Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1350 dnia: 13 Grudnia 2022, 18:05:18 »
A leasing a tym bardziej wynajem to za darmo jest?  Nie mają znaczenia odsetki? "Koszty" to tylko część raty, reszta to ciężko zarobione pieniądze, więc sorry, ale Twoje argumenty o zmianie za trzy, cztery lata nijak się mają do różnicy w cenie która  teraz jest o wiele bardziej "bolesna" i wcale się nie dziwię, że wiele osób robi "rachunek sumienia ". Wystarczy spojrzeć jak wzrosła ilość ogłoszeń z propozycją przejęcia leasingu.
Zapominasz, że część osób wykupuje sobie te auta.

Wysłane z mojego BAH-L09 przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1351 dnia: 13 Grudnia 2022, 19:23:19 »
Nie można też zapominać, że koszty zmniejszają nie tylko podatek, ale i dochód:P

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1352 dnia: 13 Grudnia 2022, 21:24:33 »
Nie można też zapominać, że koszty zmniejszają nie tylko podatek, ale i dochód:P

Niestety przy obecnych zasadach trzymania auta 5 lat po wykupie to słabo to podatkowo wychdozi. Ale odnośnie trzymania auta to chyba małe znaczenie ma finansowanie, ktoś kto kupuje nowe auta rzadko jeździ 4 lata i więcej raczej zmeiniaja.

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1353 dnia: 13 Grudnia 2022, 21:32:22 »
czy w przypadku lizingu lub wynajmu ma to jakiekolwiek znaczenie? jesteście tymczasowymi użytkownikami takich aut, za trzy lub piec lat dostaniecie kolejne za adekwatna ratę. skąd więc te emocje? przepraszam jeśli kogoś uraziłem, jednak nigdy tego nie rozumiałem..
lizing a wynajem to dwie różne rzeczy. Inne raty, inny wykup. Bez urazy oczywiście.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1354 dnia: 13 Grudnia 2022, 21:32:32 »
A leasing a tym bardziej wynajem to za darmo jest?  Nie mają znaczenia odsetki? "Koszty" to tylko część raty, reszta to ciężko zarobione pieniądze, więc sorry, ale Twoje argumenty o zmianie za trzy, cztery lata nijak się mają do różnicy w cenie która  teraz jest o wiele bardziej "bolesna" i wcale się nie dziwię, że wiele osób robi "rachunek sumienia ". Wystarczy spojrzeć jak wzrosła ilość ogłoszeń z propozycją przejęcia leasingu.
Zapominasz, że część osób wykupuje sobie te auta.
Brawo. Nic dodać nic ująć.

Leasing już złodziejski był tok temu. 12%. Nie wiem ile teraz jest.
Liczyłem też najem. Tam to jest w ogóle złodziejstwo. Kupujesz bardzo drogi "komfort".
Jak kto komu pasuje, jak kto chce być jak ja to mówię okradany i co jest dla niego akceptowalne to już musi sobie sam odpowiedzieć.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1355 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:14:12 »
Leasing już złodziejski był tok temu. 12%. Nie wiem ile teraz jest.
Liczyłem też najem. Tam to jest w ogóle złodziejstwo. Kupujesz bardzo drogi "komfort".
Jak kto komu pasuje, jak kto chce być jak ja to mówię okradany i co jest dla niego akceptowalne to już musi sobie sam odpowiedzieć.
Jak liczyłem przy obecnym wiborze to leasing na 5 lat to nie chciał zejść poniżej 120%.
Najem na 4 lata wychodził 140% - dlatego zrezygnowałem. Z tym, że trzeba wiedzieć, że najem nie na każde auto wychodzi korzystnie, bo wiele zależy od utraty wartości.
Na rav4 wychodziło mi ok 125%, przy czym wykup 130k brutto, przy max 80kkm, wystarczy zerknąć na otomoto, żeby wiedzieć, że 4 letnie executive z przebiegiem <80kkm, to na spokojnie ponad 150k - taka wartość na pewno się nie utrzyma, ale kwotowo myślę, że te 150 tysięcy za 4 lata to się weźmie. Więc, biorąc po uwagę, to finalnie całość wychodziła dokładnie 118% jak policzyłem sprzedaż auta za równe 150k.

Offline Kongres Futurologiczny

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1356 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:26:25 »
Czy odbieganie przez forumowiczów od tematu wątku jest mniej szkodliwe niż brak powitania na forum panie/pani Colin? :)
Moja historia: zamówienie 25 kwietnia, dowóz auta do dealera 15 grudnia. Pomiędzy tymi datami absolutny brak informacji, do chwili obecnej brak pojazdu w aplikacji.

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1357 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:39:12 »
Moja historia: zamówienie 25 kwietnia, dowóz auta do dealera 15 grudnia.
NoszqrwyAAA! To znaczy - gratuluję!
U mnie BEZ zmian...
To mówicie, że w tym Mszczonowie stoją sobie Toyoty auto przy aucie kilka setek/tysięcy?
A jak się zapali hybryda to nie da się ugasić?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline Frans

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #1358 dnia: 13 Grudnia 2022, 22:50:05 »
Panowie piszący, że leasing teraz się nie opłaca, a bierzecie pod uwagę inflację? Gotówkę wykładacie teraz, wartą ileś tam. A leasing spłacany przez kilka lat może spowodować, że kapitał, który splacacie będzie realnie wart dużo mniej. Teraz za 100 tyś można kupić dużo więcej niż będzie można za 4 czy 5 lat, jeśli inflacja dalej będzie postępować, a na to wszystko wskazuje. Prawie 20% rocznie wg oficjalnych danych traci gotówka na wartości - więc leasing nawet na 130% przez 5 lat moim zdaniem nie brzmi źle - powiedziałbym nawet, że jest bardziej opłacalny niż 110% przy 2% inflacji ok 2 lata temu. A nazwanie leasingu złodziejstwem to już chyba przesada. Banki to nie instytucje charytatywne - wykładają kasę dla zysku, chyba nikt się nie łudzi że jest inaczej. No ale co ja tam wiem, pewnie powiecie, że jestem stronniczy bo sam zajmuję się leasingiem ;)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #1359 dnia: 13 Grudnia 2022, 23:00:22 »
Panowie piszący, że leasing teraz się nie opłaca, a bierzecie pod uwagę inflację? Gotówkę wykładacie teraz, wartą ileś tam. A leasing spłacany przez kilka lat może spowodować, że kapitał, który splacacie będzie realnie wart dużo mniej. Teraz za 100 tyś można kupić dużo więcej niż będzie można za 4 czy 5 lat, jeśli inflacja dalej będzie postępować, a na to wszystko wskazuje. Prawie 20% rocznie wg oficjalnych danych traci gotówka na wartości - więc leasing nawet na 130% przez 5 lat moim zdaniem nie brzmi źle - powiedziałbym nawet, że jest bardziej opłacalny niż 110% przy 2% inflacji ok 2 lata temu. A nazwanie leasingu złodziejstwem to już chyba przesada. Banki to nie instytucje charytatywne - wykładają kasę dla zysku, chyba nikt się nie łudzi że jest inaczej. No ale co ja tam wiem, pewnie powiecie, że jestem stronniczy bo sam zajmuję się leasingiem ;)
Niby tak, ale ja brałem po uwagę tylko oprocentowanie stałe - jakbym kupował auto 2 lata temu to bym na spokojnie jeździł bmw x3, teraz x1 mi się nie dopina.

Offline Frans

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 Hybrid Exe
« Odpowiedź #1360 dnia: 13 Grudnia 2022, 23:02:42 »
Właśnie przy stałym ma go najwięcej sensu - zmiany WIBOR nie zaskoczą, a kapitał spłaca sie warty coraz mniej przez imflację ;) dla mnie to dobry interes, sam w to wchodzę.

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #1361 dnia: 14 Grudnia 2022, 00:16:47 »
Przecież branie leasingu na stałym teraz to strzał w stopę. Stopy procentowe będą obniżane, auto odbieram w lutym i dostałem od agenta wstępne oferty to ze stałym oprocentowaniem są tańsze niż ze zmiennym.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #1362 dnia: 14 Grudnia 2022, 00:31:05 »
Panowie piszący, że leasing teraz się nie opłaca, a bierzecie pod uwagę inflację?
Tak, bierzemy. Ale inflacja przede wszystkim to wzrost cen, a nie wynagrodzeń. Jeśli uważasz, że Twoje dochody będą rosły szybciej niż RRSO leasingu, to nawet się nie zastanawiaj!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1363 dnia: 14 Grudnia 2022, 07:28:04 »
Panowie piszący, że leasing teraz się nie opłaca, a bierzecie pod uwagę inflację?
Masz sporo racji, natomiast jak ktoś ma akurat nadmiar gotówki na stanie, to lepiej się jej pozbyć, niż trzymać. Z tych samych powodów, które podajesz jako zalety leasingu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1364 dnia: 14 Grudnia 2022, 07:35:14 »
Jeśli ktoś chce się pozbyć nadmiaru gotówki, to chętnie przyjmę zupełnie za darmo

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl