Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 440464 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #960 dnia: 05 Listopada 2022, 23:12:53 »
pierwsze co zrobiłem po odbiorze to pojechałem na zmianę opon na wielosezonowe i miałem okazje zajrzeć pod spod i żadnej rdzy, korozji itp nie zauważyłem. Wiec nie widzę potrzeby dodatkowych zabezpieczeń podwozia
Nie gniewaj się, ale mnie rozbawiłeś tym tekstem :) Po pierwsze - Gratki i szerokości, po drugie - jak pod bezpieczniki to z power-bankiem w hybrydzie, po trzecie - konserwuje się po to, by właśnie zachować ten brak rdzy w nowym aucie i stad moje rozbawienie. Ale żeby nie było, sam togo nie zrobiłem (za daleko mam do Marcina ;) )
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #961 dnia: 05 Listopada 2022, 23:19:30 »
Czy warto lub nie warto konserwować fabryczne auto, to temat do przemyśleń i dywagacji. Jednak podejście "antyszczepionkowe" może wzbudzać irytację osób, które są z wykształcenia innego niż wiodąca obecnie historia lub politologia.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4V Selection
« Odpowiedź #962 dnia: 05 Listopada 2022, 23:32:12 »
pierwsze co zrobiłem po odbiorze to pojechałem na zmianę opon na wielosezonowe i miałem okazje zajrzeć pod spod i żadnej rdzy, korozji itp nie zauważyłem. Wiec nie widzę potrzeby dodatkowych zabezpieczeń podwozia
Nie gniewaj się, ale mnie rozbawiłeś tym tekstem :) Po pierwsze - Gratki i szerokości, po drugie - jak pod bezpieczniki to z power-bankiem w hybrydzie, po trzecie - konserwuje się po to, by właśnie zachować ten brak rdzy w nowym aucie i stad moje rozbawienie. Ale żeby nie było, sam togo nie zrobiłem (za daleko mam do Marcina ;) )
 Nie gniewam się bo mam dystans do siebie i Kię każdy musi mieć takie samo zdanie, po to są fora żeby wymieniać się opiniami i doświadczeniami.
Przecież w zestawie do bezpieczników jest taki specjalny „pizdryk” który odcina prąd do kamerki gdy akumulator jest słaby żeby go nie rozładować, a co do konserwacji to właśnie chodzi mi o to ze moim zdaniem toyota wystarczająco zabezpieczyła podwozie i narazie nie trzeba tego poprawiać, a jak ktoś chce dmuchać na zimne to ma do tego prawo. Ja bardziej boje się ptasich kup na lakierze niż perforacji podwozia w nowym samochodzie dlatego robię tylko ceramikę bo to nie wina fabryki ze musi stosować „ekologiczne „ lakiery
Rav4 V Selection hybryda FWD i Aygo X Style CVT

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #963 dnia: 05 Listopada 2022, 23:32:29 »
Czy warto lub nie warto konserwować fabryczne auto, to temat do przemyśleń i dywagacji. Jednak podejście "antyszczepionkowe" może wzbudzać irytację osób, które są z wykształcenia innego niż wiodąca obecnie historia lub politologia.
Powiem tak: Skoro ludzie wydają na "bajer" którym jest już prawie mityczna ceramika, a która chroni tylko "estetycznie" to za podobne pieniądze wolałbym zainwestować w konserwację faktycznie narażonych miejsc (progi wewnętrzne, podwozie itp.) Ale dla większości ważniejsza "fasada" niż "wnętrze".  Ja nie mam ani ceramiki, ani dodatkowego zabezpieczenia podwozia i będę musiał znowu sprzedać auto góra po 4? latach ;) O auto staram się dbać, zawsze czyste i z woskiem  :-)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #964 dnia: 05 Listopada 2022, 23:38:19 »
Przecież w zestawie do bezpieczników jest taki specjalny „pizdryk” który odcina prąd do kamerki gdy akumulator jest słaby żeby go nie rozładować,
Pogadaj/poczytaj @Markid. Sporo poświęcił czasu na "badanie praktyczne" tematu. Wyjaśni co i jak.

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #965 dnia: 05 Listopada 2022, 23:44:17 »
Powiem tak: Skoro ludzie wydają na "bajer" którym jest już prawie mityczna ceramika, a która chroni tylko "estetycznie" to za podobne pieniądze wolałbym zainwestować w konserwację faktycznie narażonych miejsc (progi wewnętrzne, podwozie itp.) Ale dla większości ważniejsza "fasada" niż "wnętrze".  Ja nie mam ani ceramiki, ani dodatkowego zabezpieczenia podwozia i będę musiał znowu sprzedać auto góra po 4? latach ;) O auto staram się dbać, zawsze czyste i z woskiem  :-)

Oceniasz według swojej logiki, to ze ktoś robi ceramikę a nie robi konserwacji podwozia nie znaczy ze wygląd jest dla niego ważniejszy sprawy mechaniczne. Napisze jeszcze raz wyrażnie. UWAŻAM ZE PODWOZIE FABRYCZNIE JEST WYSTARCZAJĄCO ZABEZPIECZONE I NIE WYMAGA INGERENCJI A LAKIER PRZECIWNIE, ale to nie wina producentów tylko pseudo ekologów którzy wymusili stosowanie takich lakierów

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #966 dnia: 06 Listopada 2022, 01:53:12 »
To nie było skierowane personalnie do Ciebie. Tak jak napisałeś "moja logika", a właściwie przemyślenia. Coś jest dla kogoś ważne i ważniejsze, a to że ja mam inną hierarchię ważności w tym temacie, dla kogoś innego nie musi mieć żadnego znaczenia :) Ty uznałeś, że podwozie jest zabezpieczone, a jak pisałem,  sam też nie konserwowałem podwozia, choć uważam, że słabo to wygląda.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #967 dnia: 06 Listopada 2022, 09:27:35 »
Substancje stosowane do konserwacji nie wchodzą w żadne reakcje, wręcz odwrotnie, one mają temu zapobiegać.
W reakcje to one muszą wchodzić i to jest ich najważniejsza rola, bo inaczej nic by nie zabezpieczały. Nawet czysta woda wchodzi w reakcje
Wręcz pleciesz androny
Ciekawe, bo bardziej zaawansowane środki antykorozyjne reagują z rdzą i ją neutralizują

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #968 dnia: 06 Listopada 2022, 14:27:31 »
Sprawdziłem pierwszy raz w aplikacji status zamówienia.
Jest "W transporcie". Nie ma żadnych dat. Zamówienie końcówka marca.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #969 dnia: 06 Listopada 2022, 14:48:49 »
Japonia - Belgia (21 tys. km z V=30km/h) 4 tygodnie, Belgia - Polska (1 tys. km) na razie 3 tygodnie.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #970 dnia: 06 Listopada 2022, 15:18:55 »
Substancje stosowane do konserwacji nie wchodzą w żadne reakcje, wręcz odwrotnie, one mają temu zapobiegać.
W reakcje to one muszą wchodzić i to jest ich najważniejsza rola, bo inaczej nic by nie zabezpieczały. Nawet czysta woda wchodzi w reakcje
Wręcz pleciesz androny
Ciekawe, bo bardziej zaawansowane środki antykorozyjne reagują z rdzą i ją neutralizują

Mylisz z inhibitorami korozji, które stosuje się bezpośrednio na metal lub punktowo na rdzę. Środki antykorozyjne, które stosuje się do nowego podwozia są substancjami mającymi zapobiegać dostawaniu się tlenu i wody, z niczym nie reagują. 

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #971 dnia: 06 Listopada 2022, 15:32:50 »

więc mój z polowy kwietnia pewnie następnym statkiem:(
jak często one kursują?

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #972 dnia: 06 Listopada 2022, 15:40:03 »
jak często one kursują?
Możesz śmiało założyć, że około raz na tydzień.

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #973 dnia: 06 Listopada 2022, 16:04:43 »
dzięki za info, nie myślałem ze tak często..

Offline Kruszyn

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #974 dnia: 06 Listopada 2022, 16:34:28 »

Jezeli masz w transporcie i podspodwmnjest dopisek Belgia to znaczy ze jest na statku, a jezeli mszczonow to już w Europie. Jak pojawi się miasto dilera to znaczy ze stoi w Mszczonowie. Ja w piątek odebrałem a dzisiaj dopiero dostałem SMS ze jest u dilera i mogę ustalić datę odbioru.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl