Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 101573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PierwszaToyota

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #120 dnia: 05 Października 2023, 04:25:58 »
Polecam poczytać, bo tam już komuś w ASO dach wymieniają przez korozję. Dla mnie to niepojęte :shock: W weekend będę u rodziców, to podjadę zobaczyć jak u nich, ale o tyle dobrze, że mało jeżdżą i garażują

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #121 dnia: 05 Października 2023, 06:37:19 »
Nie możecie skopiować treści i wkleic tutaj chociaż tekst? :)

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #122 dnia: 05 Października 2023, 10:31:49 »
Chodzi o rdzewienie przy zawiasach klapy. Nie ma żadnych informacji, że problem ten jest powszechny. Pokazuje jedynie potęgę internetowych newsów. Na YT można odszukać film właściciela Yaris Cross z rdzą i nieudolnie naprawianą podłogą lepiej go nie oglądajcie, bo za chwilę pojawi się larum "Crossy mają rdzewiejącą podłogę!!!"

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #123 dnia: 05 Października 2023, 16:20:23 »
Myślisz, że jak "zamkną oczy" to problemu nie będzie? :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #124 dnia: 05 Października 2023, 16:54:17 »
Jeśli chodzi o rdzewiejącą podłogę i nieudolne próby naprawy - problem ma autor filmu na YTube i wydaje mi się że to odosobniony przypadek a nie norma dla Yaris Cross.

Jeśli chodzi o rdzę przy zawiasach oraz propozycję wymiany dachu - opierając się na FB dwa nieco lepiej opisane przypadki i jedna wzmianka. Autor postu na FB (Cross z 2022r) + drugi użytkownik któremu wymieniano zawiasy i twierdzący że lakierowanie w fabryce zostało wykonane na rdzę. Dla świętego spokoju warto obejrzeć zawiasy klapy w swoim aucie, choć tak jak już pisałem problem nie jest powszechny.
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2023, 16:58:15 wysłana przez T2023 »

Offline kumak1958

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #125 dnia: 08 Października 2023, 16:47:21 »
Brawo dla Tfurcy systemu telefonicznego i sposobu wybierania kontaktu. W telefonie mam powyżej 1000 kontaktów więc pomysł, że w czasie jazdy będę jeździł palcem po ekranie, żeby znaleźć kontakty na literę "S" jest rewelacyjny, tak samo wygląda opcja wpisania numeru z pamięci. Ktoś stwierdził, że taki element, jak "wyszukaj" jest już niemodny?

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Października 2023, 19:35:25 »
Przecież masz wyszukiwanie głosowe.

Offline kumak1958

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #127 dnia: 08 Października 2023, 19:49:27 »
Bez np. Androida Auto, na zwykłym systemie YC?. Możesz mi to przybliżyć, jak to zrobić?

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #128 dnia: 09 Października 2023, 13:36:50 »
Bez np. Androida Auto, na zwykłym systemie YC?. Możesz mi to przybliżyć, jak to zrobić?
Mogę  :-)
1. Łączysz telefon przez BT.
2. Naciskasz przycisk telefonu po lewej stronie kierownicy.
3. Naciskasz przycisk wybierania głosowego również po lewej stronie kierownicy.
4. Mówisz z kim chcesz się połączyć.

Korzystam w ten sposób cały czas i nie mam żadnego problemu. Łączy szybko i bezbłędnie  :grin:
Android auto mam na kablu i używam tylko do nawigacji Google Maps lub Here. Do słuchania muzyki i telefonowania wystarczy połączenie BT.

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
« Odpowiedź #129 dnia: 24 Października 2023, 18:16:56 »
Jak dla mnie rewelacja. Kilka dni temu odebrałem swojego TYC i jestem bardzo zadowolony. Całe życie jeździłem złomami i przesiadka na TYC to jakbym zaczął jeździć autem premium. Takie mam odczucia. Teraz dopadła nas mania sprawdzania auta w aplikacji, szlifowanie jazdy na hybrydzie żeby poprawiać wyniki.

Wcześniej śmigałem 70-80-90 km/h, a dzisiaj lubię jeździć 30-40-60 i sprawia mi to mega frajdę.

Auto bardzo ładnie się prezentuje na drodze. Każdy przechodzień rzuca okiem w naszą stronę, a jak auto stoi pod domem to co chwila wychodzimy i go oglądamy.

W samym samochodzie mi się podoba klimat niby ciemno ale z oświetlenia i tak nie korzystam czyli mam stale wyłączony a jak trzeba poświecić to dzisiaj wszyscy mamy smartfona i latarkę.

Co do wyciszenie to mi nie przeszkadza bo rzadko przekraczam 100km/h. Na autostradach też staram się ograniczać bo nie lubię wysokiego spalania więc takie max jakie osiągam to 120km/h. TYC głównie kupiony do miasta i tylko z salonu chwilowa jazda autostradą, a cały pazur auto pokazuje w ruchu miejskim.
Radio gra głośno i czysto więc jak komuś hałas przeszkadza to można głośniej zapuścić muzę i heja w trasę.

Offline Bercikmn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C3 Aircross
« Odpowiedź #130 dnia: 28 Października 2023, 19:56:42 »
Wszyscy tak strasznie narzekają na to wyciszenie, więc na jeździe testowej wyskoczyłem na autostradę A1, (mój dealer ma siedzibę akurat przy wjeździe na autostradę, grzechem byłoby nie wjechać) rozpędzam się do 140 i czekam aż auto zacznie niemiłosiernie wyć, tak jak wszyscy o tym piszą. No i okazuje się, subiektywne wrażenia zależą od punktu widzenia. Obecnie jeżdżę Citroenem C3 Aircross i miałem wrażenie, że w Yarisie Cross jest ciszej :).
Autko zamówione, ale trochę jeszcze poczekam, bo wybrałem produkcję 2024.

Offline Markos101

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TYC
« Odpowiedź #131 dnia: 31 Października 2023, 10:33:56 »
Wszyscy tak strasznie narzekają na to wyciszenie, więc na jeździe testowej wyskoczyłem na autostradę A1, (mój dealer ma siedzibę akurat przy wjeździe na autostradę, grzechem byłoby nie wjechać) rozpędzam się do 140 i czekam aż auto zacznie niemiłosiernie wyć, tak jak wszyscy o tym piszą. No i okazuje się, subiektywne wrażenia zależą od punktu widzenia. Obecnie jeżdżę Citroenem C3 Aircross i miałem wrażenie, że w Yarisie Cross jest ciszej :).
Autko zamówione, ale trochę jeszcze poczekam, bo wybrałem produkcję 2024.

Też jak odbyłem jazdę próbną to poprosiłem o rozpędzenie auto do 120km/h (sam jeżdżę około 80-100) bo chciałem zobaczyć jak auto będzie się sprawować ponad normę od tego co sam osiągam i było bardzo dobrze.

Od siebie polecam pakiet multimedialny bo radio ładnie i czysto gra. Żona jest bardzo zadowolona bo akurat często słucha muzyki z różnych urządzeń i ma porównanie.

Na TYC można narzekać jak jeździmy autem premium lub odbywany jazdę próbną drogimi samochodami, a później chcemy go porównywać do TYC. Dla mnie np Dacia Duster bardziej wyje, jest głośna i słabo wyciszona, a ludzie się zachwycają bo jest kilka tys tańsza ale zapomnij o hybrydzie i automacie.

Tak czy inaczej hybryda robi robotę i jazda po mieście to czysta przyjemność przy bardzo niskim spalaniu, a samochód prezentuje się na wielkiego SUV-a. Jak jeżdżę po mieście to ludzie się oglądają.

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #132 dnia: 31 Października 2023, 12:44:14 »
Ja też nie rozumiem o co chodzi z tym wyciszeniem. Mam TYC od 10 miesięcy. Jazda w 60-70 % po mieście ale często też autostradą. Mam do wjazdu jakieś 3 km, więc często korzystam. Maksymalnie rozpędziłem się do 150 km/h ale zdecydowanie najczęściej nie przekraczam 120-125 km/h. Nie zauważyłem by autko było głośniejsze od samochodów, którymi dotychczas jeździłem (nie były to auta segmentu premium).
Mam wersję benzynową z manualem i uważam, ze spalanie też jest całkiem w porządku. Za cały okres użytkowania moja średnia to 5,7 l/100 km.

Offline sunmoon51

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross DF
« Odpowiedź #133 dnia: 07 Listopada 2023, 09:25:58 »
Chodzi o rdzewienie przy zawiasach klapy. Nie ma żadnych informacji, że problem ten jest powszechny.

Jednak to nie jest jednostkowy problem. Mam to samo. Zgłosiłem do dealera i czekam na decyzję w sprawie naprawy gwarancyjnej (chociaż może lepiej byłoby zgłosić reklamację w ramach rękojmi). Ale to nie wszystko z pola walki.

Wychodzę ja sobie do sklepiku, a pod sklepikiem stoi Yaris Cross (nie hybrid) całkiem podobny do mojego. Podchodzę, zagaduję kierowcę, mówię, co widziałem u siebie i pytam czy on zna temat. On nie zna, ale mówi "To popatrzmy". Mówi: "Ale to nowy samochód, ma półtora roku, to przecież Toyota, nic nie może być". Otwiera bagażnik, a dokoła zawiasów brązowe bąbelki nawet większe niż u mnie. To ja mu mówię: "Jedź Pan do serwisu z reklamacją, bo Panu dach odpadnie w końcu. A potem do kościoła pomodlić się, że Pan spotkał kogoś tak uczynnego, jak ja :-)".

No i tak. Lepiej popatrzcie na swoje zawiasy i dokoła nich. Możecie się nieźle zdziwić ...
Toyota Yaris Cross Dynamic Force 125 KM 6 M/T Comfort + Tech + Style

Offline Greenmor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #134 dnia: 10 Listopada 2023, 09:08:39 »
No i tak. Lepiej popatrzcie na swoje zawiasy i dokoła nich. Możecie się nieźle zdziwić ...
Sprawdziłem. U mnie niczego podejrzanego nie widać - żadnych śladów korozji. Auto wyprodukowane w lipcu 2022, odebrane z salonu w styczniu 2023.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl