Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #1590 dnia: 30 Grudnia 2022, 19:14:10 »
dziwne czasy nastały

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #1591 dnia: 30 Grudnia 2022, 19:37:11 »
Zmienia, zmienia. Ja taki samochód wystawiam później jako 23, a w treści ogłoszenia pisze, że produkcja '22, rejestracja '23
Szukając używki, zawsze odrzucałem takie ogłoszenia, w pierwszej kolejności.
Wychodzę z założenia, że jak ktoś wprowadza mnie w błąd z rokiem produkcji, to reszta też nie będzie się zgadzać z rzeczywistością.
Kiedyś jak jednemu udowodniłem, że auto miało prostowane podłużnice, a w opisie było że jest bezwypadkowy, to zaczął kręcić, że wypadek to zdarzenie drogowe w którym są ranni lub zabici, a w jego przypadku nic takiego nie miało miejsca. Popukałam się w czoło i pojechałem :).

Ps. Jestem zwolennikiem, że tak jak w pozostałych krajach UE, w dowodzie powinna być tylko data pierwszej rejestracji.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 19:39:01 wysłana przez KubaCamry »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1592 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:33:26 »
Mam tak samo jeśli chodzi o ogłoszenia.
 Chyba już tylko my i ruscy tkwią w tym chorm "roczniku" auta uwarunkowanym produkcją.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #1593 dnia: 30 Grudnia 2022, 21:53:16 »
Zmienia, zmienia. Ja taki samochód wystawiam później jako 23, a w treści ogłoszenia pisze, że produkcja '22, rejestracja '23
Ale co to zmienia? Liczy się data produkcji. Takie wystawianie, żonglowanie datami i liczenie na nieuwagę kupującego mnie już by zniechęciło do zakupu.
Też od razu wychodzę z takiego ogłoszenia jak tylko doczytam, że cwaniak chce nabrać klienta na rocznik. W bankach są kredyty samochodowe, które są tańsze im młodsze auto. Np. odsetki na 3 letnie są niższe nić na 4 letnie. Wchodzisz w fajne ogłoszenie 3 letniego wozu z 2019r, samochodzik się podoba a tu na koniec ogłoszenia dowiadujesz się że rok produkcji 2018. Czasem miałem ochotę zadzwonić do takiego miszcza ale szkoda strzępić języka. Teraz jak szukam w ogłoszeniach, to pierwsze co sprawdzam to dokładną datę produkcji.
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2022, 21:55:19 wysłana przez EliotNes »
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #1594 dnia: 31 Grudnia 2022, 10:08:22 »
Ale co to zmienia? Liczy się data produkcji.
Bzdura. liczy się okres użytkowania, a nie rocznik. Chyba tylko w Polsce ludzie tak patrzą na rok produkcji (przez co w portalach ogłoszeniowych robią takie filtry)
Cytuj (zaznaczone)
Takie wystawianie, żonglowanie datami i liczenie na nieuwagę kupującego mnie już by zniechęciło do zakupu.
Ale ja wcale nie liczę na nieuwagę. Moje ogłoszenia są krótkie i treściwe. Nie wklejam w nich pełnej specyfikacji dodatkowego wyposażenia, żeby zrobić ścianę tekstu jak niektórzy. Co więcej - zawsze pisze w ogłoszeniach jak auto było gdzieś malowane i nie mam z tym najmniejszego problemu.

Sam kupując 3-letnie auto byłbym jak najbardziej zainteresowany takim zarejestrowanym tuż po nowym roku, a wyprodukowanym wcześniej. Co więcej - takim zarejestrowanym w grudniu też bym był zainteresowany, ale, żeby zobaczyć to ogłoszenie musiałbym w filtrach dać o rok mniej, a wtedy wyskoczyły by mi auta z całego roku i dlatego tego nie robię

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1595 dnia: 31 Grudnia 2022, 10:12:29 »
Dlaczego zakładasz, że bałagan? Nie wiesz jak było, może właśnie uporządkowane. Zamawiał w grudniu - może toyota miała dla niego JBL (albo miała pewność, że go dostanie), więc nie informowali go o braku, bo i po co?
Ale dlaczego ja mam się zastanawiać czy to było tak uporządkowane? No jak widać nie było. Zamawiam auto w grudniu 2021 roku jak inna osoba. Zamawiam JBL - jak inna osoba. Mi mówią, że nie będzie i zmieniamy zamówienie, jemu nic nie mówią, albo mówią i zamówienia nie zmienia.
Obu osobom zalezało na tym aby mieć JBL. Dostaje jedna.
To jest uporządkowane?

Czy ty wiesz co to jest kolejka? Jak ktoś w sklepie przed tobą kupi ostatnią rolkę srajtaśmy, to będziesz krzyczał, że to niesprawiedliwe, bo ty też chciałeś? Zgłosisz do producenta srajtaśm, jak źle zostałeś potraktowany, a wręcz oszukany?

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1596 dnia: 31 Grudnia 2022, 10:18:59 »
Chyba tylko w Polsce ludzie tak patrzą na rok produkcji
A gdzie sprzedajesz samochód? w Polsce czy na rynek zagraniczny?
Ale ja wcale nie liczę na nieuwagę
Nie wiem na co liczysz, ale jak pewnie przeczytałeś, nie tylko ja mam zastrzeżenia do tego typu manipulacji. Ja od takiej osoby samochodu bym nie kupił
Sam kupując 3-letnie auto byłbym jak najbardziej zainteresowany takim zarejestrowanym tuż po nowym roku, a wyprodukowanym wcześniej. Co więcej - takim zarejestrowanym w grudniu też bym był zainteresowany, ale, żeby zobaczyć to ogłoszenie musiałbym w filtrach dać o rok mniej, a wtedy wyskoczyły by mi auta z całego roku i dlatego tego nie robię
Bardzo zagmatwane tłumaczenie , bo w jednym i drugim przypadku pokazują się auta z całego roku.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 10:25:26 wysłana przez pireus »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1597 dnia: 31 Grudnia 2022, 10:24:57 »
Nie wiem na co liczysz, ale jak pewnie przeczytałeś, nie tylko ja mam zastrzeżenia do tego typu manipulacji. Ja od takiej osoby samochodu bym nie kupił

Moje ogłoszenia są skierowane do ludzi myślących logicznie i czytających słowo pisane. Ty nie odniosłeś się w żaden sposób do argumentów, które napisałem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #1598 dnia: 31 Grudnia 2022, 10:27:25 »
Ty nie odniosłeś się w żaden sposób do argumentów, które napisałem.
To może do tych argumentów odniosą się inne osoby, którym tez nie podobają się takie praktyki. Chyba, że one też nie myślą logicznie i nie potrafią czytać słowa pisanego.
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 10:29:20 wysłana przez pireus »

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #1599 dnia: 31 Grudnia 2022, 11:05:24 »
Bardzo zagmatwane tłumaczenie , bo w jednym i drugim przypadku pokazują się auta z całego roku.

Właśnie jest tak że datą produkcji są bardziej zainteresowani klienci niż datą rejestracji. Klienci nie są na tyle głupsi czy naiwni , bo wiedzą jak stoją nie sprzedane to zawsze coś obniżają ceny z salonu, a z kolei następny 2 właściciel na pewno będzie chciał negocjować a jak będzie upierał sprzedający to jego problem większy.

Szczęśliwego Nowego Roku ;-)
« Ostatnia zmiana: 31 Grudnia 2022, 11:07:04 wysłana przez mleni »

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #1600 dnia: 31 Grudnia 2022, 11:06:17 »
W środę dostałem papiery do rejestracji, na odbiór samochodu i tak muszę czekać, więc rejestruję w poniedziałek. Fartownie w tej pechowej sytuacji będzie to nowy 2023 rok. Samochodem będę jeździł dłuuuuugoooo, chyba, że tak jak z Fordem Fusionem rozstaniemy się szybko. Nawet nie myślę o sprzedaży, bo nie biorę w leasingu na 3 lata i wymiana. Faktycznie z każdego tematu gównoburza powstaje.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline marcin_online

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1601 dnia: 31 Grudnia 2022, 13:48:34 »
A ja się nie zgadzam z Wami. Kiedyś tez kupowałem auta uzywane i cieszyłem się jak samochód był zarejestrowany w kolejnym roku bo cena była trochę niższa a ktoś używał go rok krócej. Nie widzę problemu a dla mnie jako użytkownika zależy mi żeby był rok młodszy w użytkowaniu, jaka mi różnica rok produkcji

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #1602 dnia: 31 Grudnia 2022, 14:42:34 »
Czyli z czym się nie zgadzasz? :)
Ja (zapewne i reszta) też wolę jak w założonym budżecie kupię nowsze, z mniejszym przebiegiem auto :)
Ale jeśli mam dwa identyczne w teorii auta, różniące się datą rejestracji, a wjednym z tych ogłoszeń będzie np. Tytuł: "grudzień '22" i tak będzie faktycznie, a w drugim: "styczeń '23" gdzie później się dowiaduję, że jednak auto '22, a tylko rejestracja '23...to sorry, ale na starcie budzi to moją ostrożność.
Kiedyś kupiłem nowiutkie auto rocznik 2007 w...styczniu 2009r.
Przez głowę mi nie przeszło by wystawić jako 2009r. Ale "każda potwora ma swojego amatora".
Szczęśliwego Nowego Roku 2023 ( ale naprawdę '23 ;) ) Dla wszystkich i oby zmieniono archaiczne przepisy zważywszy na czasy oczekiwania na auto.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1603 dnia: 31 Grudnia 2022, 15:54:06 »
Ile czasu przed dostawą zamówienie pojawiło się w śledzeniu?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1604 dnia: 31 Grudnia 2022, 17:14:44 »
Ale jeśli mam dwa identyczne w teorii auta, różniące się datą rejestracji, a wjednym z tych ogłoszeń będzie np. Tytuł: "grudzień '22" i tak będzie faktycznie, a w drugim: "styczeń '23" gdzie później się dowiaduję, że jednak auto '22, a tylko rejestracja '23...to sorry, ale na starcie budzi to moją ostrożność.
Ale czemu ostrożność? Ja to robię w zasadzie tylko po to, żebyś zobaczył ogłoszenie jak będziesz filtrował po roku. Myślę, że absolutna większość ludzi jak będzie chciała kupić używkę z minimum '23, będzie zainteresowana też autem z grudnia '22 i zarejestrowanym w 23. Tym bardziej, że cena może być ciut niższa

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl