Autor Wątek: Wibracje podczas przyspieszania  (Przeczytany 19229 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Wibracje podczas przyspieszania
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Sierpnia 2022, 10:09:42 »
Czy ktoś z ASO podjął próbę wykonania analizy częstotliwości nieporządanych które występują przy prędkościach które wymieniłeś?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E18 1.6
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Sierpnia 2022, 10:19:11 »
Coś Ty :) Łódź jak i Warszawa twierdzą że jest okey z samochodem więc po co ta półoś wymieniona była? Od nich nic się nie dowiesz a dzisiaj jak będę to zarządzam na papierze co sprawdzali aby mieć podkładkę dla rzeczoznawcy. Jak im powiesz czy zrobią analizę to nawet nie będą wiedzieli o co chodzi. Dochodzą tylko dwa dźwięki, pierwszy to od 60 w górę stały cały czas, drugi od 80 w górę cykliczne buczenie + mrowienie na podłodze a zakres 35-50 to wibracje na samochodzie tutaj żaden nowy dźwięk się nie pojawia.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 12 Sierpnia 2022, 13:16:47 »
No i po wizycie w Łodzi. Na plus to fajny Pan który ze mną jeździł chodź moich dwóch problemów nie słyszał. Szumu od 60km/h oraz buczenia z mrowieniem od 80km/h w górę. Odpuszczam sobie te wibracje bo miałem podstawioną drugą Corolle z 2018r z tym samym silnikiem i tam też występują takie same wibracje podczas przyspieszania w zakresie 35~50km/h coś tam wspomniane było o tłumiku drgań na sprzęgle więc teraz pytanie czy to urok tych samochodów albo taki fajans montowali który z biegiem czasu objawia się wibrowaniem podczas rozpędzania. U mnie przebieg jest 85tyś a w tym które ASO podstawiło było ok 50tyś.

W drodze powrotnej jak wracałem z Łodzi zajechałem do dwóch mi nie znanych mechaników aby się przejechali samochodem obaj zgodnie wyczuli buczenie i potwierdzili że czuć to na samochodzie. Znaleźliśmy kawał długiego prostego odcinka z ładną nawierzchnią, jadąc 90km/h na tempomacie  przy slalomie raz lewo raz prawo to przy skręcie kierownicą w prawo cichło a w lewo robiło się bardziej wyczuwalne dźwięk jak i mrowienie na samochodzie. Skręcają kierownicą w lewo prawa strona samochodu jest bardziej dociążona bo samochód przechyla się na prawo więc może piasta z łożyskiem albo skrzynia ??

GrzegorzC

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 12 Sierpnia 2022, 21:51:19 »
Ja bym się tu skłaniał ku łożysku w piaście, chyba, że jest jakiś luz w prawym zawieszeniu, który powoduje, że przy takim bocznym obciążeniu coś tam zmienia lekko położenie i całość zaczyna źle wpółgrać. Ta wymieniona półoś to była prawa czy lewa?

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 13 Sierpnia 2022, 01:31:35 »
Lewa strona.

Offline Tomasz Corolla

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #65 dnia: 26 Września 2022, 09:59:35 »
Chyba mam to samo u siebie, ale w nowszej Toyocie. Kupiłem w Łodzi krajową Corolle z 2019r z przebiegiem 105k km. Silnik 1.6 132 KM i skrzynia biegów automatyczna CVT. Przy przyspieszeniu w okolicy 30-50 km auto lekko drży. Nie za każdym razem, ale jednak dosyć często to występuje.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 26 Września 2022, 18:26:12 »
Wracam dalej z moją przygodą. Byłem jeszcze w innym serwisie i tam w końcu!!! przyznano mi rację że to co zgłaszałem to występuje w tym samochodzie tylko jak to kierownik serwisu stwierdził znalezienie przyczyny będzie jak walka z wiatrakami. Jedyne co przyszło na myśl kierownikowi serwisu po jeździe testowej to jakieś tam łożysko w skrzyni co może powodować owe buczenie oraz mrowienie na podłodze podczas jazdy z prędkością powyżej 80km/h a czy postawiona jest słuszna to się okaże. Napisałem e-mail tam gdzie kupiłem że chcę skorzystać rękojmi i zobaczymy jakie dalsze będę tego skutki.

Na czerwono zaznaczone co ewentualnie może być przyczyną moich problemów.

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Września 2022, 17:22:35 »
Jestem już po rozmowie ze sprzedawcą i w sumie to będą chyba dwie opcje

1. odstawiam samochód i szukanie dziury w całym
2. zwrot samochodu

Teraz czekam aż ich prawnik się wypowie bo napisałem o rękojmie. Żeby takie cyrki wyszło świeżo po zakupie ehhhhh coraz gorzej z tą motoryzacją jest w dzisiejszych czasach.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #68 dnia: 28 Września 2022, 20:19:40 »
Jeśli mogę jeszcze coś dodać, to:
Skrzynia biegów EC6x jest polskiej produkcji. Jeśli ASO dobrze żyje z fabryką TMMP to sobie poradzą, bo można poprosić o pomoc i wymienić skrzynie za skrzynię, a Twoja wezmą do analizy. Każdy ciekawy przypadek jest cenny.
Warunkiem jest też nagranie dokładnych dźwięków i nieszczęsna analiza harmonicznych. Jeśli ASO jest ambitne to temat masz załatwiony.

Jeśli kolejne dno to jednak opcja zwrotu wozu jest zdecydowanie lepsza.
Zawsze przy "poszukiwaniu dziury" tygodniami dzieją różne rzeczy z autem
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Września 2022, 18:51:29 »
Wystarczy że będą iść w zaparte że to nie skrzynia tylko jakiś plastikowy element podwozia i możesz sobie ich zmuszać do wymiany skrzyni. No nic pozostaje mi czekać do 14 dni na odpowiedź.

Offline zielenijo

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS
« Odpowiedź #70 dnia: 06 Stycznia 2023, 19:33:28 »
Wystarczy że będą iść w zaparte że to nie skrzynia tylko jakiś plastikowy element podwozia i możesz sobie ich zmuszać do wymiany skrzyni. No nic pozostaje mi czekać do 14 dni na odpowiedź.
Jaki finał?

Offline SuchyX

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 08 Stycznia 2023, 11:53:27 »
Finał taki że dostałem od nich pismo.

Cytuj (zaznaczone)
W dniu 21.10.2022 dokonaliśmy sprawdzenia i weryfikacji usterek które Pan zgłaszał w  samochodzie Toyota Corolla numer Vin: **********. Sprawdzeniem auta zajął się mistrz serwisu który nie stwierdził żadnych ponadnormatywnych wibracji. Dźwięki o których Pan wspomina są normalną pracą układu napędowego podczas obciążenia bo tylko wtedy występują.         

Pański pojazd jest mechanicznie sprawny.

Więc nic więcej nie da się zrobić w ASO. Więc być może to i taki urok tych Tojek że mają kwadratowe zawieszenie bo względem innych marek to Tojki są głośne :). Oby jak najmniej awaryjne auto było.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl