Autor Wątek: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach  (Przeczytany 26317 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Odp: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Maja 2022, 15:16:59 »
janek_rav4  jak ktoś  jeździ limuzyną  , i sie przesiądzie do suva to musi byc głośniej . Wyższe auto ,większe opory toczenia .......itd.

Dotychczas jeździłem Passatem z 2014r. benzyną. Odczuję różnicę na niekorzyść RAV4 na autostradzie przy prędkościach ok. 130km/h?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #16 dnia: 31 Maja 2022, 15:57:15 »
janek_rav4  jak ktoś  jeździ limuzyną  , i sie przesiądzie do suva to musi byc głośniej . Wyższe auto ,większe opory toczenia .......itd.

Dotychczas jeździłem Passatem z 2014r. benzyną. Odczuję różnicę na niekorzyść RAV4 na autostradzie przy prędkościach ok. 130km/h?
Jeśli mówimy o passacie b8, to jeździłem nim przez kilka dni zamiennie z megane IV i insignia
z 2016. Na pewno był gorzej wyciszony niż megane, ale lepiej niż insignia, ale to była jakaś dosyć biedna wersja. Myślę, że w zależności od wersji, może być trochę gorzej, ale raczej nie będziesz bardzo narzekać. Największą różnicą będą takie podmuchy wiatru bocznego podczas wietrznej pogody, słyszalne przez szyby.

Offline fastw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Maja 2022, 18:54:47 »
Jeździłem Passatem B7 kombi ON highline przez 2 lata i przy autostradowych prędkościach dosłownie nic nie było słychać.  Teraz mam Ravkę executive 2022 i przy 130 wiatr swistrzy, ze hoho! Ale co mi tam. Jest fajnie. Na dłuższe trasy wybieram się od czasu do czasu  i ważniejsza jeż przygoda niż jakieś tam szumy. Proponuje zgłosić radio ;) PS passatem śmigałem na trasach po 160km/h i chciał więcej, a w Rawce bezpiecznie czuje się przy max 130km/h. Tak wiec wyleczyłem sie z zap*lania i preferuje chill :D Tyle jeśli chodzi o wysokie prędkości.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Maja 2022, 19:20:32 »
PS passatem śmigałem na trasach po 160km/h i chciał więcej, a w Rawce bezpiecznie czuje się przy max 130km/h. Tak wiec wyleczyłem sie z zap*lania i preferuje chill :D Tyle jeśli chodzi o wysokie prędkości.
A czemu czujesz się niebezpiecznie? Ravka genialnie trzyma się na łukach, według mnie mniej się przechyla, niż mondeo mk5

Offline fastw

• Toyot Leżący
  • *
Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Maja 2022, 21:49:09 »
PS passatem śmigałem na trasach po 160km/h i chciał więcej, a w Rawce bezpiecznie czuje się przy max 130km/h. Tak wiec wyleczyłem sie z zap*lania i preferuje chill :D Tyle jeśli chodzi o wysokie prędkości.
A czemu czujesz się niebezpiecznie? Ravka genialnie trzyma się na łukach, według mnie mniej się przechyla, niż mondeo mk5
Może to kwestia przyzwyczajenia do niższego punktu ciężkości w kombi. Takie odczucia mam generalnie z wszystkimi suwami... Może użyłem złego słowa bo generalnie Ravka jest bezpieczna. Po prostu nie zachęca do grzania na pałę po autostradach, co mi nie przeszkadza. :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #20 dnia: 31 Maja 2022, 22:25:38 »
Zdrowe podejście. Passat przy Ravce pow. 140 to Niebo a ziemia, w ogóle dziwne porównanie z kapelusza.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Czerwca 2022, 11:31:58 »
Zdrowe podejście. Passat przy Ravce pow. 140 to Niebo a ziemia, w ogóle dziwne porównanie z kapelusza.
Dokładnie. Nie da się porównywać kombi do SUVa pod względem oporów wiatru. No chyba, że mówimy o Porsche Cayenne. Kupując Suva oczekujemy wygody przy wsiadaniu, wyższej pozycji za kierownicą, delikatnej dzielności w terenie czy większego bagażnika. Niższy samochód zawsze będzie bardziej cichy przy prędkościach autostradowych.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Czerwca 2022, 13:16:33 »
A czy ktoś ma może porównanie do Renault Espace IV 2.0T lift czy nawet z innym silnikiem i bez lift?
Zdrówka
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Czerwca 2022, 15:31:11 »
Dokładnie. Nie da się porównywać kombi do SUVa pod względem oporów wiatru. No chyba, że mówimy o Porsche Cayenne. Kupując Suva oczekujemy wygody przy wsiadaniu, wyższej pozycji za kierownicą, delikatnej dzielności w terenie czy większego bagażnika. Niższy samochód zawsze będzie bardziej cichy przy prędkościach autostradowych.
Tak, ale szumy wiatru to jedno, a takie huczenie/buczenie, szczególnie od kół to drugie. W rav4 tak nie huczy jak np w insignii 1 gen. Na te wiatry pomagają klejone szyby, ale to raczej w skodzie i autach Premium.

Offline skyfly85

• Początkujący
  • Samochód:: RAV4 wkrótce
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Czerwca 2022, 00:00:23 »
W różnych testach opublikowanych w sieci można znaleźć opinię, że RAV4 hybryda jest nieprzyjemnie głośna wewnątrz przy prędkościach autostradowych.
Jak to jest w rzeczywistości? Czy przy 140km/h jest nieprzyjemnie głośno? Od jakiej prędkości zaczyna być uciążliwie głośno?

Z żoną planujemy zakup nowego auta w najbliższym czasie i najbliżej nam właśnie do RAV4. Do tej pory jeździłem testowo PLUGINEM i wersją Comfort+style. Na jazdach typowo testowych (głównie miasto) zakochaliśmy się w tym aucie i jego napędzie hybrydowym - ale - ostatnio udało mi się dostać tą drugą wersję na cały weekend, gdzie mogłem zrobić nim trasę ok 500 km w tym min autostrada, więc dało nam to już trochę głębszy pogląd na auto. Po tym, niestety wyciszenie uważam za największą wadę tego auta cała reszta jest dla mnie miłym zaskoczeniem, bo nastawiałem się na trochę gorsze wykończenie itp. No może jeszcze wadą okazało się, że po dłuższej jeździe fotele stają się dość niewygodne ale to wątek nie o tym. Wracając więc do wyciszenia, nie chodzi tutaj o dźwięk silnika (także naczytałem się i naoglądałem stwierdzeń, że CVT, że wyje itp) bo tutaj o dziwo było całkiem ok. Chodzi o szum od nadkoli/opon, szyb, bagażnika itp. I to zaczyna szumieć już dość konkretnie powyżej 100 km/h w pewnych momentach myślałem nawet, że uchylona jest boczna szyba.. Ja wiem, że to gabaryt i po części odczucie nieco subiektywne ze względu na to czym się jeździ (my obecnie audi w kombi), ale niestety w nowiutkim aucie za ponad 200k (chcemy zamówić wersje executive) raczej oczekiwało by się czegoś więcej w tej kwestii. Tak jak pisałem wcześniej, auto bardzo nam się podoba, napęd jest świetny, przyśpieszenie, spalanie, prowadzenie, tylko to wyciszenie powoduje pewne wątpliwości aby pójść do salonu i ostatecznie zamówić auto..

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Czerwca 2022, 00:29:26 »
Masz bardzo rozsądne podejście do zakupu. Ja się z róznych powodów musiałem pospieszyć i trochę jestem zawiedziony poziomem wygłuszenia ale to chyba jedyny konkretny minus. No prawie bo jakość audio też mnie wkurza. W Tucsonie fabryczny zestaw grał o niebo lepiej. Co do foteli to poustawiałem sobie fotel i wydawało się że jest ok ale po ierwszych 200km w trasie zacząłem się wiercić. Poregulowałem jeszcze trochę, zapamiętałem ustawienia i jest idealnie! Żona w poprzednim aucie (Tucson) bardzo narzekała na fotel, teraz sobie chwali. Ja nie narzekałem ale teraz czuję że jest wygodniej. Oczywiście to wszystko zależy od pleców uzytkownika. Dla mnie jest bardzo wygodnie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Czerwca 2022, 07:24:35 »
Ja też na początku jakoś nie umiałem znaleźć sobie miejsca na fotelu, ale po ustawieniu zrobiłem ostatnio ponad 2kkm (w tym >900 jednego dnia) i muszę powiedzieć, że czuje się naprawdę komfortowo. Od zawsze miałem trochę problemów z plecami i długie trasy w poprzednich autach były problemem, a tu 0 bólu:-)
Audio też mi się nie podobało na jazdach testowych, ale ostatecznie zdecydowałem się na wersję JBL Black (z różnych powodów) i jestem z niego bardzo zadowolony:-P
Pozostaje kwestia szumów - nie wiem, dla mnie nie są przeszkadzające... Może to kwestia kilku dodatkowych gum, które zamontowałem, może opon (podobno mają tu duże znaczenie, a kupiłem Michelin CC2, które są bardzo ciche), a może indywidualnych cech każdego z nas...

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Czerwca 2022, 07:52:29 »
Jesli chodzi o głośność to dla mnei jest do zniesienia.
Fotele przy dłuższej jeździe niestety maja dla mnie "wade", że ten łuk na oparciu trafia mi idealnie w łopatki i albo musze sie mocno wcisnac w siedzisko albo jeszcze znalezc odpowiedniejsza pozycję mimo tego, że ustawialem zgodnie ze sztuką...

Mam wersje C+S.

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #28 dnia: 02 Czerwca 2022, 08:15:30 »
w nowiutkim aucie za ponad 200k (chcemy zamówić wersje executive) raczej oczekiwało by się czegoś więcej w tej kwestii.

Nowiutkie, executive, ale to nie jest premium tylko auto dla ludu.
Tak, Toyota to auto dla ludu i cena nie ma tu znaczenia. Zresztą w obecnych czasach 200k za auto, gdzie jakiś Yaris kosztuje 68k bazowo..
Kiedyś już o tym sobie pisaliśmy na forum. Nie można zjeść ciastka i mieć ciastko. Technicznie auto spoko, pod kątem wyposażenia i jego jakości - to nie premium. Chcesz premium, kupuj Lexusa za "kilka" dyszek więcej.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2022, 08:17:56 wysłana przez Kiełek »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Czerwca 2022, 12:48:08 »
Ja wiem, że to gabaryt i po części odczucie nieco subiektywne ze względu na to czym się jeździ (my obecnie audi w kombi), ale niestety w nowiutkim aucie za ponad 200k (chcemy zamówić wersje executive) raczej oczekiwało by się czegoś więcej w tej kwestii. Tak jak pisałem wcześniej, auto bardzo nam się podoba, napęd jest świetny, przyśpieszenie, spalanie, prowadzenie, tylko to wyciszenie powoduje pewne wątpliwości aby pójść do salonu i ostatecznie zamówić auto..
No niestety, wyciszenie wymaga dodatkowej pracy, wyjęcia całego wnętrza, wyklejenia matą wygłuszającą i złożenia z powrotem, ryzykując, że po złożeniu coś zacznie trzeszczeć i skrzypieć. Jeżeli głośność jest dla Was dużym problemem, trzeba szukać czegoś innego, bliżej półki premium, gdzie maty wygłuszające są w standardzie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl