Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439539 razy)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Lipca 2022, 15:33:14 »
Widzę, że oblatani jesteście i widzę też, że Toyota w konia mnie zrobiła.
Do umowy leasingu mam wpisane:
"****Miesięczna opłata za ubezpieczenie GAP (PLN netto) 132,87".
I lekko zagmatwane dla mnie cztery gwiazdki -
****Korzystający wybierając ubezpieczenie GAP u wybranego przez siebie ubezpieczyciela, wyraża zgodę na uregulowanie jednorazowo przez Finansującego składki ubezpieczeniowej w kwocie wskazanej na wnioskopolisie, a następnie na doliczenie tej kwoty do wynagrodzenia wynikającego z Umowy Leasingu. Wyrażenie tej zgody zostanie uwidocznione w Zamówieniu poprzez zamieszczenie stosowej opłaty za to ubezpieczenie jej brak (0,00 PLN) oznacza, że Korzystający nie wyraził zgody na uregulowanie tego ubezpieczenia przez Finansującego lub nie ubezpieczył Przedmiotu Leasingu w ramach takiego ubezpieczenia. Korzystający zobowiązuje się regulować miesięczne opłaty za ubezpieczenie GAP w kwotach wskazanych w Zamówieniu wraz z wynagrodzeniem wynikającym z Umowy Leasingu (i z należnym podatkiem VAT). W przypadku wypowiedzenia Umowy Leasingu, Korzystający zwróci Finansującemu w terminie przez niego wskazanym sumę pozostałych, a nieuregulowanych w ramach Umowy Leasingu opłat z tytułu ubezpieczenia GAP.
Czyli 36x132,87x1,23=5883 co jak widać po poprzednich postach tanio nie jest.
Jeśli sam sobie znajdę, to 5883 zaliczą na spłatę leasingu jeśli dobrze rozumiem?
A jeśli wypowiem umowę leasingu, to 5883 i tak zapłacę?
Kwoty OC i AC nie mam wpisanej - czyli niby dowolność, ale biorą kasę za "sprawdzenie" oferty jeśli nie wybiorę ubezpieczenia Toyoty.

Ehhhhh - a podobno jak się idzie po kredyt, to nawet nie trzeba wiedzieć co to WIBOR :)

RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #136 dnia: 13 Lipca 2022, 15:48:12 »
Jeśli sam sobie znajdę, to 5883 zaliczą na spłatę leasingu jeśli dobrze rozumiem?
Chyba źle - już się zgodziłeś na GAP Toyoty. Teraz tylko w przypadku wypowiedzenia całego leasingu (na pewno masz napisane na jakich warunkach) dostaniesz zwrot reszty. Zaznaczam, że nie mam jeszcze umowy leasingu i tylko interpretuję przytoczone przez Ciebie fragmenty. Ale mogę się mylić, oby.
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 15:50:38 wysłana przez grubar »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 13 Lipca 2022, 16:25:33 »
Chyba źle - już się zgodziłeś na GAP Toyoty.
Ja mam umowę, ale odbiór w sierpniu, to znaczy w październiku, a nie - pewnie listopad-grudzień :)
Czyli już jestem załatwiony? Nie mogę sam znaleźć GAP? W sumie byłem z tym pogodzony, dopóki nie usłyszałem o GAP na 5 lat za 3 tys. :)
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

pireus

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 13 Lipca 2022, 16:28:23 »
W sumie byłem z tym pogodzony, dopóki nie usłyszałem o GAP na 5 lat za 3 tys.
GAP na 5 lat za 3 tys. to wyjątkowa okazja. Zapłaciłeś normalnie, tak więc spoko, nikt Ciebie nie oszukał.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #139 dnia: 13 Lipca 2022, 17:29:25 »
Przecież to nie dealerzy wyznaczają ceny, tylko ubezpieczalnie i zależy to od Twoich zniżek, miejsca zamieszkania, miejsca parkowania auta itd. jako ciekawostkę napiszę, że u mnie najniższą opcja u dealera wyszła blisko 5k. Polecony przez znajomego agent zrobił mi z fajnym zakresem na 4 z hakiem (coś koło 4100). Powiedziałem w ASO, że nie będę brał u nich, to stanęli na głowie, żebym jednak wziął :-P ostatecznie wyszło 4300, ale dorzucili jeszcze parę "gratisów" w stosunku do pierwotnej oferty
Tak, ale dealerzy mają swoje umowy, w których czynnik zniżek jest marginalny. Jeśli dealer zaproponował ci gorszą ofertę od agenta, to znaczy, że a) chcieli cię orżnąć na kasę b) agent zaproponował ci słabszy zakres. Żaden agent nie dostaje od TU (a przynajmniej w największych 10 towarzystwach) takich dużych zniżek jak dealerzy.

Jasne, wziąłem RAV4 exe, hybryde 4x4 ze skyview, progami( zamieniam na zestaw kół z dopłatą) i przegrodą dla psa. Za całość wyszło mi dokładnie 197k brutto.

Ubezpieczenie - najlepsza cenowo wyszła Ergo Hestia - 6k + GAP na 5 lat - 3k.
Wychodzi ok 3% wartości, czyli to czego się spodziewałem. Cena raczej z tych lepszych, ale nie zdziw się jak za rok będzie więcej :D

pireus

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 13 Lipca 2022, 17:32:57 »
Wychodzi ok 3% wartości, czyli to czego się spodziewałem. Cena raczej z tych lepszych, ale nie zdziw się jak za rok będzie więcej :D
Dokładnie tak jest, i za rok będzie drożej, chyba że oferują pakiet dealera na 3 lata
Tak, ale dealerzy mają swoje umowy, w których czynnik zniżek jest marginalny
Oczywiście, tu zniżki praktycznie nie są uwzględniane, bo najczęściej cena jest i tak niższa niż przy maksymalnych zniżkach
Żaden agent nie dostaje od TU (a przynajmniej w największych 10 towarzystwach) takich dużych zniżek jak dealerzy
Też pełna zgoda
« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2022, 17:36:37 wysłana przez pireus »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: 13 Lipca 2022, 17:38:25 »

Dokładnie tak jest, i za rok będzie drożej, chyba że oferują pakiet dealera na 3 lata, tak miałem właśnie w Ergo-Hestii. Ale przy dzisiejszej inflacji jest to nierealne.
Tak, ale dealerzy mają swoje umowy, w których czynnik zniżek jest marginalny
Oczywiście, tu zniżki praktycznie nie są uwzględniane, bo najczęściej cena jest i tak niższa niż przy maksymalnych zniżkach
Żaden agent nie dostaje od TU (a przynajmniej w największych 10 towarzystwach) takich dużych zniżek jak dealerzy
Też pełna zgoda

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #142 dnia: 13 Lipca 2022, 17:48:45 »
ale nie ponad wartość samochodu z zakupu, bo ta była trochę wyższa
Czyli jednak ubezpieczenie GAP coś daje, czyli zwrot ceny z faktury, która jest jednak wyższa.

Nie generalizuj na podstawie jednego przypadku. Nawet nie wiesz który to rok produkcji i ile stracił na wartości przed obecnymi podwyżkami

Też pełna zgoda
[/quote]

A ja się nie zgadzam, a przynajmniej nie do końca. Nie wiem jaka marze nalicza sobie dealer, ale pierwsza oferta nie odbiegała od ofert rynkowych. W dodatku Pani u dealera sama z dużym smutkiem przyznała, że nie będzie w stanie zejść do poziomu oferty, która miałem od agenta, dlatego upchnela tyle dodatków, ile mogła, żeby jakoś to sprzedać

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #143 dnia: 13 Lipca 2022, 17:56:43 »
A ja się nie zgadzam, a przynajmniej nie do końca. Nie wiem jaka marze nalicza sobie dealer, ale pierwsza oferta nie odbiegała od ofert rynkowych. W dodatku Pani u dealera sama z dużym smutkiem przyznała, że nie będzie w stanie zejść do poziomu oferty, która miałem od agenta, dlatego upchnela tyle dodatków, ile mogła, żeby jakoś to sprzedać
Widocznie inne parametry i inna firma. W tej samej firmie nie ma możliwości - wiem, bo mam w rodzinie osoby, która ustala takie rzeczy i sam pracuję z underwriterami.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #144 dnia: 13 Lipca 2022, 20:17:49 »
tak więc spoko, nikt Ciebie nie oszukał.
Dzięki dobry człowieku za pocieszenie! Serce Janusza krwawi, ale już mi lepiej.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: 14 Lipca 2022, 08:35:51 »
Nie generalizuj na podstawie jednego przypadku. Nawet nie wiesz który to rok produkcji i ile stracił na wartości przed obecnymi podwyżkami
To podaj mi przypadek gdzie wycena samochodu na ubezpieczeniu AC jest wyższa od ceny na fakturze. Tak po kolei, dla samochodów od roku do 5 lat, czyli w przedziale czasowym gdzie obowiązuje GAP. Nawet na przykładzie swojego samochodu, ile za niego zapłaciłeś w/g faktury i jaka kwota widnieje w AC.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #146 dnia: 14 Lipca 2022, 09:21:30 »
To podaj mi przypadek gdzie wycena samochodu na ubezpieczeniu AC jest wyższa od ceny na fakturze. Tak po kolei, dla samochodów od roku do 5 lat, czyli w przedziale czasowym gdzie obowiązuje GAP. Nawet na przykładzie swojego samochodu, ile za niego zapłaciłeś w/g faktury i jaka kwota widnieje w AC.

Nie podam ci takiego przykładu z prostego powodu. Ten wzrost cen jest widoczny od 2 lat, a jego przyspieszanie od 6 miesięcy. Eurotax bierze średnia z kilku lat, więc jest jeszcze opóźniony. Musimy poczekać jeszcze kilka miesięcy, żeby zobaczyć takie polisy

pireus

• Gość
« Odpowiedź #147 dnia: 14 Lipca 2022, 09:31:18 »
Ten wzrost cen jest widoczny od 2 lat,
No to podaj mi dla 2 letniego, nawet na swoim przykładzie. Wartość na fakturze, wartość na ostatnim AC. Gdybać to sobie tak możemy w nieskończoność. A skąd wiesz, czy jak Polaków nie przyciśnie bieda, to nie przestaną kupować samochodów, bo ich na nie nie będzie stać i ceny spadną? A cena salonowego samochodu , będzie ich tak samo interesowała jak cena promu kosmicznego
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 09:33:24 wysłana przez pireus »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #148 dnia: 14 Lipca 2022, 09:31:31 »
Jakieś drogie te polisy macie, albo dużo szkód. Ja zapłaciłem u mego agenta 3 707 zł brutto w PZU za AC,OC, NNW przy wartości samochodu 187 763 zł netto + 50% VAT. Polisa z uwzględnieniem leasingu. GAP nie brałem. 

Offline Voltt

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 C+S 22
« Odpowiedź #149 dnia: 14 Lipca 2022, 09:35:51 »
Siemaneczko,
Widzę, że wszyscy wypowiadający się na forum mają zamówione bogate wersje wyposażenia swoich ravek, dla mnie firma zamówiła wersję C+S. Piszecie w tym czy tam innych tematach, że są opóźnienia w realizacji bo problem z panoramicznym dachem, że coś z lakierem czy tam inne problemy (generalnie podzespoły bogatego wyposażenia jak mi się wydawało). Czy to oznacza, że skoro bogate wersje się opóźniają to zamiast ich produkowane są bieda wersje? Czy to nie ma znaczenia i faktycznie cała produkcja jest opóźniona?
Rav4 c+s zamówili mi 22 lutego, termin jaki jest w umowie to do 30.10.2022, czy to realny termin? Niestety jest to wielkie korpo i nikt nie ma czasu pilnować zamówienia i pytać dealera jaki jest status, mam apke arvala, niby tam jest status "w oczekiwaniu na produkcję", ale taki był już w dniu zamówienia, więc wątpię by był aktualizowany...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl