Autor Wątek: Skokowa praca wskazówki na wskażniku ekonomiki jazdy.  (Przeczytany 824 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
Skokowa praca wskazówki na wskażniku ekonomiki jazdy.
« dnia: 15 Maja 2022, 18:51:46 »
Dzień dobry,
może to drobiazg, ale dziś na dłuższej trasie zauważyłem, że wskazówka na wskaźniku ekonomiki jazdy zaczęła pracować skokowo. Działo się to, gdy przyspieszałem używając manetki tempomatu, potem przez chwilę niezależnie, przy przyspieszaniu pedałem gazu i przy zwalnianiu. A potem przeszło po chwili postoju i tankowaniu paliwa. Auto po gwarancji, więc niemiła perspektywa płatnej naprawy, chyba że można to zignorować . Macie jakieś doświadczenie w tej kwestii? Dodam, że do tej pory tak się nie działo. Będę wdzięczny za sugestie..

Offline Tenkitten

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Skokowa praca wskazówki na wskażniku ekonomiki jazdy.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Maja 2022, 19:41:14 »
Ale jak skokowo? Od charge do power?

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Maja 2022, 20:06:28 »
Od charge do power?

Łatwo się domyślić. Raczej nie od charge do power, tylko małymi skokami tak, jakby się lekko zacinała. Mam rację majpitek?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Maja 2022, 20:17:50 »
Dokładnie tak. Wyglądało, jakby wskazówka się przycinała.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Maja 2022, 22:17:33 »
Miałem podobnie w poprzednim Aurisie 1,6, gdzie delikatnie przycinała mi się, takie lekkie przeskakiwanie, wskazówka prędkościomierza w okolicy 90 km/h, ale wcale się tym nie przejmowałem. To zegary elektroniczne i takie delikatne przeskoki w niektórych położeniach wskazówek mogą być normą o ile nie jest to zbyt intensywne. U ciebie, majpitek wskazówka skacze cały czas, w całym zakresie ruchu, czy tylko w niektórych położeniach?
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline majpitek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Maja 2022, 06:29:59 »
Właściwie nie ma jakiejś regularności w tym przycinaniu. Większość czasu działa płynnie, potem sobie "podskakuje". Pierwszy raz zaobserwowałem te skoki, kiedy przyspieszałem manetką od tempomatu - może to miało związek, a może nie? Mam tylko nadzieję, że nie jest to objaw jakiejś grubszej awarii np elektroniki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl