności :)
Nie każdemu zależy na oszczędnościach, niektórzy sobie cenią inne rzeczy. Mi jest wszystko jedno czy samochód pali 5/6 czy 8/10 litrów benzyny.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #862 dnia: 19 Kwietnia 2023, 19:51:47 »

No tak ale było to w odpowiedzi na pytanie o oszczędzanie "A ta miękka hybryda robi rzeczywiście jakąś znaczącą różnicę? Odczuwa się to na spalaniu?". Bo takie dane bez odniesienia do wartości nie daje właściwie żadnej wiedzy w kontekście spalania. Bo jeśli auto pali 8 litrów i start stop włączony pozwalał na oszczędności rzędu przykładowo 0.1 litra, to 2 razy większe oszczędności jeśli będą wynosić 0.2 litra nie dadzą właściwie żadnych oszczędności :)
Auta ze standardowym start/stop w korkach w mieście oszczędza ok 10% paliwa, a mild hybrid ok 20%. Przynajmniej tak jest w VAG.
Dla przykładu alfa Romeo tonale, ma jeszcze większe uzyski, ale tam jest inna konstrukcja i auto może jechać na elektryku nawet do 30kmh (rozpędzając się bardzo powoli), ale to jest straszne auto, gdzie ja nie jestem uprzedzony do marki, to te auta na prawdę wyjeżdżają zepsute z fabryki.

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #863 dnia: 19 Kwietnia 2023, 19:52:27 »
Znajoma para ma 6 sedana i CX-5. Od kilku lat, nic się nie dzieje (z wyjątkiem nie-składanych lusterek w 6). Zachwyceni marką, ja też nie mogę powiedzieć złego słowa (kilka razy jechałem z nimi). Marzyłem o CX60 jak zamawiałem Ravke prawie rok temu, ale wtedy był tylko plugin i 50 bym musiał dołożyć do tego co bym chciał. Bardzo mi się podoba ta marka.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #864 dnia: 19 Kwietnia 2023, 20:12:33 »
to 2 razy większe oszczędności jeśli będą wynosić 0.2 litra nie dadzą właściwie żadnych oszczędności :)
Nie każdemu zależy na oszczędnościach, niektórzy sobie cenią inne rzeczy. Mi jest wszystko jedno czy samochód pali 5/6 czy 8/10 litrów benzyny.
No jasne, ja tylko pytałem z ciekawości jak to jest.

Auta ze standardowym start/stop w korkach w mieście oszczędza ok 10% paliwa, a mild hybrid ok 20%. Przynajmniej tak jest w VAG.
Dla przykładu alfa Romeo tonale, ma jeszcze większe uzyski, ale tam jest inna konstrukcja i auto może jechać na elektryku nawet do 30kmh (rozpędzając się bardzo powoli), ale to jest straszne auto, gdzie ja nie jestem uprzedzony do marki, to te auta na prawdę wyjeżdżają zepsute z fabryki.
O i to już jest jakiś konkret.

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #865 dnia: 19 Kwietnia 2023, 20:39:40 »
ooo, widzę ze o mazdzie. no więc ja zawsze testuje ta markę oraz czytam forum użytkowników przed zamówieniem nowego wozu; z nadzieja ze coś się zmieni. niestety wciąż jestem rozczarowany, bo mazdy nadal nie przyspieszają, oraz maja sporo upierdliwych niedociągnięć. ja nie chce żeby mi biły tarcze, psuło się składanie lusterek, pękała przednia szyba lub nagle skonczyl się silnik. to są swietnie wyglądające auta, oraz jest to marka która stara się dbać o swojego klienta. niestety, do codziennego tyrania wciąż wybieram toyote..

Te awarie to które roczniki?
O lusterkach w 6stkach wiem. Właśnie znajomemu siadły.
Oglądam zabezpieczenie podwozia na YouTube i Mazda CX-5 ma lepiej zabezpieczone niż RAV-4. Trochę w RAV-4 jest krótkie siedze kierowcy i brak regulacji wysokości pasażera. Ciekawe czy wygodnie siedzi się jako kierowca w CX-5 i jak po dłuższej podróży?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #866 dnia: 19 Kwietnia 2023, 20:56:08 »
Marzyłem o CX60 jak zamawiałem Ravke prawie rok temu, ale wtedy był tylko plugin i 50 bym musiał dołożyć do tego co bym chciał. Bardzo mi się podoba ta marka.
Mi nawet w dieslu wychodzi +/- to samo co za q5, xc60, x3, czy Nx, a to są jednak auta premium, a nie premium na próbę.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #867 dnia: 19 Kwietnia 2023, 20:59:22 »
Ja mam i touch pad i dotykowy ekran. O wiele wygodniej jest obsługiwać touch padem lub joystickiem niż sięgać do ekranu dotykowego. Przynajmniej dla mnie

Przecież ty podobno wszystko obdlugijesz głosowo, bo tak najwygodniej...

Co do Mazdy: ja się chwilę zastanawiałem nad cx5, ale bardzo nie podoba mi się jej tył - wygląda jak napompowany Bałon. W dodatku jest droższa od toyoty przy gorszym napędzie. W tej cenie i rezygnując z hybrydy, można mieć fajniejsze auto jak choćby pierwsze z brzegu XC60. W dodatku jak oglądałem testy cx60 (jak już miałem ravke), to tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że mazda to takie udawane premium, a faktyczne wykonanie jest co najwyżej przeciętne

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #868 dnia: 19 Kwietnia 2023, 21:09:35 »
Dlaczego nie CX-5?
Brak hybrydy
Gorzej jeździ.
Subiektywnie brzydsza i ciaśniejsza.

Wszystko w porządku? Jeden post na dzień to tak jakbyś nieswój byl czy cus :)

Edit: ooo właśnie widzę że nadrabiasz.. Czyli jest ok ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Kwietnia 2023, 21:13:08 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #869 dnia: 19 Kwietnia 2023, 21:14:21 »
Ja mam i touch pad i dotykowy ekran. O wiele wygodniej jest obsługiwać touch padem lub joystickiem niż sięgać do ekranu dotykowego. Przynajmniej dla mnie

Przecież ty podobno wszystko obdlugijesz głosowo, bo tak najwygodniej...

Co do Mazdy: ja się chwilę zastanawiałem nad cx5, ale bardzo nie podoba mi się jej tył - wygląda jak napompowany Bałon. W dodatku jest droższa od toyoty przy gorszym napędzie. W tej cenie i rezygnując z hybrydy, można mieć fajniejsze auto jak choćby pierwsze z brzegu XC60. W dodatku jak oglądałem testy cx60 (jak już miałem ravke), to tylko utwierdziłem się w przekonaniu, że mazda to takie udawane premium, a faktyczne wykonanie jest co najwyżej przeciętne
W sumie Volvo to takie premium aspirujące jednak.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl