Autor Wątek: AAW Indiegogo - działanie, porady  (Przeczytany 78720 razy)

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
Odp: AAW Indiegogo - działanie, porady
« Odpowiedź #330 dnia: 19 Listopada 2023, 00:30:48 »
Cześć, jestem nowy forum, od dwoch miesięcy jeżdżę RAV4 2023.
Również miałem problemy z AAW, u mnie działa stabilnie jedynie w trybie dongle mode wyłączonym I wifi ustawionym na 2,4ghz. Na 5ghz niestety zrywał połączenie (S21)
Jeśli chodzi o słuchanie radia przy włączonym AA wystarczy wcisnąć przycisk MODE na kierownicy - zmienia źródła dźwięku z AA na dab, FM i spowrotem na AA. Można też w aplikacjach AA kliknąć w ikonę Toyota i to wyrzuca do ekranu głównego multimediów.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #331 dnia: 19 Listopada 2023, 00:35:45 »
Też witamy najuprzejmiej w naszych skromnych progach...
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #332 dnia: 19 Listopada 2023, 07:12:49 »
Jeśli chodzi o słuchanie radia przy włączonym AA wystarczy wcisnąć przycisk MODE na kierownicy - zmienia źródła dźwięku z AA na dab, FM i spowrotem na AA. Można też w aplikacjach AA kliknąć w ikonę Toyota i to wyrzuca do ekranu głównego multimediów.
Super, o tym zupełnie nie pomyślałem żeby na kierownicy szukać, bo stare multimedia miały trochę przycisków dookoła ekranu. Dzięki :)

Również miałem problemy z AAW, u mnie działa stabilnie jedynie w trybie dongle mode wyłączonym I wifi ustawionym na 2,4ghz. Na 5ghz niestety zrywał połączenie (S21)
U mnie na 5GHz działa, natomiast na tę chwilę to z AAW jedynie po Krakowie jeździłem i zobaczymy jak w trasie będzie. Dongle wyłączyłem na początku jak nie mogłem się połączyć choć nie wiem czy to wtedy coś zmieniło akurat. Może jeszcze go przetestuję z donglem, choć póki się nie rozłącza, to może lepiej nie dotykać :P

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #333 dnia: 19 Listopada 2023, 09:36:34 »
Cześć, U mnie w trybie dongle łączył się tylko za pierwszym razem przy parowaniu. Potem już nie działało. Zrywanie połączenia na 5ghz to być może wina mojego telefonu lub bliskości Okęcia i radarów, ale na 2,4ghz działa bardzo stabilnie. Połaczenie potrafi też zerwać jeśli telefon jest ładowany indukcyjnie, przy ładowaniu kabelkiem takich problemów nie ma.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #334 dnia: 19 Listopada 2023, 14:20:34 »
Ja teraz mam S23, a wcześniej też S21. Na obydwóch jeżdżę na 5Ghz i z włączonym dongle mode (na S21 na początku bez tego, bo tą opcję dodali jakiś czas później).
To może też zależeć od tego gdzie się jeździ. Mi zdarzały się rozłączenia pod Wrocławiem i przy bramkach na A4 między Katowicami, a Krakowem - ot, takie pechowe miejsca, jakby coś tam delikatnie zakłócało

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #335 dnia: 19 Listopada 2023, 15:42:03 »
A co ten dongle BTW powoduje? Po co się go włącza?

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #336 dnia: 19 Listopada 2023, 17:52:23 »
A co ten dongle BTW powoduje? Po co się go włącza?
Ponoć inaczej obsługuje rozmowy telefoniczne (inny profil bluetooth). Ja różnicy nie widzę, poza tym że przy "dongle mode on" telefon nie chce się połączyć z AA (tylko resetowanie aplikacji na telefonie pomagało)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #337 dnia: 19 Listopada 2023, 19:57:57 »
Generalnie "dongle mode" według twórców jest takim trybem, w jakim powinno działać takie urządzenie. Wcześniej trochę rzeźbili z profilami bt i owocowało to tym, że czasem rozmowy telefoniczne były błędnie przekierowywane na telefon lub na zegarek, który miał wyższy priorytet, niż bt z auta. Ja miałem taki problem i radziłem sobie wtedy w ten sposób, że zrobiłem na telefonie procedury, które po połączeniu z AAW rozłączaly telefon z zegarkiem, a po zakończeniu połączenie wzniawialy to połączenie (przez co też niestety nie miałem na zegarku powiadomień z innych aplikacji). Od czasu wprowadzenia dongle mode te problemy u mnie się skończyły.

Generalnie jak ktoś nie ma problemów z połączeniami bez dongle mode, to może go nie włączać, natomiast z nim jest po prostu "czyściej" i jest to obecnie tryb zalecany i ustawiony jak domyślny. Możliwość jego wyłączenia pozostawiono na wszelki wypadek, żeby przypadkiem komuś nie zepsuć działającego setupu

Offline elloco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 V
« Odpowiedź #338 dnia: 20 Listopada 2023, 21:05:23 »
Cześć, U mnie w trybie dongle łączył się tylko za pierwszym razem przy parowaniu. Potem już nie działało. Zrywanie połączenia na 5ghz to być może wina mojego telefonu lub bliskości Okęcia i radarów, ale na 2,4ghz działa bardzo stabilnie. Połaczenie potrafi też zerwać jeśli telefon jest ładowany indukcyjnie, przy ładowaniu kabelkiem takich problemów nie ma.

Dzięki wielkie. U mnie było to samo. Po wyłączeniu trybu dongle wszystko śmiga jak trzeba :)

Offline elloco

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 V
« Odpowiedź #339 dnia: 20 Listopada 2023, 21:12:02 »
U mnie na tym krótkim kabelku AA również działa bezpośrednio z telefonu bez AAW.
Rzepy takie zwykłe z Castoramy - Diall - trzymają od nowości. 
Może trzeba odtłuścić i jeszcze raz nakleić.

Widok ekranu oczywiście z AAW, przy bezpośrednim połączeniu tym krótkim kabelkiem telefon nie ma zasięgu by zrobić podobną fotkę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Widzęu Ciebie na zdjęciach że ten kabelek działą ok skierowany kablem do góry (chodzi o podłączenie do auta). U mnie do góry nie chce działać wyskakuje "Błąd USB", przez chwilę myślałem że zepsułem port bo na innym kablu też nie chciało działać. Ale w końcu działa ale tylko kablem skierowanym w dół, a wtedy nie da się tak fajnie ukryć. Myślałem że ta wtyczka nie jest symetryczna ale jak u Ciebie działa to pewnie coś z moim kabelkiem jest nie tak.

Sprawdziłem i dzina sprawa. Na kompie działa niezależnie którą stroną jest włożony. A w aucie tylko jedna a drugą jest błąd USB. Więc jeśli u Was działa w obie to znaczy że u mnie coś nie tak z portem. Albo nowe multimedia ? Czy ktoś z nowymi multimediami ma taki kabelek płask kótry można wkładać różnymi stronami i może potwierdzić działanie ?
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2023, 21:43:46 wysłana przez elloco »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #340 dnia: 20 Listopada 2023, 23:21:53 »
Dzięki wielkie. U mnie było to samo. Po wyłączeniu trybu dongle wszystko śmiga jak trzeba
Dziwne - według producenta nie ma żadnego uzasadnienia, że dongle mode miałby nie działać....

Widzęu Ciebie na zdjęciach że ten kabelek działą ok skierowany kablem do góry (chodzi o podłączenie do auta). U mnie do góry nie chce działać wyskakuje "Błąd USB"
Ja mam wpięte tak samo, jak @Markid i działa, natomiast AA jest generalnie bardzo czuły na kable... Być może masz jakiś super-delikatnie uszkodzony?
PS: jako ciekawostkę napiszę, że na tym kabelku NIE działa mi AA jak podpinam do niego bezpośrednio telefon, a AAW bezproblemowo:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #341 dnia: 20 Listopada 2023, 23:51:55 »
Te dwustronne wtyczki USB (A) nie trzymają się w gnieździe tak pewnie jak zwykła wtyczka z blaszaną osłoną - pewnie dlatego są często problemy.
Może trzeba kupić kilka takich kabelków z różnych źródeł i wypróbować albo włożyć dłuższy ze zwykłą wtyczką i po zwinięciu nadmiaru kabla przykleić go rzepem do górnej ścianki.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #342 dnia: 21 Listopada 2023, 19:41:22 »
Mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby sam wypadł, czy się poluzował. Chyba kupiłem jakoś fartownie udany egzemplarz:)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #343 dnia: 21 Listopada 2023, 20:19:03 »
Mnie też ta wtyczka nie wypada z gniazda ale da się ją trochę poruszać gdy jest w gnieździe, zwykła wtyczka USB A siedzi pewniej.
Może przez to w niektórych autach nie łączy.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #344 dnia: 22 Listopada 2023, 09:43:53 »
W Motorola MA1 kabelek jest na stałe połączony z urządzeniem, więc nic nie wypada. A ten USB A jest tak dopasowany do gniazda, że trzeba użyć niewielkiej siły, żeby wcisnąć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl