Autor Wątek: Silnik z nowszych Corolli,CHR-ek do Priusa +  (Przeczytany 7411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bol3kkkk

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: PRIUS PLUS
Silnik z nowszych Corolli,CHR-ek do Priusa +
« dnia: 24 Maja 2022, 14:54:06 »
Witam Wszystkich
Od razu temat z grubej rury bo nie znalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi na ten temat,a mianowicie czy silniki spalinowe 1.8 z Corolli,CHR-ki itp.pasują do Priusa + i Priusa 3? W internecie można znaleźć szczątkowe informacje ze niby pasują po jakiejś przeróbce króćca wodnego. Miał ktoś doczynienia z takim przeszczepem i byłby skłonny do podzielenia się wiedzą w tym temacie? Odwdzięczę się za wszelką pomoc gdyż już mi brak sił do napraw UPG przez mechaników  <zalamka>

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: C-HR II
Odp: Silnik z nowszych Corolli,CHR-ek do Priusa +
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Maja 2022, 16:12:23 »
Pasuje

Offline bol3kkkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maja 2022, 14:07:21 »
Czyli bez żadnych przeróbek,zmian? Zakładać i można latać?

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Maja 2022, 16:45:26 »
Wyjście wody z głowicy jest inne i EGR.
EGR trzeba dać stary, a wodę przerobić.

Offline bol3kkkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Maja 2022, 12:40:45 »
Ok, dzięki za dotychczasową pomoc. A będzie ktoś miał zdjęcie jak te wyjście wody wygląda po tej przeróbce? Bo Mechanik coś nie może dojść do tego jak to ma byc zrobione

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Maja 2022, 12:44:25 »
Ok, dzięki za dotychczasową pomoc. A będzie ktoś miał zdjęcie jak te wyjście wody wygląda po tej przeróbce? Bo Mechanik coś nie może dojść do tego jak to ma byc zrobione

sorry ale to ja nie wiem czy on to powinien przekladac ??
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

Offline bol3kkkk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maja 2022, 13:46:11 »
Silnik dopiero mu wiozę więc narazie z samych zdjęć oceniał. On po prostu lubi marudzić i na żywo pewnie dojdzie co i jak ma być ale ja już wolę podpytać tutaj Was i dać mu instrukcje na obrazkach jak z IKEI

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maja 2022, 14:26:13 »
Jedną rurkę gumową trzeba dać dłuższą, reszta powinna pasować.
Pamiętaj, żeby nie ulegać pokusie założenia zaworu EGR z nowego silnika Wygląda tak samo, ale jest inny.

Offline wojtasst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2022, 08:29:57 »
Witam,

przymierzam się do wymiany silnika w prius plus 2012 na silnik od CHR, mam kilka pytan których nie moge znalezc w sieci:
czy demontując silnik wyciąga sie sam silnik i wyciaga do gory czy trzeba opuscic calosc ze skrzynia i wtedy rozłaczyc ?
czy miejsca pomiedzy rama a silnikiem wystarczy aby wysunać walek ze skrzyni?
czy uda się wykonac calosc bez rozłączania ukladu klimatyzacji, aby nie trzeba ponownue napelniac ukladu?
czy kolektor dolotowy zostawic od priusa czy moze byc nowy od chr
czy chlodniczka egr od priusa czy CHR, wczesniej ktos napisal ze sam zawor musi zostac od priusa?
cewki od swiec od CHR czy zostawic od priusa,
na co szczegolnego trzeba zwrocic uwage zabierajac sie samodzielnie na taka przekladke

w mojej Carinie wszystko robilem zawsze sam, mam taka nadzieje ze przy priusie tez dam rade
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2022, 08:36:50 wysłana przez wojtasst »
Toyota Carina E 1.6 LB 16v 4a-fe 1996r + LPG sekwencyjny wtrysk ZENIT, reduktor KME silver, wytryski MATRIX

Offline ghost2255

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwca 2022, 21:08:55 »
Sam silnik wyjmujesz do góry. Przekładnia zostaje w aucie. Miejsca jest dość.
Kompresor klimatyzacji odkręcasz od silnika i odsuwasz, czynnik zostaje.
Kolektory i cały układ EGR ze starego silnika.

Offline wojtasst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwca 2022, 08:57:00 »
mam juz silnik od CHR, zastanawiam się co zrobic z tym dodatkowym obiegiem cieczy wokol silnika, w priusie tego nie ma.
Na wyjsciu z glowicy nad kolem zamachowym, jest cos wydaje mi sie ze to jakis elektrozawor zmniejszajacy przeplyw.
co z tym zrobic, zostawic tak jak jest tylko nie podpinac elektrycznie (bo w P3 nie ma wiazki do tego), tylko podpiac obieg wodny.
Co z tym dodatkowym obiegiem wokol silnika zostawic tak jak jest czy zaslepic i wpiac sie bezpisrednio w elektrozawor czy moze dorobic kruciec zamiast tego elektrozaworu.
Toyota Carina E 1.6 LB 16v 4a-fe 1996r + LPG sekwencyjny wtrysk ZENIT, reduktor KME silver, wytryski MATRIX

Offline wojtasst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwca 2022, 11:01:42 »

przymierzam się do wymiany silnika w prius plus 2012 na silnik od CHR, mam kilka pytan których nie moge znalezc w sieci:
czy demontując silnik wyciąga sie sam silnik i wyciaga do gory czy trzeba opuscic calosc ze skrzynia i wtedy rozłaczyc ?
czy miejsca pomiedzy rama a silnikiem wystarczy aby wysunać walek ze skrzyni?
czy uda się wykonac calosc bez rozłączania ukladu klimatyzacji, aby nie trzeba ponownue napelniac ukladu?
czy kolektor dolotowy zostawic od priusa czy moze byc nowy od chr
czy chlodniczka egr od priusa czy CHR, wczesniej ktos napisal ze sam zawor musi zostac od priusa?
cewki od swiec od CHR czy zostawic od priusa,
na co szczegolnego trzeba zwrocic uwage zabierajac sie samodzielnie na taka przekladke

dla innych którzy natrafia na ten post podsylam link jaki znalazlem w sieci jak wymienic silnik w prius 3
https://www.youtube.com/watch?v=_Fb1nU2gkko
https://www.youtube.com/watch?v=S4JJtOxUlgk

Offline wojtasst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwca 2022, 12:53:20 »
mam juz silnik od CHR, zastanawiam się co zrobic z tym dodatkowym obiegiem cieczy wokol silnika, w priusie tego nie ma.
Na wyjsciu z glowicy nad kolem zamachowym, jest cos wydaje mi sie ze to jakis elektrozawor zmniejszajacy przeplyw.
co z tym zrobic, zostawic tak jak jest tylko nie podpinac elektrycznie, jak nie ma napięcia to jest otwarty przepływ maksymalny ale zawsze coś tam będzie lekko dławić przepkyw(bo w P3 nie ma wiazki do tego), tylko podpiac obieg wodny.
Co z tym dodatkowym obiegiem wokol silnika zostawic tak jak jest czy zaslepic i wpiac sie bezpisrednio w elektrozawor czy moze dorobic kruciec zamiast tego elektrozaworu.

Czy jest ktoś co mógłby podpowiedzieć jak to przerobić,
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2022, 12:55:57 wysłana przez wojtasst »

Offline wojtasst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Czerwca 2022, 09:10:15 »
Wyjście wody z głowicy jest inne i EGR.
EGR trzeba dać stary, a wodę przerobić.

Witam,
pytanie do tych co juz przekladali silnik z CHR do prius, gdzie wpieliscie podgrzewanie przepustnicy. W silniku priusa III był kruciec wychodzący z glowicy, natomiast w CHR nie ma tego króćca (w CHR jest specjalne wyjscie z chlodnicy egr) przerabiając ten układ gdzie wpieliscie sie z tym.
Ja pod wyjscie z glowicy cieczy dorabiam podkladke 25mm gruba, przedluzam szpilki i w tej podkladce myslalem ten kruciec zrobic. Podkladka ma być po to by mozna bylo wpiac instalacje w czujnik, bez tej podkladki przewody od czujnika stykalyby sie z zaworem egr.  W silniku z CHR jest jeszcze dodatkowy obieg wychodzacy przy pompie biegnacy wokół silnika, w priusach tego nie ma wiec zaslepie to i tyle.

Offline wojtasst

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Czerwca 2022, 06:46:46 »
silnik przelozony od CHR, głowne przeróbki to dorobiony kruciec przedluzajacy wyjscie wody z glowicy, ogrzewanie przepustnicy wpiete w ten kruciec (w silniku z CHR nie ma tego wyjscia z glowicy ), zlikwidowany elektrozawor z wyjsciem w strone nagrzewnicy kabinowej oraz dodatkowy obieg wokól silnika, wyjscie nad pompa wody zaslepione  - wszystko przerobione tak jak to bylo w starym silkniku ( w CHR jest tam dodatkowy termostat elektroniczny, wydaje mi sie po to aby obieg cieczy nie krazyl do nagrzewnicy pelnym przejsciem jak nie ogrzewamy kabiny, w priusie plusie nie ma do tego instalacji elektrycznej, dlatego to zlikwidowalem, a szkoda bo napewno to rozwiazanie pozwala na oszczednosci paliwa)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl