Autor Wątek: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022  (Przeczytany 439910 razy)

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
Odp: Czas realizacji zamówienia - RAV4 2022
« Odpowiedź #2325 dnia: 19 Lutego 2023, 14:49:58 »
Też to rozważam, by odebrać auto z kimś bardziej ode mnie obeznanym. A będziesz go jeszcze zabezpieczał po? Jakaś ceramika itp? Z tego co się orientowałem to wtedy takie auto sobie oglądają przy odbiorze i nic za to już nie biorą jeśli robisz u nich ceramikę no i od razu go zgarniają na lawetę i wiozą do siebie. Może to jest jakaś opcja?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota C-HR 2.0
« Odpowiedź #2326 dnia: 19 Lutego 2023, 14:56:56 »
Właśnie się zgodziłem na ceramikę w salonie Toyoty bo obniżył mi cenę do 1100 za całość. Nie wiem czy to dobra cena bo chciał 4 tys za to jak rozmawialiśmy miesiąc wcześniej. I jak jest z jakością.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 14:58:47 wysłana przez lexziom »

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #2327 dnia: 19 Lutego 2023, 15:34:01 »
Mnie salon zaproponował ceramikę za 3 700 na 2 lata. Nie wziąłem.
W innym miejscu zaproponowano mi powłokę grafenową na 5 lat za 3 000. na tą chcę się zdecydować. Gdyby w salonie była chociaż 4. letnia to bym wziął.

Co do odbioru auta to u mnie prawie wszystko było okej. Jedynie zamontowali Cobre zamiast BLE, bez informacji.
Jak ktoś nie chce cobry, to niech zwróci na to uwagę bo nie informują o tym.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2328 dnia: 19 Lutego 2023, 15:51:03 »
Mam wrażenie nakręcania jakiejś salonowej histerii.
Nie wiem czy do odbioru samochodu prócz mechanika i rzeczoznawcy nie przydał by się jeszcze adwokat, szef miejscowej policji i uzbrojony żołnierz sił specjalnych.. a może i ksiądz.
Pewne rzeczy mają sens ale wszelkie skrajności budzą we mnie irytację.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 15:56:00 wysłana przez wszim »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2329 dnia: 19 Lutego 2023, 15:58:33 »
zaproponowano mi powłokę grafenową na 5 lat za 3 000.
A co ona ma robić przez te 5 lat?
Mam podobnie

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
« Odpowiedź #2330 dnia: 19 Lutego 2023, 16:03:49 »
Kazda powloka musi byc konserwowana do roku. Te 2 czy 5 lat mozna sobie wlozyc miedzy bajki.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2331 dnia: 19 Lutego 2023, 16:06:50 »
Mam wrażenie nakręcania jakiejś salonowej histerii.
Nie wiem czy do odbioru samochodu prócz mechanika i rzeczoznawcy nie przydał by się jeszcze adwokat, szef miejscowej policji i uzbrojony żołnierz sił specjalnych.. a może i ksiądz.
Coś w tym jest. Ja tylko napisałem że jak już to lepiej rzeczoznawcy. I że ma sens a czasem jest niezbędne.

NieToyota

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2332 dnia: 19 Lutego 2023, 16:08:56 »
Kazda powloka musi byc konserwowana do roku. Te 2 czy 5 lat mozna sobie wlozyc miedzy bajki.
Ale 5 lat, to jest taki wabik dla posiadacza nowego auta, póki jest jeszcze tym faktem podniecony. Przecież potem, nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie wydawał forsy na takie nic, co roku. Ja też mam co prawda ceramikę, i zabezpieczenie wnętrza, ale tylko dlatego że zrobiono to gratis. Powtarzać, nie zamierzam
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2023, 16:11:21 wysłana przez pireus »

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2333 dnia: 19 Lutego 2023, 16:12:41 »
Jeśli zapytanie randomowej osoby na forum o pomoc dotyczącą jej prywatnego zakupu wywołuje u was takie emocje to polecam iść na terapię, albo odpocząć od forum albo poczekać aż się skończy te 16 lat.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #2334 dnia: 19 Lutego 2023, 16:17:16 »
... albo wypowiedzieć swoje zdanie, polemikę, wszak forum jest od dyskutowania z wszelkimi tego medium zaletami, wadami, emocjami

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #2335 dnia: 19 Lutego 2023, 16:19:47 »
Jak masz podejrzenie co do faktycznego stanu samochodu - albo jesteś perfekcjonistą-pieniaczem.

NieToyota

daj już spokój topoll, powodujesz ze to forum staje się nieznośne. chłop odbiera nowe auto, objęte trzyletnia gwarancja, marki która nikogo na nic nie naciąga. ma jechać po nie z rzeczoznawcą? przecież to jest śmieszne..
Tak, moi rodzice kupili nowe auto, po roku (przy okazji naprawiania szkody po gradobiciu) okazało się, że tylnia ćwiartka jest malowana (do 300 mikronów, a fabrycznie 150). Oczywiście salon nic nie wiedział, co gorsza trafiliśmy na świetnego pracownika serwisu, który (nie wiem czy to była jego własną decyzja, czy odgórna) zaczął się odgrażać, że wpisze nam do systemu w historię samochodu nieautoryzowaną naprawę lakierniczą (co anuluje gwarancję na lakier i perforację, przynajmniej na ten element, a w tym aucie on jest olbrzymi).
Przy odbiorze mojego auta, znalazłem 4 wtrącenia w lakierze i lakier na masce miał 30 mikronów (wg specyfikacji 60 to minimum), więc to wszystko było poprawiane.

Samochodu przy odbiorze, nie musisz mechanicznie sprawdzać, ale należy sprawdzić lakier, ogólny stan montażu nadwozia (czy nie ma za dużych a co gorsza za małych szpar), stan lamp, szyb etc. Tak samo trzeba sprawdzić wstan wnętrza, szczególnie, kiedy montowane są dodatkowe elementy np. zabepizeczenie antykradzieżowe, czy inne elementy wnętrza.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #2336 dnia: 19 Lutego 2023, 16:28:19 »
Samochodu przy odbiorze, nie musisz mechanicznie sprawdzać, ale należy sprawdzić lakier, ogólny stan montażu nadwozia (czy nie ma za dużych a co gorsza za małych szpar), stan lamp, szyb etc. Tak samo trzeba sprawdzić wstan wnętrza, szczególnie, kiedy montowane są dodatkowe elementy np. zabepizeczenie antykradzieżowe, czy inne elementy wnętrza.
Ale chyba do tego nie jest potrzebny specjalista ?

Offline lexziom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2337 dnia: 19 Lutego 2023, 16:29:50 »
Druga sensowna wypowiedź na całe dwie strony biadolenia, dzięki. Już wszystko wiem, zamykam ten drażliwy temat :)

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2338 dnia: 19 Lutego 2023, 16:46:53 »
I warto pamiętać, iż wady które wychwycone został bodaj do 12 miesięcy z rękojmi uważa się za istniejące w chwili zakupu. Podkreślam, iż dotyczy ustawowej rękojmi a nie dobrowolnego świadczenia producenta pod nazwą gwarancja.

NieToyota

RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #2339 dnia: 19 Lutego 2023, 16:51:18 »
Prawda jest taka, że auto powinno być wydawane w takim stanie, żeby nie trzeba było zabierać księdza na odbiór.
Każdy przypadek próby wydania auta po naprawie lakierniczej bez poinformowania klienta powinien być piętnowany odebraniem autoryzacji.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl