Autor Wątek: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje  (Przeczytany 101619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Yaris Cross
Odp: Yaris Cross - co się podoba, co irytuje
« Odpowiedź #165 dnia: 09 Stycznia 2024, 13:24:00 »
Reflektor przód. 1,5 m-ca i nadal termin dostawy jest nieznany.
Wiec jeśli masz YC w wersji Style i miałeś pecha (np. reflektor niczym nówka ale pęknięty jeden z plastikowych zaczepów) to szykuj się na dłuuuuguie nieużywanie auta :D

Z drugiej strony sytuacja wcale nie jest zabawna bo konieczność wymiany reflektora w YC wcale nie będzie rzadkim przypadkiem. 
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 13:25:37 wysłana przez T2023 »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #166 dnia: 09 Stycznia 2024, 13:31:48 »
Reflektor przód. 1,5 m-ca i nadal termin dostawy jest nieznany.
Współczuję, zawsze uważałem, że podstawowe elementy, które mogą ulec uszkodzeniu, a które uniemożliwiają eksploatację samochodu, powinny być dostępne od ręki, a pozostałe w terminie maksymalnie dwutygodniowym. Przy takim wolumenie produkcji to jest jakieś nieporozumienie i lekceważenie nabywcy ich samochodów.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #167 dnia: 09 Stycznia 2024, 13:32:56 »
I jak tu się dziwić, że złodzieje uwielbiają rozbierać auta na części rynku wtórnego, skoro  nawet dla tych na gwarancji  i  z Autocasco ich nie ma. :(
Na przedni element zderzaka (ta srebrna blenda pod zderzakiem, czekałem 2 miesiece!
Kolega na kawałek przewodu do chłodnicy/ klimy w Passacie czekał...6mc! Problem jest dość poważny w wielu markach. Globalizacja.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2024, 13:36:43 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #168 dnia: 09 Stycznia 2024, 13:38:20 »
Na przedni element zderzaka (ta srebrna blenda pod zderzakiem, czekałem 2 miesiece!
Ale mogłeś jeździć. Gorzej jak będziesz miał, wybitą szybę, albo właśnie uszkodzony reflektor.

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #169 dnia: 09 Stycznia 2024, 13:40:48 »
Dodam, że Toyota nie rozdaje części za darmo i np. za taki reflektor kasuje ponad 6tys pln brutto

Offline GSnuff

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 09 Stycznia 2024, 16:16:03 »
To samo w Subaru, witaj w świecie marek japońskich Jak jest ok, to jeździsz lata od tankowania do tankowania, jak masz pecha (stłuczka itp.), to czekasz na części. Szybciej sprowadzisz z US, JP prywatnie, przez ASO lata

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline zabkazabka

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris
« Odpowiedź #171 dnia: 10 Stycznia 2024, 10:10:22 »
Super, że trafiłem na ten wątek, bo jestem zainteresowany kupnem tego Yarisa.

Offline Krystyna A

• Początkujący
  • Samochód:: yaris cross
« Odpowiedź #172 dnia: 14 Stycznia 2024, 14:17:22 »
witam
zamówiłam z początkiem września 22, miał być z początkiem maja 23, odebrałam we wrześniu 23
YC H Adventure / vip

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #173 dnia: 21 Stycznia 2024, 17:54:41 »
Wprawdzie to o yaris IV ale dotyczy to także crossa: nie podoba się brak podświetlenia przycisków szyb i centralnego (nie wiem kto wpadł na taki pomysł), i bezsensownie skomplikowany panel klimy. Np do obiegu zamkniętego są dwa przyciski: jeden otwiera drugi zamyka. A przecież można to zrobić na jednym. Oszczedziliby już na lampki do podświetleń. Niepodoba się też brak możliwości wyłączenia świateł, brak follow me home (tzn jest ale tylko na 30 sek), brak doświetlania zakrętów

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #174 dnia: 21 Stycznia 2024, 18:11:57 »
Niepodoba się też brak możliwości wyłączenia świateł, brak follow me home (tzn jest ale tylko na 30 sek), brak doświetlania zakrętów

To można ogarnąć by wszystko domontować na module zewnetrznym
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #175 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:18:39 »
Niepodoba się też brak możliwości wyłączenia świateł, brak follow me home (tzn jest ale tylko na 30 sek), brak doświetlania zakrętów

Czekając na część do YC miałem okazję pojeździć nowym autem innej firmy. Brak możliwości wyłączenia świateł to nie tylko przypadłość Crossa. Może wynika to z jakiś przepisów bezpieczeństwa? Ktoś wpadł na pomysł aby uniemożliwić użytkownikowi jazdę bez włączonych świateł. Jednocześnie odebrał możliwość nieużywania oświetlenia np. w garażu czy podczas postoju.

Folow me home jest. Ja nie używam, ale wydaje mi się że 30 sec to wystarczający czas.

Wracając do minusów Yaris Cross. Auto nie jest bez wad, nie jest to pojazd idealny... uważam jednak, że niektórzy użytkownicy popełniają błąd i porównują Crossa, czyli auto segmentu B do samochodów pozycjonowanych o klasę lub wyżej.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #176 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:23:52 »
Fellow my home możesz włączyć na dłużej, pociągnij dźwignię 2 razy  i masz minutę, gdyby 30sek. było mało.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline T2023

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 31 Stycznia 2024, 13:37:26 »
Tak jak pisałem, nie używam, ale z ciekawości sprawdzę. Nie pamiętam czy taka informacja znajduje się w instrukcji obsługi, ale tam brak wielu informacji  :-) O ile mnie pamięć nie myli użytkownik nie dowie się min. że klikając na wskazanie czasu wyświetli duży zegar (dotyczy wersji z większym ekranem)

Offline marx50

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Y IV & YC
« Odpowiedź #178 dnia: 31 Stycznia 2024, 18:50:20 »

Czekając na część do YC miałem okazję pojeździć nowym autem innej firmy. Brak możliwości wyłączenia świateł to nie tylko przypadłość Crossa. Może wynika to z jakiś przepisów bezpieczeństwa? Ktoś wpadł na pomysł aby uniemożliwić użytkownikowi jazdę bez włączonych świateł. Jednocześnie odebrał możliwość nieużywania oświetlenia np. w garażu czy podczas postoju.

Folow me home jest. Ja nie używam, ale wydaje mi się że 30 sec to wystarczający czas.

Owszem przepisy zabraniają jazdy bez świateł a nawet zabraniają jazdy na pozycyjnych (mówię z grubsza o naszej części świata). W fiacie/alfie temat jest prosto ogarnięty że nie da się tego prosto wyłączyć przełącznikiem ale można w menu (a to menu też trzeba uaktywnić). Do grzebania w garażu używam tego nagminnie

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #179 dnia: 31 Stycznia 2024, 20:15:14 »
Brak możliwości wyłączenia świateł to nie tylko przypadłość Crossa. Może wynika to z jakiś przepisów bezpieczeństwa?
Mam podobnie w 16-letnim Focusie więc nie wydaje mi się żeby to było coś nowego ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl