Autor Wątek: Corolla 2017 problem klimatyzacja (połowa chłodzi połowa grzeje)  (Przeczytany 1325 razy)

Offline Sebage

• Początkujący
  • Samochód:: Corolla
Cześć Wam
Na początku chciałbym się przywitać z użytkownikami.
Mam problem z swoją corolla rok 2017 sedan 1.6 132KM. Problem mam z klimatyzacją, a chodzi tu o to, że dwie kratki wentylacyjne na kierowcę grzeją,  a dwie kratki na pasażera chłodzą przy ustawionej temp.na 16°C. Sprawdziłem silnik klapek od klimy i działa poprawnie, podłączyłem kompa i też wszystkie testy wyszły pozytywnie i poziom czynnika też jest "ok". Nie wiem czy to ma jakiś sens ale posiadam klimę dwustrefowa.
Czy winowajcą może być zanieczyszczona nagrzewnica czy może mała ilość czynnika w układzie? Proszę o pomoc. Pozdrawiam Was

Offline robert1974

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: corolla e16
Odp: Corolla 2017 problem klimatyzacja (połowa chłodzi połowa grzeje)
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Czerwca 2022, 16:53:00 »
Witam
Kolego czy rozwiązałeś ten problem bo mam taką samą sytuacje (klimatronik) i nie wiem od czego zacząć żeby nie ładować bezsensu  kasy  w naprawy?

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
Odp: Corolla 2017 problem klimatyzacja (połowa chłodzi połowa grzeje)
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2022, 00:50:02 »
Na wyłączonej klimatyzacji należy sprawdzić działanie klap głównych mieszalnika ciepło/zimno, a następnie otwieranie /zamykanie poszczególnych kanałów. jeśli będzie dobrze, to następnie kontrola podczas pracy klimatyzacji. Miałem kiedyś uszkodoną nagrzewnię, ale objaw był taki że lewa strona pracowała prawidłowo, a prawa nie grzała i nie chłodziła.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl