Do Opla Mokka
W Oplu może się łączyć, to inne multimedia. Toyota jest specyficzna. Gdzieś w necie widziałem, że wersje z 2020 łączą się z CarlinKit, a u mnie niestety nie działa. Ktoś też wcześniej pisał, ze ma problem. Motorola długo była w Polsce nieosiągalna, a teraz jest i rzeczywiście drogo. Ale działa:))
Tak więc podłączyłem Carlinkit 5.0 w Oplu Mokka mojej żony i ustawiłem komunikację w jej telefonie (nie najnowszy Samsung A41) - działa bez problemów.
Spostrzeżenia:
Opel Mokka nie wyłącza zasilania w porcie USB, który jest podpięty do systemu info rozrywki (auto zamknięte a telefon dalej jest w stanie się połączyć z Carlinkit'em), a przynajmniej nie od razu po wyłączeniu silnika, wyjściu i zamknięciu auta. Muszę to jeszcze sprawdzić za pomocą jakiegoś świecącego ustrojstwa na USB, mam nadzieję, że po jakimś czasie jednak zasilanie jest odłączane. Nie chciał bym aby Carlinkit drenował baterię, choć oczywiście to nie hybryda i z akumulatorem generalnie nie ma problemów.
Poza tym wszystko działa jak na kabelku, dość szybko pojawia się ekran AA na wyświetlaczu auta.