Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439339 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pireus

• Gość
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #150 dnia: 14 Lipca 2022, 09:37:50 »
Ja zapłaciłem u mego agenta 3 707 zł brutto w PZU za AC,OC, NNW przy wartości samochodu 187 763 zł
Wszystko zależy od zakresu ubezpieczenia, nawet u tego samego ubezpieczyciela. Masz ochronę szyb i opon? Na jaki czas masz samochód zastępczy? Jakie świadczenia masz za granicą itp. itd.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #151 dnia: 14 Lipca 2022, 09:55:23 »
Nie generalizuj na podstawie jednego przypadku. Nawet nie wiesz który to rok produkcji i ile stracił na wartości przed obecnymi podwyżkami
To podaj mi przypadek gdzie wycena samochodu na ubezpieczeniu AC jest wyższa od ceny na fakturze. Tak po kolei, dla samochodów od roku do 5 lat, czyli w przedziale czasowym gdzie obowiązuje GAP. Nawet na przykładzie swojego samochodu, ile za niego zapłaciłeś w/g faktury i jaka kwota widnieje w AC.
Mistrzu, AC na wyższa kwotę niż na fakturze można było zrobić już lata temu. Ja na megane, za które zapłaciłem 71k, w pierwszym roku miałem AC na wartość 84k (86k taka wersja w cenniku), po roku udało się zrobić na 72k, bo miałem tylko 15kkm przebiegu i to było w kwietniu, kiedy od pół roku były już wprowadzone gpf i to samo auto jako nowe z w teorii słabszym silnikiem (115kk zamiast 130km) kosztowało 2k więcej w cenniku.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 14 Lipca 2022, 10:30:01 »
Mistrzu, AC na wyższa kwotę niż na fakturze można było zrobić już lata temu. Ja na megane, za które zapłaciłem 71k, w pierwszym roku miałem AC na wartość 84k
Oczywiście, chyba że miałeś nadubezpieczenie co jest bez sensu.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #153 dnia: 14 Lipca 2022, 10:41:37 »
Mistrzu, AC na wyższa kwotę niż na fakturze można było zrobić już lata temu. Ja na megane, za które zapłaciłem 71k, w pierwszym roku miałem AC na wartość 84k
Oczywiście, chyba że miałeś nadubezpieczenie co jest bez sensu.
Z reguły wartości, które mieszczą się w zakresie +-10% nie są traktowane ani jako nadubezpieczenia ani jako niedoubezpieczenie. W roku w którym miałem AC na 72k, miałem stłuczkę i z OC sprawcy podawali wartość auta 69k, z tym, że to było 3 miesiące po zawarciu.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #154 dnia: 14 Lipca 2022, 10:48:30 »
Z reguły wartości, które mieszczą się w zakresie +-10% nie są traktowane ani jako nadubezpieczenia ani jako niedoubezpieczenie.
Między 71 tys. a 84 tys. nie jest 10%, tylko bardziej 20%, to tak w kwestii formalnej. Ale zawsze możesz zaprezentować scan, bo jestem niedowiarkiem.
W roku w którym miałem AC na 72k, miałem stłuczkę i z OC sprawcy podawali wartość auta 69k, z tym, że to było 3 miesiące po zawarciu.
Jakoś dużo stracił, przez te 3 miesiące, jeżeli wcześniej tylko zyskiwał
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 10:52:24 wysłana przez pireus »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #155 dnia: 14 Lipca 2022, 10:55:30 »
Z reguły wartości, które mieszczą się w zakresie +-10% nie są traktowane ani jako nadubezpieczenia ani jako niedoubezpieczenie.
Między 71 tys. a 84 tys. nie jest 10%, tylko bardziej 20%, to tak w kwestii formalnej. Ale zawsze możesz zaprezentować scan, bo jestem niedowiarkiem.
Tak, ale wartość wg eurotaxu, którą przyjmuje TU, a wartość na fakturze to drugie.
Poza tym, najbliższy przykład, pracownicy salonów Toyoty, mogą (a przynajmniej mogli) brać auta, z olbrzymimi rabatami, nie znam szczegółów, ale znajomy na corolle z pełnym wyposażeniem w 2017 roku, dał mniej niż ją sprzedał pod koniec 2019 roku. I co, teraz miałby ubezpieczyć samochód dajmy na to na 90k, pomimo tego, że realnie kosztuje powiedzmy 110k, tylko dlatego, że ma fakturę na mniej?.
A jak ja ci sprzedam moje auto za 10k, warte jest 200k, to dostaniesz ubezpieczenie AC na 10k, bo tak ja ustaliłem wartość?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 14 Lipca 2022, 11:01:02 »
Poza tym, najbliższy przykład, pracownicy salonów Toyoty, mogą (a przynajmniej mogli) brać auta, z olbrzymimi rabatami, nie znam szczegółów, ale znajomy na corolle z pełnym wyposażeniem w 2017 roku, dał mniej niż ją sprzedał pod koniec 2019 roku. I co, teraz miałby ubezpieczyć samochód dajmy na to na 90k, pomimo tego, że realnie kosztuje powiedzmy 110k, tylko dlatego, że ma fakturę na mniej?.
A jak ja ci sprzedam moje auto za 10k, warte jest 200k, to dostaniesz ubezpieczenie AC na 10k, bo tak ja ustaliłem wartość?
To są wyjątki, a ja piszę o regule. To za ile sprzedaż lub wycenisz swoje auto nie ma znaczenia przy wycenie jego wartości w AC, o czym już pisałem. Zamieść scan faktury i AC  swojego samochodu a posypię głowę popiołem.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #157 dnia: 14 Lipca 2022, 11:29:17 »
"Rosnące ceny aut na rynku wtórnym sprawiają, że bez aktualizacji umowy, w razie szkody można sporo stracić. Jak się przed tym bronić?...Rozwiązaniem jest podniesienie sumy ubezpieczenia, która będzie się też wiązać z rekalkulacją składki. Można to zrobić w dowolnym momencie w trakcie trwania umowy z ubezpieczycielem...Krótko mówiąc: przed niedoubezpieczeniem nie da się zabezpieczyć na zapas. Można to jednak bez trudu zrobić wtedy, gdy pojazd faktycznie zyska na wartości. Wystarczy zgłosić się do ubezpieczyciela i podnieść ją do aktualnej wartości rynkowej pojazdu...Część kierowców mylnie uważa, że wynikające z niedoubezpieczenia różnice w odszkodowaniach można niwelować tzw. stałą sumą ubezpieczenia lub rozszerzeniem ochrony o ubezpieczenie GAP...Stała suma ubezpieczenia "mrozi" wartość rynkową pojazdu na czas korzystania z AC. Dzięki temu ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie zgodnie z rynkową wyceną auta z dnia podpisania umowy, a nie według jego wartości w momencie szkody."

Czytaj więcej na https://motoryzacja.interia.pl/news-niedoubezpieczenie-problem-przez-ktory-mozesz-stracic-pienia,nId,5962260#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
« Ostatnia zmiana: 14 Lipca 2022, 11:41:39 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #158 dnia: 14 Lipca 2022, 11:40:36 »
Wszystko zależy od zakresu ubezpieczenia, nawet u tego samego ubezpieczyciela. Masz ochronę szyb i opon? Na jaki czas masz samochód zastępczy? Jakie świadczenia masz za granicą itp. itd.
Mam Wariant "od wszystkich ryzyk" (pełna ochrona), PZU pomoc w wariancie Super (Polska i Europa), zwiększenie limitu holowania, wariant ustalania kosztów naprawy-serwisowy. Ochronę szyb i opon mam w ramach polisy, nie wykupowałem dodatkowej. Ale uwierz mi, to nie kosztuje 3 tys zł:)

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #159 dnia: 14 Lipca 2022, 11:58:05 »
Samochód zastępczy przy polisie AC należy się z polisy assistance, która nie jest droga. Ale i tak stawka tu wychodzi 2% licząc od netto, wydaje się zaskakująco niska.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #160 dnia: 14 Lipca 2022, 12:14:55 »
Samochód zastępczy przy polisie AC należy się z polisy assistance, która nie jest droga. Ale i tak stawka tu wychodzi 2% licząc od netto, wydaje się zaskakująco niska.
Od lat ubezpieczam u tego agenta samochody, dom, biznes. Przeszedłem też przez likwidację szkód i nigdy nie zostawił mnie na lodzie.

Offline Deimen

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 Selction
« Odpowiedź #161 dnia: 14 Lipca 2022, 17:56:07 »
Zamawial ktos moze Selection na początku grudnia 2021 i może podzielić się statusem zamówienia ?

Mam zamówienie z 02.12.2021 i według dealera auto będzie do odebrania pod koniec września.

Offline bogowrocpl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Lipca 2022, 18:56:53 »
Ja zamawiałem w listopadzie 2021 Selection i jeszcze nie ma w Polsce. Podobno ma być w następnym tygodniu. Tak więc trochę to trwa. Może do września dotrze do mnie ten samochód

Wysłane z mojego Nokia X10 przy użyciu Tapatalka

Offline Cisek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla; RAV4
« Odpowiedź #163 dnia: 14 Lipca 2022, 19:25:15 »
Ja mam informacje od dealera ze moja selection ma byc do odbioru w pierwszym tygodniu Sierpnia zamówienie z 29.11.2021

Offline inf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #164 dnia: 14 Lipca 2022, 20:06:53 »
Dzisiaj dzwonił dealer - samochód ma być do odbioru 20.07 - odpowiedziałem, ze przedkładamy na mój powrót z urlopu, bo wyjezdzam pare dni później. Ale chłop był niezadowolony :D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl