Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 101520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #60 dnia: 02 Lutego 2023, 16:57:08 »
Ja papierową dostałem do nie hybrydowej wersji, w której np.akumulator jest pod maską.

Przy okazji, dwa "drobiazgi" mnie denerwujące.
Nie da się/ nie umiem wyłączyć radia. Wiem, można wyciszyć, przełączyć źródło.
Nie da się wyłączyć świateł, jest Auto/Pozycyjne/Mijania.
Katastrofa przy padającym akumulatorze, dopiero jak wpadłem żeby przestawić na Pozycyjne
udało się odpalić samochód, inaczej światła (włączające się w pozycji Auto) zabierały resztki
prądu z akumulatora, mam halogeny, nie ledy.

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Lutego 2023, 18:05:49 »
Nie da się/ nie umiem wyłączyć radia. Wiem, można wyciszyć, przełączyć źródło.

W wersji z pokrętłami naciskasz pokrętło z lewej strony.

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Lutego 2023, 19:06:56 »
Mam Comfort+Tech z 9'' tabletem, brak pokręteł.

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Lutego 2023, 19:31:12 »
instrukcja Smart Connect str. 6: przycisk A (domek) - Długie naciśnięcie(co najmniej 1,5 s) - Wyłączenie wyświetlacza i wyciszenie odtwarzacza multimediów. Jeśli kamera cofania jest WŁĄCZONA lub wtrakcie aktywnego połączenia telefonicznego, brak działania.
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #64 dnia: 03 Lutego 2023, 11:20:44 »
Pierwsze wrażenia po dwóch tygodniach. Bardzo fajnie się prowadzi - chyba najlepiej spośród wszystkich aut, którymi dotychczas jeździłem, choć przyznam, że mam spokojny i zazwyczaj przepisowy styl jazdy więc moje wymagania nie są wygórowane  :cheesy:
Powyżej 120 jechałem raz krótkim odcinkiem i choć jest głośniej to tragedii nie ma. Systemy bezpieczeństwa działają jak należy - nie mam problemu z wjazdem do garażu, jak ktoś tu pisał. Zauważyłem, że automatyczny bieg wycieraczek czasem nie działa jak należy. Bywa, że włącza się gdy szyba jest sucha a czasem działa zbyt wolno przy silnym deszczu. Jedyna rzecz, która mnie nieco irytuje to miękka półka nad bagażnikiem. Nie stanowi żadnej bariery dźwiękowej i wszystkie przesuwające się w bagażniku przedmioty słychać jakby były tuż za moimi plecami. Nie można też nic tam położyć bo działa jak trampolina.
Jeśli nie pojawią się żadne denerwujące usterki to będzie super.

Offline kuncy7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 03 Lutego 2023, 19:57:51 »
instrukcja Smart Connect str. 6: przycisk A (domek) - Długie naciśnięcie(co najmniej 1,5 s) - Wyłączenie wyświetlacza i wyciszenie odtwarzacza multimediów. Jeśli kamera cofania jest WŁĄCZONA lub wtrakcie aktywnego połączenia telefonicznego, brak działania.

Tylko że ja chcę wyłączyć radio, a nie cały wyświetlacz, ale dzięki za info.
To akurat mało mnie denerwuje, gorzej z tym wyłącznikiem świateł.
Jak podjechać po ciemku takim autem? ;)

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #66 dnia: 03 Lutego 2023, 19:59:44 »
D montować moduł który dezaktywuje światła dzienne i czujnik świateł :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline szczepan.ma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 08 Lutego 2023, 08:43:43 »
Czekam na mojego YC i czytam te wszystkie komentarze na temat rozladowujacego się akumulatora czy naprawdę jest aż tak zle z tym ?? Trzeba odrazu wyposażać się w jakiegoś bostera ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: 08 Lutego 2023, 09:59:38 »
Z tego co czytałem wynika, że problem dotyczy tylko hybryd z zapłonem bezkluczykowym.

Offline Szemi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 16 Lutego 2023, 00:20:44 »
Moje spostrzeżenia po przejechaniu 5 tys.km YC Hybrid : 
 Napęd Hybrydowy pracuje doskonale. Tym cieplej na dworze tym częściej się załącza czyli auto coraz mniej spala. Dziś jadąc do pracy 4 km(było trochę z górki i w korkach)  prawie 70% przejechałem na prądzie a spalanie wyszło ok 2,8 l.  Przy trybie Sport fajnie wkręca się na obroty i całkiem dobrze przyspiesza. Wydaje się że do setki jest nie 11,2 s jak podają w katalogu, ale o wiele mniej(subiektywne odczucia).Silnik elektryczny fajnie go pcha do przodu.  Na światłach przeważnie ruszam pierwszy.  Przy prędkościach autostradowych auto nieźle trzyma sie drogi bo jest sztywne. Jezdziłem wcześniej Minivanem Verso 1,8 i powiem szczerze że w YC uczucie stabilności jest jeszcze lepsze(sztywne zawieszenie i nisko osadzony silnik).  Jeśli chodzi o hałas silnika i brak wygłuszeń na który niektórzy narzekają to nie jest tak żle ponieważ auto często przełącza sie w tryb jazdy na prądzie i słychać tylko szum opon i silnika elektrycznego ,wtedy jest bardzo cicho.Myślę że producent celowo z tego powodu nie zamontował lepszych wygłuszeń w aucie  Być może problem z hałasem jest przy silnikach benzynowych bez hybrydy.
Teraz trochę ponarzekam:  Nie podoba mi się brak oświetlenia przestrzeni pasażerów z tyłu przez co jest trochę ciemno
                                       Rysuje się plastik w okolicach stacyjki (nie zawsze się trafia po omacku kluczykiem  w stacyjkę ) więc jest troche porysowane
                                       Brudzą się te progi z tworzywa te które widać dopiero po otwarciu drzwi oraz uszczelki tylnich drzwi przy nadkolach przy mocno
                                       błotnistej pogodzie ,ale to domena większości crossoverów
Na razie to wszystko. Ogólnie oceniam auto BARDZO POZYTYWNIE   i kupił bym je jeszcze raz .Auto na nasze czasy biorąc pod uwagę ceny benzyny. Pozdrawiam

Offline szczepan.ma

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 16 Lutego 2023, 00:26:36 »
 Napęd Hybrydowy pracuje doskonale. Tym cieplej na dworze tym częściej się załącza czyli auto coraz mniej spala. Dziś jadąc do pracy 4 km(było trochę z górki i w korkach)  prawie 70% przejechałem na prądzie a spalanie wyszło ok 2,8 l.  Przy trybie Sport fajnie wkręca się na obroty i całkiem dobrze przyspiesza. Wydaje się że do setki jest nie 11,2 s jak podają w katalogu, ale o wiele mniej(subiektywne odczucia).Silnik elektryczny fajnie go pcha do przodu.  Na światłach przeważnie ruszam pierwszy.  Przy prędkościach autostradowych auto nieźle trzyma sie drogi bo jest sztywne. Jezdziłem wcześniej Minivanem Verso 1,8 i powiem szczerze że w YC uczucie stabilności jest jeszcze lepsze(sztywne zawieszenie i nisko osadzony silnik).  Jeśli chodzi o hałas silnika i brak wygłuszeń na który niektórzy narzekają to nie jest tak żle ponieważ auto często przełącza sie w tryb jazdy na prądzie i słychać tylko szum opon i silnika elektrycznego ,wtedy jest bardzo cicho.Myślę że producent celowo z tego powodu nie zamontował lepszych wygłuszeń w aucie  Być może problem z hałasem jest przy silnikach benzynowych bez hybrydy.
Teraz trochę ponarzekam:  Nie podoba mi się brak oświetlenia przestrzeni pasażerów z tyłu przez co jest trochę ciemno
                                       Rysuje się plastik w okolicach stacyjki (nie zawsze się trafia po omacku kluczykiem  w stacyjkę ) więc jest troche porysowane
                                       Brudzą się te progi z tworzywa te które widać dopiero po otwarciu drzwi oraz uszczelki tylnich drzwi przy nadkolach przy mocno
                                       błotnistej pogodzie ,ale to domena większości crossoverów
Na razie to wszystko. Ogólnie oceniam auto BARDZO POZYTYWNIE   i kupił bym je jeszcze raz .Auto na nasze czasy biorąc pod uwagę ceny benzyny. Pozdrawiam
To masz hybrydę i kluczyk ?? Chyba tam jest opcja tylko z przyciskiem ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Szemi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Lutego 2023, 00:36:26 »
Moja wersja to YC Hybrid Comfort Tech + Style.    Wersje bez kluczyka to Adventure i Executive

Offline Varicella

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: X-Trail, TYC
« Odpowiedź #72 dnia: 19 Lutego 2023, 14:54:01 »
 Napę...  Jeśli chodzi o hałas silnika i brak wygłuszeń na który niektórzy narzekają to nie jest tak żle ponieważ auto często przełącza sie w tryb jazdy na prądzie i słychać tylko szum opon i silnika elektrycznego ,wtedy jest bardzo cicho.Myślę że producent celowo z tego powodu nie zamontował lepszych wygłuszeń w aucie  Być może problem z hałasem jest przy silnikach benzynowych bez hybrydy.
...
żartujesz.... trochę jak diesla go słychać, zwłaszcza jak nieco doda się gazu. Mam oprócz TYC X-Traila, tam NIC nie słychać (chyba że chciałbym jakiś sprint zrobić) tak że da się  osiągnąć dobre wyciszenie, Toyota możliwe że nie wie jak wygłuszyć komorę silnika. Poza tym TYC to fajne wozidełko, ale nie widzę powodu by nie zauważać jej  wad i  dodatkowo je apoteozować.  :grin:

Offline Szemi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 19 Lutego 2023, 16:01:51 »
Czy twój YC to hybryda?   Wszystko zależy od tego jak używa się auta. Ja w 80% jeżdżę po mieście więc przez znaczną część czasu auto używa do jazdy silnika elektrycznego dlatego jest bardzo cicho. Rano po odpaleniu auta silnik pracuje głośniej ale jak się rozgrzeje jest ok.  Poza tym porównanie X-Traila do YC ma mniejszy sens ponieważ to SUV segmentu C    a YC to segment B a więc auto tańsze w zakupie ,i również słabiej wyposażone i wygłuszone.  Poza tym kupując  YC zaakceptowałem jago wady (po kilku jazdach próbnych),dodatkowo pewne uniedogodnienia ale i zalety zauważam dopiero teraz dlatego je opisuję i staram się obiektywnie auto oceniać więc nie uważam że apoteozuję YC.

Offline Varicella

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: X-Trail, TYC
« Odpowiedź #74 dnia: 19 Lutego 2023, 19:37:28 »
Mój TYC kosztuje  ponad150tys....  (tak to hybryda- masz rację w trybie EV  jest cicho, z spalinowym silnikiem tak sobie) nie wiem czy mało (Adventure+AWDi+ pakier VIP+skyview)... raczej można  tych pieniądzach go wyciszyć. A porównanie służy wyłącznie uświadomieniu sobie i może innym że miodu nie ma ( a kasa spora)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl