Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439699 razy)

Offline Razjel7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid SE
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #375 dnia: 11 Sierpnia 2022, 12:47:37 »
U mnie to samo :)

W Belgii ma niby być 12 września a już 14 w Mszczonowie.

Może faktycznie do końca września się uwiną i będzie zgodnie z umową :)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #376 dnia: 11 Sierpnia 2022, 12:59:27 »
Jak już wyprodukowane, to powinni wyrobić się na czas. Opóźnienia wg mnie są tylko na etapie produkcji.

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #377 dnia: 11 Sierpnia 2022, 12:59:47 »
Jaka wersja i czy z JBL ?

Offline Razjel7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid SE
« Odpowiedź #378 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:14:16 »
Selection bez dodatków.
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2022, 13:43:34 wysłana przez Razjel7 »

Offline dejmieno

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4 2.5 hybrid
« Odpowiedź #379 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:15:37 »
Cytuj (zaznaczone)
W Belgii ma niby być 12 września a już 14 w Mszczonowie.

Może faktycznie do końca września się uwiną i będzie zgodnie z umową :)
Hehe nie licz na to, serio te daty w MyToyota to są na jaja ;). No może data w Belgi będzie się mniej więcej zgadzać, ale później to już loteria.
Z Belgi do Mszczonowa to kwestia około 2 tygodni. Z Mszczonowa do dealera również około 2 tygodni... transport idzie jak krew z nosa.

A tak dla przykładu, w MyToyota mam estimatedToFinalDelivery na 9 sierpnia, jest 11 a samochodu nadal nie ma u Dealera ;).
« Ostatnia zmiana: 11 Sierpnia 2022, 13:18:36 wysłana przez dejmieno »

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #380 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:36:41 »
W moim przypadku w Belgii auto było chyba dwa dni, potem w Mszczonowie dwadzieścia. ETA pierwotnie miałem 2022-08-16, potem 2022-07-28 albo coś koło tego, a ostatecznie stanęło na 2022-07-25. Auto odebrałem od dealera trzy dni przed ETA. Dokumenty dealer miał 12 lipca, wziąłem je 13 lipca, 14 lipca auto zarejestrowałem, ubezpieczyłem i zapłaciłem za nie.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #381 dnia: 11 Sierpnia 2022, 13:48:20 »
Któryś raz piszesz, że skyview ma więcej minusów niż plusów. Mógłbyś je wymienić? Też chciałbym je poznać.
Oczywiście. Zaznaczam, że to są moje subiektywne odczucia, przemyślenia, ale także opinie innych - również użytkowników. Sporo katowałem ten temat, aż w końcu zrezygnowałem z tego dachu.

MINUSY:
-podstawowa sprawa przy innej wersji niż EXE to brak regulacji wysokości fotela pasażera. Dach z skyview jest niżej wewnątrz. Na jeździe testowej moja żona która nie jest wysoka nawet to zauważyła i czuła mały dyskomfort. Sky kończy się nad głową pasażera z przodu/kierowcy
-nawiązując do powyższego to w czasie jazdy to fajny bajer dla tylnej kanapy ale nie dla przedniej (przecież dach się nie łączy z przednią szybą), osobiście nie lubię jak coś mi przemyka nad głową podczas jazdy, miałem szyberdach w innym aucie to zasłaniałem najczęściej. No chyba że otwierałem. Niekoniecznie widzę potrzebe brania tego dachu dla dzieci które jeżdżą z tyłu. Wybaczą mi :)
-w zimie jest chłodniej od dachu, w lato ewidentnie cieplej mimo zasłoniętej rolety.
-nie wiem na ile to częste ale w zimę może skraplać się para wodna jak to na szybie
-głośniej w środku w czasie jazdy
-z tego co wiem szyby z mechanizmem to dodatkowe 60 kg które wieziesz na dachu. Dzięki temu również nie ma koła dojazdowego aby zmniejszyć wagę całkowitą.
-na papierze nośność dachu/belek jest raczej niezmienna w stosunku do zwykłego, ale fizycznie z racji konstrukcji i wagi na pewno może zachowywać się inaczej i być podatny na jakieś uszkodzenia lub późniejsze niepożądane dźwięki. To było niejednokrotnie powtarzane że ząb czasu może mieć różny wpływ na tę konstrukcję. Mam zamaiar sporo wozić na dachu i nie mam zamiaru się martwić tym jaki to będzie miało w przyszłości wpływ na całość. Rowery, box, a może i kiedyś namiot dachowy
-koszt zakupu dosyć wysoki, koszt napraw i ew. uszkodzenia myślę że również. Kupuje samochód nie na na 3 lata, ale znacznie dłużej.

PLUSY:
-bezapelacyjny plus to bajer. Czy bajer to rzecz niezbędna? No nie. JBL posłuży lepiej w czasie jazdy :D
-rozjaśnienie wnętrza - również ok, ale przeżyje. Lubię jak jest ciemniej w środku w czasie jazdy. Na postoju może niekoniecznie ;)

Wybór należy do każdego z Was i może niektórzy nie zauważą wcale takich minusów. Wiem, że bardziej będę się cieszył z JBL niż z tego że mam okno nad głową. To nie przyczepa kempingowa czy domek na drzewie.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #382 dnia: 11 Sierpnia 2022, 14:13:48 »
Któryś raz piszesz, że skyview ma więcej minusów niż plusów. Mógłbyś je wymienić? Też chciałbym je poznać.
Oczywiście. Zaznaczam, że to są moje subiektywne odczucia, przemyślenia, ale także opinie innych - również użytkowników. Sporo katowałem ten temat, aż w końcu zrezygnowałem z tego dachu.

MINUSY:
-podstawowa sprawa przy innej wersji niż EXE to brak regulacji wysokości fotela pasażera. Dach z skyview jest niżej wewnątrz. Na jeździe testowej moja żona która nie jest wysoka nawet to zauważyła i czuła mały dyskomfort. Sky kończy się nad głową pasażera z przodu/kierowcy
-nawiązując do powyższego to w czasie jazdy to fajny bajer dla tylnej kanapy ale nie dla przedniej (przecież dach się nie łączy z przednią szybą), osobiście nie lubię jak coś mi przemyka nad głową podczas jazdy, miałem szyberdach w innym aucie to zasłaniałem najczęściej. No chyba że otwierałem. Niekoniecznie widzę potrzebe brania tego dachu dla dzieci które jeżdżą z tyłu. Wybaczą mi :)
-w zimie jest chłodniej od dachu, w lato ewidentnie cieplej mimo zasłoniętej rolety.
-nie wiem na ile to częste ale w zimę może skraplać się para wodna jak to na szybie
-głośniej w środku w czasie jazdy
-z tego co wiem szyby z mechanizmem to dodatkowe 60 kg które wieziesz na dachu. Dzięki temu również nie ma koła dojazdowego aby zmniejszyć wagę całkowitą.
-na papierze nośność dachu/belek jest raczej niezmienna w stosunku do zwykłego, ale fizycznie z racji konstrukcji i wagi na pewno może zachowywać się inaczej i być podatny na jakieś uszkodzenia lub późniejsze niepożądane dźwięki. To było niejednokrotnie powtarzane że ząb czasu może mieć różny wpływ na tę konstrukcję. Mam zamaiar sporo wozić na dachu i nie mam zamiaru się martwić tym jaki to będzie miało w przyszłości wpływ na całość. Rowery, box, a może i kiedyś namiot dachowy
-koszt zakupu dosyć wysoki, koszt napraw i ew. uszkodzenia myślę że również. Kupuje samochód nie na na 3 lata, ale znacznie dłużej.

PLUSY:
-bezapelacyjny plus to bajer. Czy bajer to rzecz niezbędna? No nie. JBL posłuży lepiej w czasie jazdy :D
-rozjaśnienie wnętrza - również ok, ale przeżyje. Lubię jak jest ciemniej w środku w czasie jazdy. Na postoju może niekoniecznie ;)

Wybór należy do każdego z Was i może niektórzy nie zauważą wcale takich minusów. Wiem, że bardziej będę się cieszył z JBL niż z tego że mam okno nad głową. To nie przyczepa kempingowa czy domek na drzewie.

- u mnie pomimo SkyView - koło dojazdowe jest - także możemy ten minusik przenieść do plusika
- po zasłonięciu rolety nie odczuwam podwyższonej temperatury, ale to subiektywne odczucie
- co do zimy to po niej się dopiero wypowiem czy rzeczywiście się skrapla para wodna
- głośniej to jest w każdej RAV4 powyżej 120 km/h, SkyView nie ma nic do tego. U mnie tak przy 80 km/h zaczyna słychać szum szczególnie od lusterek.
- co do kosztu zakupu to faktycznie przy zakupie samochodu za 180 000 zł - 6000 zł SkyView - to jest jakieś 3,33% - także dość wysoki koszt

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #383 dnia: 11 Sierpnia 2022, 14:18:25 »
Selection + Skyview.
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #384 dnia: 11 Sierpnia 2022, 14:19:42 »
u mnie pomimo SkyView - koło dojazdowe jest - także możemy ten minusik przenieść do plusika
- po zasłonięciu rolety nie odczuwam podwyższonej temperatury, ale to subiektywne odczucie
- co do zimy to po niej się dopiero wypowiem czy rzeczywiście się skrapla para wodna
- głośniej to jest w każdej RAV4 powyżej 120 km/h, SkyView nie ma nic do tego. U mnie tak przy 80 km/h zaczyna słychać szum szczególnie od lusterek.
- co do kosztu zakupu to faktycznie przy zakupie samochodu za 180 000 zł - 6000 zł SkyView - to jest jakieś 3,33% - także dość wysoki koszt
Wiele osób nie ma koła, u mnie w konfiguratorze również nie było koła przy Selection. Plusik dla Ciebie, można też sobie samemu dokupić i dodać plusik.
Koszt zakupu nie proporcjonalnie do całej wartości auta ale ogólnie, nie czepiaj się słów.

Nie mam zamiaru wywołać gównoburzy bo dla kogoś dany minus to nie minus więc napisałem że do subiektywne odczucia.

O głośności w środku też bym nie dyskutował że Ty słyszysz a ktoś nie. Są osoby które nie słyszą różnicy w nagłośnieniu JBL a zwykłym, lub widzą/słyszą znikomą.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #385 dnia: 11 Sierpnia 2022, 14:27:43 »
u mnie pomimo SkyView - koło dojazdowe jest - także możemy ten minusik przenieść do plusika
Wiele osób nie ma koła, u mnie w konfiguratorze również nie było koła przy Selection. Plusik dla Ciebie, można też sobie samemu dokupić i dodać plusik.
Koszt zakupu nie proporcjonalnie do całej wartości auta ale ogólnie, nie czepiaj się słów.

Nie mam zamiaru wywołać gównoburzy bo dla kogoś dany minus to nie minus więc napisałem że do subiektywne odczucia.

O głośności w środku też bym nie dyskutował że Ty słyszysz a ktoś nie. Są osoby które nie słyszą różnicy w nagłośnieniu JBL a zwykłym, lub widzą/słyszą znikomą.

Co do nagłośnienia to masz rację. U mnie jest standardowe i jestem zadowolony.

Offline stalowy22

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Slection
« Odpowiedź #386 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:36:30 »
Ja na jazdach testowych i potem na użyczeniu miałem wersje z JBL i stwierdziłem że nie gra to jakoś oszałamiająco więc zrezygnowałem i jak widać miałem dobre przeczucie ;)
RAV 4 Selection - 222 KM

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #387 dnia: 12 Sierpnia 2022, 10:48:02 »
Uwierz mi, najlepiej służy szklany dach + JBL:))

Offline Mario85

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Executive jbl,
« Odpowiedź #388 dnia: 12 Sierpnia 2022, 11:38:36 »
Ciekawe czy jesli we wrześniu anulują zamówienie z powodu braku JBL, to czy wtedy zaproponują mi wersję 2023r jeśli tak to ciekawe ile trzeba by dopłacić oraz czy będę na początku czy wrzuca na koniec kolejki oczekujących hmmm...

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #389 dnia: 12 Sierpnia 2022, 20:09:59 »
Uwierz mi, najlepiej służy szklany dach + JBL:))
Heheh :) nie twierdzę że nie, tym bardziej w Exe która jak pamiętam Ty wybrałeś i masz jednak możliwość regulacji fotela pasażera ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl