Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 101432 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross HDF
Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« dnia: 09 Maja 2022, 12:50:30 »
Witajcie,

Nowy dział to nowe otwarcie… ;)

Wątek adresowany do posiadaczy Yarisa Cross. Podzielcie się swoimi uwagami - chętnie to uczynię jak tylko się doczekam na odbiór.

Na jeździe testowej w zasadzie największą wadą wydało się wyciszenie powyżej 100 km/h.
Co do reszty to już się nie mogę doczekać żeby móc to przetestować.

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Maja 2022, 21:55:03 »
Witam (też)!
Ja (na razie) mam propozycję powłoki ceramicznej na auto którego nie ma. ;)
Gdy pytałem jak jest z dostawami, nie dostałem jakiejś konkretnej odpowiedzi.
Zapytam, dostaliście swój samochód w wyznaczonym terminie (nawet tym pesymistycznym)??

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maja 2022, 17:39:31 »
U mnie miał być kwiecień/maj, ale jakieś 2 tyg temu przypomniałem się i dopiero czerwiec najszybciej :|

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maja 2022, 21:25:23 »
Status zamówienia można sprawdzić jak się ma konto w programie "Moja Toyota".
Na zarejestrowanego tam maila dostałem info o zmianie statusu zamówienia.
Jak widać w stopce mam już Aurisa i na tym koncie dopisało się zamówienie na Yaris Cross.

Hmm, czyli póki co, miesiąc poślizgu.  :-(

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maja 2022, 23:18:19 »
nie wiem czy to normalna cena za yarisa cross

https://www.otomoto.pl/oferta/toyota-yaris-cross-automat-executive-samochod-dostepny-od-reki-kola-zimowe-ID6ECYR1.html

jeżeli tak ,to irytuje mnie cena za cos takiego :shock: :shock: :shock:
RAV4 2.5 hybrid

pireus

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2022, 14:04:02 »
nie wiem czy to normalna cena za yarisa cross
Cena samochodu podana w finansowaniu Toyota Bank

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Maja 2022, 21:45:14 »
Masakra z tym oczekiwaniem...

Jak podpisywałem umowę to 8 miesięcy wydawało się długo - a teraz jeszcze mówicie o opóźnieniach.
Ciekawe jak się potoczy.

Z ciekawości, na ile przed odbiorem zmienia się status w MyToyota, że auto trafia do produkcji?

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maja 2022, 12:28:28 »
Witam wszystkich,
Podzielę się spostrzeżeniami po paru miesiącach użytkowania. 
- zamówiona w sierpniu 21 (jak pamiętam), odbiór połowa lutego 22
- średnie spalanie w mieście 4,1-4,2 l/100km jak dotąd
- średnie spalanie na trasie, prędkości tempomat 140 - 5,2-5,4 l/100km
- do 120-130 km/h nie jest głośno, powyżej szumy powietrza słychać, ale nie jest źle (ale to jak z kolorem, jednemu pasi, drugiemu nie)
- jazda po mieście rewelacja, hybryda ładnie pracuje
- YC jest pakowna
- wbudowana nawigacja ok

Co mnie irytuje ?
Bezprzewodowy Apple CarPlay ! Łączy się jak chce i kiedy chce. Jak już złapie komunikację z telefonem, to oczywiście wszystko jest ok, ale co z tego jak za chwile gubi łączność. Bardzo to irytuje delikatnie mówiąc. Jednego dnia działa bez problemu, drugiego nie jest w stanie się połączyć z telefonem w ogóle, albo widzi telefon ale CP już nie. Na trasie, gdzieś po godzinie potrafi się rozłączyć, oczywiście w najmniej dogodnym momencie ;) Serwis Toyoty rozkłada ręce, bo to nowy samochód jest, nowy system...takie tam. Pozostaje czekać na kolejną aktualizację softu, może coś pomoże.

pozdrawiam

Yaris Cross Premiere Edition (małżonki całe szczęście ;) ), telefon iPhone x

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Maja 2022, 15:54:28 »
Ja właśnie dostałem maila, o zmianie statusu zamówienia, z "przetwarzanie zamówienia" na "produkcja w toku".
Trwało to 3 tygodnie.

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maja 2022, 22:12:32 »
Witam wszystkich,
Podzielę się spostrzeżeniami po paru miesiącach użytkowania. 
- zamówiona w sierpniu 21 (jak pamiętam), odbiór połowa lutego 22
- średnie spalanie w mieście 4,1-4,2 l/100km jak dotąd
- średnie spalanie na trasie, prędkości tempomat 140 - 5,2-5,4 l/100km
- do 120-130 km/h nie jest głośno, powyżej szumy powietrza słychać, ale nie jest źle (ale to jak z kolorem, jednemu pasi, drugiemu nie)
- jazda po mieście rewelacja, hybryda ładnie pracuje
- YC jest pakowna
- wbudowana nawigacja ok

Co mnie irytuje ?
Bezprzewodowy Apple CarPlay ! Łączy się jak chce i kiedy chce. Jak już złapie komunikację z telefonem, to oczywiście wszystko jest ok, ale co z tego jak za chwile gubi łączność. Bardzo to irytuje delikatnie mówiąc. Jednego dnia działa bez problemu, drugiego nie jest w stanie się połączyć z telefonem w ogóle, albo widzi telefon ale CP już nie. Na trasie, gdzieś po godzinie potrafi się rozłączyć, oczywiście w najmniej dogodnym momencie ;) Serwis Toyoty rozkłada ręce, bo to nowy samochód jest, nowy system...takie tam. Pozostaje czekać na kolejną aktualizację softu, może coś pomoże.

pozdrawiam

Yaris Cross Premiere Edition (małżonki całe szczęście ;) ), telefon iPhone x

Witamy również,

Z tym spalaniem autostradowym to miłe zaskoczenie! Na testach na YT są wyniki w granicy 7-8 litrów, także ekstra, że się da.

Po doświadczeniach z innych marek wiem ze CarPlay czy Android Auto bezprzewodowe to raczej gadżet na krótkie trasy - u mnie bardzo rozładowuje baterie w telefonie więc kabel zagości z pewnością na codzień. Poza tym jak te nowe multimedia? Nie ukrywam że jak doświadczyłem standardowego Touch 2 to utwierdziłem się o konieczności dopłaty do Smart Connecta…

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Maja 2022, 16:18:30 »
Na testach na YT są wyniki w granicy 7-8 litrów, także ekstra, że się da.
Bo takie testy to robią kryptovolksdojcze. Na autostradzie w przepisowych prędkościach 7-8 litrów to pali Camry z czterema osobami na pokładzie.
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2022, 16:20:30 wysłana przez surrender »

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Maja 2022, 08:53:33 »

Witamy również,

Z tym spalaniem autostradowym to miłe zaskoczenie! Na testach na YT są wyniki w granicy 7-8 litrów, także ekstra, że się da.

Po doświadczeniach z innych marek wiem ze CarPlay czy Android Auto bezprzewodowe to raczej gadżet na krótkie trasy - u mnie bardzo rozładowuje baterie w telefonie więc kabel zagości z pewnością na codzień. Poza tym jak te nowe multimedia? Nie ukrywam że jak doświadczyłem standardowego Touch 2 to utwierdziłem się o konieczności dopłaty do Smart Connecta…

1. Co do drenażu baterii...telefon leży cały czas na ładowarce bezprzewodowej, więc nie ma problemu. Możesz po kablu podłączyć telefon, ale jest tylko ładowanie, CP łączy się bezprzewodowo.
2. Multimedia - do starej wersji systemu to niebo a ziemia, tak jak pisałem nawigacja całkiem spoko, gadżety o stanie samochodu...takie tam. Co do jakości dźwięku, to po CP brzmi o wiele lepiej niż audio z radia.
3. To spalanie wyszło na trasie Szczecin-Gdańsk-Szczecin. Do Koszalina prędkość tempomat 140, 160 przy wyprzedzaniu...a od Koszalina to już nie poszalejesz ;) Ekspresówka do Koszalina wyszła jak pamiętam 5,7-5,8 l/100km. Jazda bez tempomatu pozwala zaoszczędzić trochę paliwa. Kontrolując gaz, zaskoczyła mnie Toyotka, że trzyma prędkość 100km/h dosyć długo na samym elektryku.
4. Minusem jest mały bak, coś koło 20-25 litrów, trasa 400 km i zostaje Ci prawie pusty bak na miejscu.

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Maja 2022, 09:23:55 »
Mała edycja.
sprawdziłem na apce dokładne dane z trasy, no nie jest to 5,8 l/100km ;) , ale zobaczcie sami:

1. Szcz-Kosz bez tempomatu, 6,4 l/100km, średnia prędkość 110 km/h
2. kosz-Gd bez tempomatu, 4,5 l/100km, śr.prędk. 74 km/h

3. Gd-Kosz, bez tempomatu, 4,6 l/100km, śr.prędk. 60 km/h
4. Kosz-Szcz tempomat, 7,2 l/100km, śr.prędk. 106 km/h

Zwróćcie uwagę na różnicę w spalaniu tempomat/bez, co prawda wiaterek był mocniejszy przy jeździe z tempomatem, ale mimo to różnica jest widoczna.

tak czy inaczej średnia na całej trasie 5,4 uważam za dobry wynik.

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maja 2022, 07:36:23 »
Kolejne spostrzeżenia:
1. zawieszenie dobrze wybiera nierówności, dziury na drodze
2. systemy bezpieczeństwa sprawnie działają, czasami aż "za sprawnie", np. przy wjeździe do garażu potrafi stanąć dęba, bo wykrywa przeszkodę (trzeba b.wolno wjeżdżać), przy cofaniu potrafi zatrzymać samochód, bo widzi jeszcze jadący poprzecznie do nas samochód (ale już nas minął)
3. system utrzymania toru jazdy:
- tryb aktywny - działa, można pić kawę i jeść kanapkę ;), samochód koryguje tor jazdy, tempomat włączony i mamy samochód autonomiczny, ale raczej traktuję to jako bajer.
- tryb pasywny - lekko odbija kierownicę, gdy wjedziemy na linię. Robi to delikatnie, ale wyczuwalnie...kierowca nie wpada w panikę, bo coś mu kierownicę z rąk wyrywa.
4. kluczyk można wyłączyć, więc nie ma obaw o kradzież na walizkę
5. fajny HUD
6. na minus - tylko jedno USB, trzeba używać rozdzielacza

ps. nie ma tu opcji edycji wiadomości ?

Offline michallo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Maja 2022, 11:38:17 »
Kolejne spostrzeżenia:
3. system utrzymania toru jazdy:
- tryb aktywny - działa, można pić kawę i jeść kanapkę ;), samochód koryguje tor jazdy, tempomat włączony i mamy samochód autonomiczny, ale raczej traktuję to jako bajer.
- tryb pasywny - lekko odbija kierownicę, gdy wjedziemy na linię. Robi to delikatnie, ale wyczuwalnie...kierowca nie wpada w panikę, bo coś mu kierownicę z rąk wyrywa.

Znalazłem kiedyś fajny filmik na YT pokazujący działanie w mniejszym bracie Yarisie. W dużym korku myśle że przydatne udogodnienie.
Link poniżej ;)

https://youtu.be/kX0Mel4wBs8

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl