Autor Wątek: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach  (Przeczytany 26345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
Odp: Wrażenia dźwiękowe wewnątrz RAV4 przy wysokich prędkościach
« Odpowiedź #45 dnia: 10 Czerwca 2022, 13:37:53 »
Na GT nie miałem co liczyć, ale może i dobrze. Jest GT-line, ale przy tym anulowaniu zamówień to i tak dobrze, że coś jest. (wersja z teraz świeżak).

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Czerwca 2022, 14:42:58 »
Ja mam wyciszony bagażnik i nadkola od środka i trochę klapę bagażnika. Jakiś efekt jest, ale i tak się niesie po całej podłodze więc dałem sobie spokój, bo za same nadkola od zewnątrz zaśpiewali 800 PLN 2 lata temu.

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #47 dnia: 12 Czerwca 2022, 08:45:15 »
Może ja jestem mało wymagający, bo poprzedni samochód to nie był Bentley Continental, a Rav4 diesel 2,2 litra, ale ja nie mam żadnego problemu z głośnością mojej nowo odebranej Ravki ani przy niskich prędkościach, ani przy autostradowych. Prowadzi się pewnie, przyśpiesza dobrze, nie trzeszczy, nie stuka.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #48 dnia: 12 Czerwca 2022, 10:46:16 »
Ja również nie narzekam. Głośniej robi się od 140-150km/h, ale to jednak gabaryt, w dodatku słabo opływowy... Ludzie tu piszą, że dużo zależy od opon, a niektórzy wręcz pisali, że na zimówkach mają ciszej, niż na letnich, co jest dla mnie nie pojęte (w sensie jak można zrobić tak słabe letnie). Ja od wyjazdu z salonu mam założone całoroczne Michelin CC, które są bardzo ciche i może po prostu nie słyszałem tego, na co ludzie narzekają:,-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Czerwca 2022, 12:58:43 »
Zimowe już dawno są cichsze niż letnie I to większości dobrych marek.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline gad0804

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 222KM
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Czerwca 2022, 13:15:03 »
@Krisman też tak mi się wydawało jak założyłem letnie, ale myślałem, że to złudzenie

Wysłane z mojego Pixel 5 przy użyciu Tapatalka

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 12 Czerwca 2022, 16:18:19 »
Zimowe już dawno są cichsze niż letnie I to większości dobrych marek.
To chyba jak porównasz zimowe premium z letnimi chińczykami:-)

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Czerwca 2022, 16:28:26 »
Dwa lata przejezdziłem Kia Proceed GT. Samochód odbierałem na oponach zimowych i cieszyłem się jak dobrze jest wyciszony :). Czar prysł jak w lecie zmieniłem na letnie ;). Wydech w GT jest całkowicie pomijalny przy prędkościach powyżej 60km/h, brzmi standardowo.

Słyszałem o akcji anulowania zamówień na samochody z rodziny ceed z 7DCT. Słaba sprawa po 6 miesiącach otrzymać wiadomość ze jednak samochód nie będzie wyprodukowany.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Czerwca 2022, 18:49:12 »
Jeśli samochód odbierasz w salonie, to jest na oponach letnich i nie są to chińczyki. Ale np do Camry Toyota dorzuciła Dunlopy (pewnie robione dla Toyoty), na których nie dało się jeździć. Wytrzymałem jeden sezon i kupiłem Micheliny.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 12 Czerwca 2022, 19:02:12 »
Jeśli samochód odbierasz w salonie, to jest na oponach letnich i nie są to chińczyki. Ale np do Camry Toyota dorzuciła Dunlopy (pewnie robione dla Toyoty), na których nie dało się jeździć. Wytrzymałem jeden sezon i kupiłem Micheliny.
Oczywiście "chinczyki" tak w cudzysłowiu. Chodziło mi raczej o opony kiepskiej jakości (a głośność jest jednym z podstawowych parametrów opony, więc też pod to podpada)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Czerwca 2022, 06:53:16 »
Różnice teraz są bardzo subtelne i często zaskakujace w praktyce:

https://www.oponeo.pl/artykul/ciche-opony-letnie

https://www.oponeo.pl/artykul/ranking-cichych-opon-zimowych

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Czerwca 2022, 07:37:47 »
Patrząc na 18' są 3 opony po 70db i później już 71 (albo więcej). Letnie to 69. To jest jednak sporą różnica: https://www.swiatopon.info/artykuly/opony-glosniejsze-o-1-decybel-to-halas-wiekszy-o-2,66319

Poza tym różne opony są różnie odczuwalne wewnątrz: https://www.wyborkierowcow.pl/poziom-halasu-opon-naklejki-etykieta/

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Czerwca 2022, 09:01:07 »
Poza tym różne opony są różnie odczuwalne wewnątrz: https://www.wyborkierowcow.pl/poziom-halasu-opon-naklejki-etykieta/
No jest temat do rozmyślań. Ja to przerabiałem tej wiosny w Camry, a nie chciałem wyrzucić prawie nowych fabrycznych opon i trzech tysięcy na kolejne opony.
Problemem może być nie tylko mierzalny poziom hałasu, ale też i barwa produkowanego dźwięku. Fabryczne Dunlopy pomiarowo pewnie nie były wybitnie głośne, ale dźwięk szlifierki kątowej był dla mnie nie do zniesienia. Ale cóż powiedzieć.... w Camry mam wyciszone nadkola i podłogę bagażnika. Fabryczne Dunlopy poszły do Passata 2012 i nowy właściciel nie ma uwag :grin:
Aktualnie mam Primacy 4 i z wyboru jestem zadowolony. Poza bardzo pozytywnym odbiorem emitowanego hałasu, jest też bardzo wyraźna poprawa w prowadzeniu się samochodu.
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2022, 09:04:34 wysłana przez surrender »

Offline jagruszka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 MY2023
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Stycznia 2024, 00:04:03 »
Przesiadłem się do RAV4 Hybrid z Peugeita 5008 który był wyciszony o niebo lepiej i postanowiłem cos z tym zrobić. Na początek samodzielnie rozebrałem boczki drzwi i zastosowałem wyciszenie dwuwarstwowe (mata bitumiczna oraz mata piankowa K6s) firmy Bitmat. Już po zrobieniu pierwszych drzwi zauważyłem różnicę zwłaszcza w brzmieniu głosników. Zrobiłem wszystkie drzwi i bagażnik łącznie z nadkolami od wewnątrz. Zostały mi jeszcze przednie nadkola ale czekam z tym do wiosny. Różnica jes bardzo duża. Przed całą operacja mierząc miernikiem hałasu miałem 71 dB przy 140km/h a tera 64dB. Kilkanascie godzin zabawy ale efekt jest. Polecam
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2024, 00:12:30 wysłana przez jagruszka »

Offline Adam_68

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Volvo S60
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Stycznia 2024, 11:24:26 »
Cześć,
Rzeczywiście hybrydowe samochody, w tym Toyota RAV4 hybryda, są często postrzegane jako ciche w warunkach miejskich, gdzie często pracuje silnik elektryczny. Wraz ze wzrostem prędkości i uruchomieniem silnika benzynowego, poziom hałasu może wzrosnąć.
W przypadku prędkości autostradowych hałas znacznie się zwiększył, ale moim zdaniem nie ma katastrofy, da się znieść  :-)
Pozdrawiam, Adam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl