Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440112 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jck

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #810 dnia: 15 Października 2022, 11:45:38 »
Nikt kogo znam, kto prowadzi jakąkolwiek działalność gospodarczą nie kupuje samochodu za gotówkę.
To chyba jest oczywiste.

I dlatego mamy inflację jaką mamy, bo za wzrost kosztu leasingu musi zapłacić klient.

Oczywiście trzecia opcja to inwestowanie w waluty, surowce albo akcje

Przecież waluty stoją w miejscu od lat, złoto ma górkę. Ale chyba odbiegamy od tematu.

Inflacje to mamy przed dodruk pustego pieniądza i nieudolną ekonomicznie ekipę a nie leasingi ale to nie forum na politykę ;-))
A leasing zależy od wysokości stóp procentowych którymi próbują nieudolnie ograniczyć inflację.

Natomiast fakt jest taki że agenci próbują wysoko zaczynać a idzie oberwać spory kawał opłat. I co do tych firm też bym nie przesadzał bo gro przeszło na Kinto i jemu podobne bo chcą wymienić auto po 2-3 latach a leasing obecnie wymaga aby po wykupie auto było 5 lat w firmie bo inaczej podatek. Wcześniej było 0,5roku. Co w pewnym stopniu też zmniejszyło liczbę chętnych na leasingi.

Co do kursu dolara:
https://www.google.com/finance/quote/USD-PLN?sa=X&ved=2ahUKEwj05JC2-OH6AhWY6CoKHZlwCVEQmY0JegQIBhAb&window=1Y

@Krisman "U mnie wysyp ravek, wczoraj 6 szt. widziałem na lawetach." dziwisz sie? Jak cena jest nie wiele większa niz Yarissa Crossa, HRV i teraz Corolli Cross w zależności od wyposażenia? A komfort o wiele większy.
Przyjrzyj się tam uważnie, może i moja jedzie xDDD

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #811 dnia: 15 Października 2022, 12:04:16 »
a leasing obecnie wymaga aby po wykupie auto było 5 lat w firmie bo inaczej podatek. Wcześniej było 0,5roku.
Przecież nadal możesz zrobić darowiznę i osoba "obdarowana" może sprzedać po 6 miesiącach bez żadnych przykrych konsekwencji.
https://www.rp.pl/podatki/art19309521-daj-auto-po-leasingu-rodzinie-a-unikniesz-podatku-i-skladki

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #812 dnia: 15 Października 2022, 12:14:45 »
A ja mam działalność i kupilem za gotówkę. VAT już mi zwrócili, samochód jest amortyzowany. Nie widzę potrzeby, żeby płacić albo za najem (już jedno auto tak miałem i wystarczy), albo dokładać do leasingu. Samochodem planuję jeździć z 5 lat minimum, chyba że coś mi się odmieni.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline jck

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #813 dnia: 15 Października 2022, 12:52:59 »
a leasing obecnie wymaga aby po wykupie auto było 5 lat w firmie bo inaczej podatek. Wcześniej było 0,5roku.
Przecież nadal możesz zrobić darowiznę i osoba "obdarowana" może sprzedać po 6 miesiącach bez żadnych przykrych konsekwencji.
https://www.rp.pl/podatki/art19309521-daj-auto-po-leasingu-rodzinie-a-unikniesz-podatku-i-skladki

No wiesz chodziło mi o klasyczne dzialanie bo ja wiem, że Polak potrafi :-)))))

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #814 dnia: 15 Października 2022, 12:59:57 »
A ja mam działalność i kupilem za gotówkę. VAT już mi zwrócili, samochód jest amortyzowany. Nie widzę potrzeby, żeby płacić albo za najem (już jedno auto tak miałem i wystarczy), albo dokładać do leasingu. Samochodem planuję jeździć z 5 lat minimum, chyba że coś mi się odmieni.
Z jednym z poprzednich zrobiłem identycznie, minusy to musisz mieć gotówkę i amortyzacja na nowy  5 lat (używany 3) Auto nie musi być kupione na firmę.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #815 dnia: 15 Października 2022, 13:01:46 »
Chyba 4.20?
Były , po 3,2. Po 4,2 to było Euro
Owszem były. Ostatnio w 2014...
Cytuj (zaznaczone)
A niby dlaczego?
Dlatego ,że wrzuca sobie w koszty, zamiast płacić podatki. Proste pytanie, wolisz oddać fiskusowi np. x tys. zł czy jeździć samochodem?
A to jak kupisz za gotówkę, to nie możesz amortyzować i odliczać od podatku?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #816 dnia: 15 Października 2022, 13:02:11 »
A ja mam działalność i kupilem za gotówkę.
Wszystko zależy od dochodów z działalności i potencjalnych kwot odprowadzanych do US.
A to jak kupisz za gotówkę, to nie możesz amortyzować i odliczać od podatku?
Wszystko możesz robić, tylko jest to po pierwsze upierdliwe, a po drugie wydałeś kasę, którą możesz zainwestować w coś dochodowego. Chyba jesteś w tej dziedzinie teoretykiem.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2022, 13:05:47 wysłana przez pireus »

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #817 dnia: 15 Października 2022, 13:24:12 »
Przecież nadal możesz zrobić darowiznę
Zgadza się, jednak przy takiej darowiźnie jest jeszcze kwestia vatu, jeśli był odliczany przy nabyciu pojazdu. Niby na fakturze wykupu będzie parę groszy, ale niewykluczone że vat będzie od wartości wg Eurotax. No i obdarowany bez konsekwencji podatkowych musi być najbliższą rodziną i chyba jest jakiś limit darowizn liczony w skali pięciu lat. Obdarowany powinien też złożyć zawiadomienie SD Z2, bo inaczej będzie to dla niego przychód do opodatkowania.

A ja mam działalność i kupilem za gotówkę.
Ok, tyle że nowy samochód amortyzować musisz przez 5 lat. W leasingu jeśli weźmiesz umowę 2 lata, to w ciągu tych dwóch lat zamortyzujesz 83% wartości samochodu.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2022, 13:56:28 wysłana przez surrender »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #818 dnia: 15 Października 2022, 13:30:31 »
Wszystko możesz robić, tylko jest to po pierwsze upierdliwe, a po drugie wydałeś kasę, którą możesz zainwestować w coś dochodowego. Chyba jesteś w tej dziedzinie teoretykiem.
A co w tym upierdliwego? Dajesz księgowej, ona wprowadza w środku trwałe i z automatu co miesiąc się odlicza. Prostsze, niż z fakturą za leasing

Co do zainwestowania w co innego - widzę, że trochę się gubisz, bo jak zbiłem koronny argument o podatku, to nagle pojawił się nowy  :grin: ale skomentuje tak czy siak: prywatnie jak już pisałem zostają nieruchomości (nieopłacalne kupować za gotówkę), ewentualnie różne giełdy. Nawet przy firmie nie zawsze jest w co wsadzić, żeby zwiększyć obroty (np firma programistyczna, której jedynymi kosztami poza ludźmi jest biuro i sprzęt komputerowy)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #819 dnia: 15 Października 2022, 13:59:16 »
Co do zainwestowania w co innego - widzę, że trochę się gubisz, bo jak zbiłem koronny argument o podatku, to nagle pojawił się nowy  :grin: ale skomentuje tak czy siak: prywatnie jak już pisałem zostają nieruchomości (nieopłacalne kupować za gotówkę), ewentualnie różne giełdy. Nawet przy firmie nie zawsze jest w co wsadzić, żeby zwiększyć obroty (np firma programistyczna, której jedynymi kosztami poza ludźmi jest biuro i sprzęt komputerowy)
Ok, zaczyna się rozmowa gęsi z prosięciem. Ja mam w co inwestować gotówkę, podobnie jak wszyscy moi znajomi firmy, mniejsze lub większe. Prowadziłeś jakąkolwiek firmę, czy po prostu teoretyzujesz?
z automatu co miesiąc się odlicza. Prostsze, niż z fakturą za leasing
Chyba jednak teoretyzujesz.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #820 dnia: 15 Października 2022, 17:28:05 »
Ok, zaczyna się rozmowa gęsi z prosięciem. Ja mam w co inwestować gotówkę, podobnie jak wszyscy moi znajomi firmy, mniejsze lub większe.

A czy ja gdziekolwiek napisałem, że ty nie masz? Albo, że nie powinieneś? Masz możliwość/potrzebę dofinansowania jakiegoś projektu, to korzystaj, tylko nie pisz na forum, że to jedyne sensowne rozwiązanie, bo tak po prostu nie jest. Podałem Ci zresztą jasny przykład firma programistycznej, to w odpowiedzi rzucasz ogólnikami "ja mam w co inwestować". Czemu nie odniesiesz się do rzeczowych argumentów?

Prowadziłeś jakąkolwiek firmę, czy po prostu teoretyzujesz?
Cytat: firek w Dzisiaj o 13:30:31
z automatu co miesiąc się odlicza. Prostsze, niż z fakturą za leasing
Chyba jednak teoretyzujesz.
I pisze to gość, który kilka miesięcy temu "kupił" dolary po 3.20...:)

Mimo wszystko znów odpowiem - owszem prowadziłem i nie - nigdy sam nie rozliczałem podatków, bo zawsze miałem od tego księgowe. Szkoda, że znów ogólniki zamiast wyjaśnić mi głupiemu co takiego upierdliwego jest w amortyzacji. Liczysz podatki na kartce papieru, czy o co chodzi?

Offline michalc

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #821 dnia: 15 Października 2022, 17:34:49 »

I w jaki sposób potem sprzedaż auto? Bo prędzej czy później będziesz chciał sprzedać i podatków nie unikniesz. Chyb, że zrobisz darowizne no ale tak jak w przypadku wykupu z leasingu i potem darowizny trzeba zapłacić vat. Jedyny sposób aby odliczyć podatki a potem ich uniknąć przy sprzedaży to mieć auto minimum 8 lat, najpierw leasing minimum 2 lata, wykupić na osobę prywatna i odczekać 6 po.
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2022, 17:36:58 wysłana przez michalc »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #822 dnia: 15 Października 2022, 17:48:38 »
Miałem auto w amortyzacji i:
- można w bardzo prosty sposób      zbić 5 lat na 3 lata amortyzacji.
- sprzedaż jest tak samoprosta/trudna jak w przypadku lease.
Miałem też lease i na 100% korzystniej dla vatowców.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #823 dnia: 15 Października 2022, 17:53:39 »
Miałem też lease i na 100% korzystniej dla vatowców.

a czym się różni rozliczenie VAT w tych 2 przypadkach?

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #824 dnia: 15 Października 2022, 17:58:41 »
I w jaki sposób potem sprzedaż auto? Bo prędzej czy później będziesz chciał sprzedać i podatków nie unikniesz. Chyb, że zrobisz darowizne no ale tak jak w przypadku wykupu z leasingu i potem darowizny trzeba zapłacić vat. Jedyny sposób aby odliczyć podatki a potem ich uniknąć przy sprzedaży to mieć auto minimum 8 lat, najpierw leasing minimum 2 lata, wykupić na osobę prywatna i odczekać 6 po.

sprzedaż jest identyczna w przypadku kupna za gotówkę, jak i w leasingu. w jednym i drugim przypadku podatku nie unikniesz (chyba, że będziesz czekał jak piszesz albo kombinował z darowiznami). Cały zyk polega na tym, że kupujesz coś za powiedzmy 200k i taką kwotę masz w kosztach (czy to jednorazowo, czy w ratach leasingowych), a sprzedajesz to po kilku latach za 100k i od tej kwoty odprowadzasz podatek

EDIT: a dopisze jeszcze, że kiedyś było "lepiej" można było kupić auto używane z fakturą rozliczyć 60% VAT i sprzedać ze stawką 0%
« Ostatnia zmiana: 15 Października 2022, 18:06:29 wysłana przez firek »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl