Autor Wątek: Wibracje podczas przyspieszania  (Przeczytany 20315 razy)

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
Odp: Wibracje podczas przyspieszania
« Odpowiedź #45 dnia: 22 Lipca 2022, 12:26:06 »
Czy ja dobrze czytam że w tym pierwszym ASO kazali sprawdzić mocowanie dywanika samochodowego? :)
Ja po wizycie w trzech ASO stwierdziłem że ASO to jest od przeglądu za który trzeba bulić żeby mieć gwarancję :) Nie od naprawiania :) Tylko problem robi się w momencie kiedy naprawa musi być wykonana na gwarancji ;)
Ja miałem na gwarancji wymieniane sprzęgło i myślę że tu jest "pies pogrzebany", bo mniej więcej od tego momentu zaczęły sie u mnie problemy.
Tylko na początku myślałem że po prostu mam koła źle wyważone i tak chwilę jeździłem. Dzisiaj dopiero to jakoś łącze.
Niestety jak coś wymienią ostatniego dnia gwarancji to na tą część jest tylko gwarancja ten ostatni dzień :) Co jest trochę chore bo przy normalnej wymianie, gwarancja na daną usługę powinna być 2 lata, co nie wiąże się przecież z przedłużeniem gwarancji na cały samochód.
Oczywiście jak sprawa się rozwinie to dawaj znać :) Pozdrawiam.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Lipca 2022, 13:15:49 »
Dobrze tam widzisz dywanik  :grin: dlatego nie odpisywałem bo ich pomysły mnie zgniotły pischicznie. Strach jechać do następnego. Pismo do Toyota Polska wczoraj wysłałem i czekam na odzew. Jak mnie zleją to rzeczoznawca a potem Toyota Polska i ASO a jak i to nie pomoże to TVN Turbo. Będziecie na bieżąco informowani.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Lipca 2022, 13:10:03 »
Ten wpis o dywaniku jest w każdej serwisówce standardowo (pokłosie sprawy z zablokowanym pedałem hamulca, czy gazu przez dywanik dawno temu w USA). To nie ma nic wspólnego ze zgłoszeniem.
Gwarancja nie jest obligatoryjna (dobra wola producenta),  ale rękojmia/ niezgodność towaru z umową już tak.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 23 Lipca 2022, 13:12:16 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Lipca 2022, 14:30:29 »
Dobrze byłoby znaleźć kontakt z poprzednim właścicielem i zapytać co tak naprawdę z samochodem się stało. A może również bujał się z tą usterką i w końcu sprzedał?

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Lipca 2022, 14:42:37 »
Jak poprzedni właściciel się bujał z tym samym problemem - to wada ukryta i autko do zwrotu w ramach rękojmi !

Trzeba by sprawdzić w serwisie ASO jakie usterki były wcześniej zgłaszane.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Lipca 2022, 13:17:19 »
Jedyne co było naprawiane bo dostałem całą historię serwisową przed zakupem to pompa wody wymieniona była.

Poprzedni właściciel to Pani rok 1956 tak wbite mam w karcie pojazdu jako pierwszy właściciel samochodu. Poszukam może jakiś namiar na tą Panią znajdę i uda mi się z nią porozmawiać.
« Ostatnia zmiana: 24 Lipca 2022, 13:38:28 wysłana przez SuchyX »

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Lipca 2022, 14:39:40 »
Tak już zupełnie na marginesie to ciekawy olej masz nalany i ilość też ciekawa, 0W20 i 4,2l.
Ja mam od początku lany 5W30 i wchodzi jakieś 3,5-3,6l maks, w większej ilości jest na 100% przelany.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Lipca 2022, 14:45:32 »
U mnie w książce serwisowej jest że ma być 0w20 a jak jego brak to można zamieć 5w30 wiesz to że napisali 4.2 a walili mniej to tylko zarobili jak tym samochodem jeździła pani rocznik 56

Dostałem odpowiedź TMP :) w sumie to takiej się spodziewałem i nie jestem nią zaskoczony

Teraz to pozostaje mi rzeczoznawca samochodowy i dalsza walka o wyjaśnienie moich problemów co jest ich przyczyną.
« Ostatnia zmiana: 25 Lipca 2022, 15:37:27 wysłana przez SuchyX »

Offline wojt0000

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Lipca 2022, 15:37:53 »
Obawiam się że największym problemem będzie diagnoza. Pytanie czy rzeczoznawca poradzi sobie ze zdiagnozowaniem problemu.
Nie raz dopiero rozebranie jakiegoś elementu pozwala na stwierdzenie zużycia czy wady.
Jak to mój mechanik mów "jak nie rozbierzesz to się nie dowiesz" :D Mało tego, czasem mówi "jak nie wymienisz to się nie dowiesz" :)
Po prostu czasem czegoś nie widać. Ja tak np miałem z przednią tuleją wahacza. Nie było nic widać, na szarpakach wszystko sztywne itd a okazało się że jest uszkodzona.
Po wymianie całego wahacza nastąpiła cisza :)

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Lipca 2022, 15:43:08 »
To że w samochodach tak jest to wiem i się z tym liczę że to może być na zasadzie eliminacji części. Po urlopie mam się spotkać z rzeczoznawcą i zobaczymy co on stwierdzi. Będę na bieżąco informować o postępach lub ich brak.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #55 dnia: 30 Lipca 2022, 11:54:42 »
Niby Toyota miała być jakość a tutaj już się zaczynają cyrki a dopiero co uwolniłem się od Opla. ehh chyba mam pecha do samochodów.

No i jest jakość. Ale jak się kupuje auto z drugiej ręki, to już nie ta jakość, bo ludzie różnie eksploatują auta, uszkadzają je, a potem pozbywają się ich. Auto znajduje drugiego nabywcę, który psuje opinię marce, że marna jakość.

Niczego nie przesądzam na temat Twojego samochodu, ale dilerzy bawią się i handlują tym co uda im się odkupić a nie wyselekcjonowanymi kryształowymi egzemplarzami.

Właśnie...

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 06 Sierpnia 2022, 18:24:07 »
No i jest jakość. Ale jak się kupuje auto z drugiej ręki, to już nie ta jakość, bo ludzie różnie eksploatują auta, uszkadzają je, a potem pozbywają się ich. Auto znajduje drugiego nabywcę, który psuje opinię marce, że marna jakość.

Nie jestem aż tak zły na samochód bo wiem że się one psują tylko w kur... jestem na serwisy ASO że nie potrafią sobie poradzić z tym problemem. Jestem po wypoczynku już a jeszcze mam wolne więc ruszam z tematem dalej. Wstępnie umówiłem się z rzeczoznawcą że jak wrócę z wypoczynku to się z nim skontaktuje i będziemy dalej działać. Więc dam znać wam co z tego dalej wynikło.

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Sierpnia 2022, 12:30:59 »
Taki rodzaj wibracji wskazuje na uszkodzenie (asymetrię) któregoś z wirujących elementów przeniesienia napędu, który przy określonej prędkości wpada w rezonans i wibruje. Nie wiem czy dobrze wyczytałem ale z zewnętrznych elementów (poza przekładnią) nie wymieniłeś chyba tylko łożyska w piaście i przegubu.
Jak autko dostało, tak że skrzywiło półoś to co najmniej jeden lub obydwa te elementy też musiały ulec jakiemuś uszkodzeniu i dziwię się że nie zostały od razu wymienione razem z półosią (chyba, że nie doczytałem), tutaj szukałbym w pierwszej kolejności.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2022, 12:33:40 wysłana przez GrzegorzC »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Sierpnia 2022, 16:58:01 »
Została wymieniona sama półoś z lewej strony cała tak ASO zrobiło. Jak jeździłem po stronie pasażera to tych dziwnych dźwięków nie słychać ani tego mrowienia jakby jazda po tarce. No takie mamy ASO i nie byłem wstanie ich zmusić do wymiany łożyska w ramach gwarancji. Dlatego umówiony jestem z rzeczoznawcą bo być może jak on wskaże na łożysko i dostanę papier od nich to ciekawe jak ASO do tego się ustosunkuje.
« Ostatnia zmiana: 07 Sierpnia 2022, 17:00:09 wysłana przez SuchyX »

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Sierpnia 2022, 17:31:43 »
Jutro ostatni raz jadę do ASO daje im ostatnią szansę na odnalezienie moich trzech problemów które im zgłaszałem.

- 35~50km/h wibracie na karoserii podczas przyspieszania (po rozłączeniu napędu wibrację ustają)
- od 60km/h metaliczny dźwięk taki stały jakby szum łożyska/skrzyni a ten dźwięk swojej barwy nie zmienia tylko razem z wyższą prędkością staje się bardziej słyszalny
- od 80km/h w górę charakterystyczne buczenie co pełen obrót (pytanie czego??) wraz z buczeniem na podłodze samochodu czuć mrowienie też co pełen obrót. Buczenie ustaje tak samo i mrowienie poniżej 80km/h a najlepiej to wyłapać jadąc 100km/h na tempomacie obojętne na którym biegu 4/5/6 buczenie i mrowienie na podłodze pojawia się w tym samym czasie przy stałej prędkości jakby zapętlone. Im wyższa prędkość to zmienia się barwa dźwięku i szybkość pojawienia się buczenia oraz mrowienia na podłodze.

Dam wam znać jak tym razem do tego podejdą.
« Ostatnia zmiana: 10 Sierpnia 2022, 17:37:49 wysłana przez SuchyX »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl