Autor Wątek: RAV4 2023..  (Przeczytany 280444 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: RAV4 2023..
« Odpowiedź #1110 dnia: 24 Czerwca 2023, 01:27:35 »
Dżizas.... panowie.... ile by tam nie udostępnili to jakoś i tak nikt nie robi takich samych napędów jak Toyota, a cała dyskusja zaczęła sie od tego czym się różni napęd Hondy od Toyoty. Wyszło że technologicznie wszystkim. Nazwa tylko podobna. Jedno i drugie jest hybrydą i tylko nie wiem czemu gośc pisał że Honda ma CVT jak nie ma. Ma elektryka i jeden bieg dla spaliniaka. Czyli nie żadne CVT, a co najwyżej CT.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1111 dnia: 24 Czerwca 2023, 10:09:54 »
@pireus: niby co mówi to oświadczenie?
Chyba nie masz kłopotów z czytaniem ze zrozumieniem. Ale na pewno nie mówi, że udostępnili jakieś max 15% patentów hybrydowych

Tam jest napisane, że udostępnili 24k patentów, a z wklejki @OBI_FMJ_PL widać , że na koniec 2020r mieli tych patentów ponad 140k. Jakoś tak połączyłem fakty z tych 2 źródeł, wykonałem skomplikowane obliczenia i wyszło mi ~15%. Spróbuj kiedyś:)

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1112 dnia: 24 Czerwca 2023, 11:16:19 »
@KubaCamry: to popatrz na wartości rezydualnej forda i toyoty po kilku latach. Ja osobiście nic do forda nie mam, miałem kilka i uważam,.że to fajnie wykonane i wygodne auta, ale rynek pokazuje, że jestem w błędzie

@pireus: niby co mówi to oświadczenie?
Tak było do tej pory i dotyczy Pb i hybryd.
Spróbuj sprzedać Toyotę z 2 litrowym dieslem, ta sama historia co z Laguną.
Gdzie ta wartość rezydualna.
Z elektryków od ręki kupisz tylko Toyotę i jej bliźniaka Subaru.
Zasięg, szybkość ładowania mocno odstają od konkurencji…

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1113 dnia: 24 Czerwca 2023, 11:26:28 »
Ze sprzedażą diesla to ogólnie jest teraz problem, niezależnie od marki (być może w toyocie faktycznie jest gorzej? Nie wiem, nigdy mnie to nie interesowało).

Co do elektryków natomiast, to nie będę się sprzeczał: bz4x po prostu im nie wyszedł...

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1114 dnia: 24 Czerwca 2023, 11:58:02 »
Ze sprzedażą diesla to ogólnie jest teraz problem, niezależnie od marki (być może w toyocie faktycznie jest gorzej? Nie wiem, nigdy mnie to nie interesowało).

Co do elektryków natomiast, to nie będę się sprzeczał: bz4x po prostu im nie wyszedł...
Prawie masz rację  :-) Dobre diesle z tych nowszych takie jak 1,6 TDI, 1,4 D4D sprzedają się normalnie natomiast toyota/lex z silnikami clean power czyli seria ad zaliczyła max wtopę. Auta z tymi silnikami zazwyczaj są magazynem części szczególnie Lexus. To samo tyczy się Subaru diesel szczególnie pierwsze 3 lata produkcji. Potem Toyota wstawiała diesle BMW które zgodnie z tradycją "niemieckiej Alfy" są jeszcze większym g...niż toyotowe AD. Plotka głosi że wspólpraca toyota i BMW była z powodu technologii Toyoty pomocnej przy wykorzystaniu napędu hybrydowego no bo wiadomo czym się skończyły pierwsze próby hybrydowej z tego co pamiętam 7ki.

Co do Forda to tych wtop możesz sobie pomnożyć X10 w stosunku do toyoty gdzie fordy z silnikami 1,0 są niesprzedawalne do tego jazdy z poszczególnymi wypustami silników 1,6 EB, 2,3eb do tego stabilność elektromechaniczną tych aut jest tylko dobra u nas na forum po lekturze prospektów i artykułów AŚ.

Jest na tyle źle że jak ostatnio rozmawiałem z pracownikiem ASO Forda to za bardzo nie umiał mi polecić czegoś co można nazwać bezproblemowe i co najgorsze zarówno beny/diesle jak i hybrydy.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #1115 dnia: 24 Czerwca 2023, 13:12:38 »
W przyszłości wartość rezydualna elektryka będzie raczej niewielka. Dla takich technologii 5-7 lat to moralne zestarzenie. Na razie elektryk to ciekawostka, ale w przyszłości nikt będzie nie chciał kupić poważnego samochodu do pracy czy dla rodziny z jakimś archaicznym systemem ładowania, czy bez gwarancji producenta przy ograniczonych możliwościach naprawy. Nie wspominając o kosztach ubezpieczenia, w sytuacji gdzie szkoda parkingowa może być zaliczona do kasacji.
Moim zdaniem ta technologia jest utopijna i przejściowa... na świecie niedługo będzie 10 miliardów ludzi, a 1/4 nie będzie mieć dostępu do elektryczności. Musi się rozwinąć całkiem odmienna alternatywa i z wartością elektryków będzie jak z wartością telewizorów plazmowych.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2023, 13:51:11 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1116 dnia: 24 Czerwca 2023, 13:51:15 »
Też tak uważam. W dodatku współczesne elektryki nie nadają się do normalnej jazdy jako podstawowe auto w rodzinie. Ładowanie trwa zbyt długo, pomijam już nawet infrastrukturę w Polsce..

Niestety, ale UE pod tym względem daje ostro ciała i jeśli nic się nie zmieni, to samochody osobowe staną się znacznie mniej wygodne i nieporównywalnie droższe (może nie w cenie zakupu, ale - z powodów, o których piszesz - z powodu utraty wartości w czasie).  Myślę, że przeciętnej, polskiej rodziny zwyczajnie nie będzie na to stać

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1117 dnia: 24 Czerwca 2023, 14:53:50 »
Spróbuj kiedyś:)
Spróbowałem, tylko mam pewien problem, nie wiem ile tych patentów dotyczy hybryd a ile czegoś innego, dlatego opieram się na oświadczeniu Toyoty które mówi o patentach dla właśnie tego rodzaju aut. Myślę że jest ono bardziej wiarygodne niż Twoje wyliczenia i domysły
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2023, 14:57:36 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1118 dnia: 24 Czerwca 2023, 20:06:50 »
A czy mój post jest sprzeczny z tym oświadczeniem?
Czy w oświadczeniu pada słowo "wszystkie"?
Czemu czytasz z niego coś, czego w nim nie ma?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1119 dnia: 24 Czerwca 2023, 20:23:55 »
A czy w oświadczeniu padało słowo wybrane ? Dlaczego Ty interpretujesz coś czego nie napisano?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1120 dnia: 24 Czerwca 2023, 21:08:31 »
A czy w oświadczeniu padało słowo wybrane ? Dlaczego Ty interpretujesz coś czego nie napisano?

Ja czytam dokładnie to, co jest napisane. Jeśli przeczytam, że "kierowcy przekraczają dozwoloną prędkość", to nie założę, że chodzi o wszystkich.

Kończąc wątek:
1. Nie twierdzę, że nie udostępnili wszystkich, twierdzę tylko, że nigdzie nikt nie informował, że tak jest, więc całkiem możliwe, że jednak nie wszystkie
2. Nauczony doświadczeniem życiowym, ciężko mi uwierzyć w taką dobroć za darmo. Zakładam, że raczej jest to na zasadzie "tu macie patenty, zbudujcie sobie silniki, będą działać. Aha- będą tylko 10% mniej elastyczne od naszych i będą palić 20% więcej - jakbyście chcieli zmniejszyć te różnice, to możecie kupić dodatkowe patenty"

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1121 dnia: 24 Czerwca 2023, 21:22:51 »

Ja czytam dokładnie to, co jest napisane. Jeśli przeczytam, że "kierowcy przekraczają dozwoloną prędkość", to nie założę, że chodzi o wszystkich.

Kończąc wątek:
1. Nie twierdzę, że nie udostępnili wszystkich, twierdzę tylko, że nigdzie nikt nie informował, że tak jest, więc całkiem możliwe, że jednak nie wszystkie
2. Nauczony doświadczeniem życiowym, ciężko mi uwierzyć w taką dobroć za darmo. Zakładam, że raczej jest to na zasadzie "tu macie patenty, zbudujcie sobie silniki, będą działać. Aha- będą tylko 10% mniej elastyczne od naszych i będą palić 20% więcej - jakbyście chcieli zmniejszyć te różnice, to możecie kupić dodatkowe patenty"

Dokładnie tak, nie po to latami wykładali ciężkie pieniądze na R&D aby teraz wszystko za friko rozdawać. Ogóły tak, ale jak pisze firek - aby zbudować niegorszy od ich własnego wtedy trzeba licencji za pieniądze.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1122 dnia: 24 Czerwca 2023, 21:23:50 »
Udostępnili część patentów, ale nie wszystkie, co Ty sugerowałeś.
Pewnie nie udostępnili patentu na przycisk świateł awaryjnych. Bo w innych markach działają.
Dokładnie tak, nie po to latami wykładali ciężkie pieniądze na R&D aby teraz wszystko za friko rozdawać.
Czasami niektóre firmy jednak rozdają za friko. Np Volvo nie opatentowało pasów bezpieczeństwa, żeby inni mogli je stosować bez ponoszenia dodatkowych kosztów. Ale myślenie wielu Polaków jest specyficzne. 
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2023, 21:31:02 wysłana przez pireus »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1123 dnia: 24 Czerwca 2023, 21:48:22 »
Pasy bezpieczeństwa pojawiały się długo przed Volvo, choćby w słynnym Tuckerze, gdzie konkurencja pokazywała je jako dowód na to jak niebezpieczny jest ten samochód...

Tym niemniej ja pisałem o Toyocie i jej prawdopodobnej polityce patentowej a nie o wszystkich producentach samochodów.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1124 dnia: 24 Czerwca 2023, 22:06:00 »
Trzypunktowe pasy bezpieczeństwa wynalazł szwedzki inżynier Nils Bohlin (1920-2002). Władze Volvo zrezygnowały z patentu i udostępniły pasy za darmo wszystkim producentom. A pierwszym w świecie pojazdem, standardowo wyposażonym w trzypunktowe pasy bezpieczeństwa było Volvo PV544. Wcześniejsze próby ich wprowadzenia zakończyły się fiaskiem
Tym niemniej ja pisałem o Toyocie i jej prawdopodobnej polityce patentowej a nie o wszystkich producentach samochodów.
O prawdopodobnej polityce Toyoty wiesz dokładnie tyle samo co ja, chyba, że jesteś jej pracownikiem wysokiego szczebla. Ja oświadczenie Toyoty
Udostępnione przez Toyotę patenty to zaawansowane technologie wykorzystywane w zelektryfikowanych samochodach, w szczególności w hybrydach, które pomogły Toyocie poprawić osiągi, ograniczyć rozmiar i masę komponentów oraz koszty produkcji. Dotyczą one m.in. silników elektrycznych, jednostek sterujących czy systemów kontroli – kluczowych technologii, stosowanych w hybrydach (HEV), hybrydach plug-in (PHEV) czy samochodach elektrycznych na ogniwa paliwowe (FCEV). traktuję dosłownie.
Z drugiej strony posiadanie hybrydy mnie nie interesuje, bo niższe spalanie w mieście, nie jest moim priorytetem. To taki kundel między silnikiem spalinowym, a elektrykiem.
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2023, 22:15:01 wysłana przez pireus »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl