Któryś raz piszesz, że skyview ma więcej minusów niż plusów. Mógłbyś je wymienić? Też chciałbym je poznać.
Oczywiście. Zaznaczam, że to są moje subiektywne odczucia, przemyślenia, ale także opinie innych - również użytkowników. Sporo katowałem ten temat, aż w końcu zrezygnowałem z tego dachu.
MINUSY:
-podstawowa sprawa przy innej wersji niż EXE to brak regulacji wysokości fotela pasażera. Dach z skyview jest niżej wewnątrz. Na jeździe testowej moja żona która nie jest wysoka nawet to zauważyła i czuła mały dyskomfort. Sky kończy się nad głową pasażera z przodu/kierowcy
-nawiązując do powyższego to w czasie jazdy to fajny bajer dla tylnej kanapy ale nie dla przedniej (przecież dach się nie łączy z przednią szybą), osobiście nie lubię jak coś mi przemyka nad głową podczas jazdy, miałem szyberdach w innym aucie to zasłaniałem najczęściej. No chyba że otwierałem. Niekoniecznie widzę potrzebe brania tego dachu dla dzieci które jeżdżą z tyłu. Wybaczą mi

-w zimie jest chłodniej od dachu, w lato ewidentnie cieplej mimo zasłoniętej rolety.
-nie wiem na ile to częste ale w zimę może skraplać się para wodna jak to na szybie
-głośniej w środku w czasie jazdy
-z tego co wiem szyby z mechanizmem to dodatkowe 60 kg które wieziesz na dachu. Dzięki temu również nie ma koła dojazdowego aby zmniejszyć wagę całkowitą.
-na papierze nośność dachu/belek jest raczej niezmienna w stosunku do zwykłego, ale fizycznie z racji konstrukcji i wagi na pewno może zachowywać się inaczej i być podatny na jakieś uszkodzenia lub późniejsze niepożądane dźwięki. To było niejednokrotnie powtarzane że ząb czasu może mieć różny wpływ na tę konstrukcję. Mam zamaiar sporo wozić na dachu i nie mam zamiaru się martwić tym jaki to będzie miało w przyszłości wpływ na całość. Rowery, box, a może i kiedyś namiot dachowy
-koszt zakupu dosyć wysoki, koszt napraw i ew. uszkodzenia myślę że również. Kupuje samochód nie na na 3 lata, ale znacznie dłużej.
PLUSY:
-bezapelacyjny plus to bajer. Czy bajer to rzecz niezbędna? No nie. JBL posłuży lepiej w czasie jazdy :D
-rozjaśnienie wnętrza - również ok, ale przeżyje. Lubię jak jest ciemniej w środku w czasie jazdy. Na postoju może niekoniecznie

Wybór należy do każdego z Was i może niektórzy nie zauważą wcale takich minusów. Wiem, że bardziej będę się cieszył z JBL niż z tego że mam okno nad głową. To nie przyczepa kempingowa czy domek na drzewie.