Autor Wątek: Jak to jest z tą przednią wycieraczką przednią w RAV4?  (Przeczytany 2245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
Jak to jest z tą przednią wycieraczką przednią w RAV4?
« dnia: 06 Czerwca 2022, 21:35:49 »
W długim (niestety) oczekiwaniu ma moją RAV4 hybrid  AWDi czytam i oglądam  testy w necie. Pojawia się tam informacja, że w RAV4 jest problem z przednią wycieraczką, która nie działa prawidłowo. Rozmazuje lub nie zbiera. Czy to prawda? Jeżeli tak to czy to jest do naprawienia?

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Jak to jest z tą przednią wycieraczką przednią w RAV4?
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwca 2022, 22:14:01 »
U mnie działa. Ale gdzieś tu jest wątek o tym że nie wszystkim działa za dobrze - poszukaj.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Czerwca 2022, 22:16:19 »
tak kupujesz nowa i po sprawie. Jak wentylek puści w oponie też założysz temat na forum??
RAV4 2.5 hybrid

Offline janek_rav4

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Czerwca 2022, 22:21:19 »
Podobno właśnie wymiana nie poprawia tego.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2022, 08:33:46 »
Tak i do tego jest głośno w środku, pali bardzo dużo poza miastem, napęd 4x4 to pic na wodę bo działa z opóźnieniem, fotele są tak niewygodne że po godzinie dłuższej drogi musisz się zatrzymać i wyjść, w bagażniku nie ma żadnych schowków, wieszaków, multimedia są sprzed 7 lat.
Nie wiem co jeszcze. Jak coś jeszcze znajdę to dopisze.
Kogo to spostrzeżenia? To zebrane do worka spostrzeżenia użytkowników właśnie z tego forum :)
Często czytając forum zastanawiam się czy ten samochód nadaje się do czegoś więcej niż jazda do pobliskiej Żabki i zjazd z  niewysokiego krawężnika.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2022, 09:06:32 »
Kogo to spostrzeżenia? To zebrane do worka spostrzeżenia użytkowników właśnie z tego forum
CiapekTor ująłeś to bardzo trafnie. Na tym forum jest opisane mnóstwo drobiazgów, które jednemu stanowią problem, drugiemu atut. Oczywiście, że RAV 4 to nie jest idealny samochód, ale do ideału brakuje mu naprawdę niewiele a poza tym, jak widać w rankingach sprzedaży, jest daleko przed konkurencją. A skoro tylu kierowców zamawia nowe Ravki a kolejni szukają używanych w dobrym stanie, to oznacza, że są to dobre samochody. Ja mam opinię po użytkowaniu 2 Yarisów i ostatnio Ravki z 2013 roku. Złego słowa na Toyotę nie powiem. Jeżeli miałem jakieś śmieszne problemy typu rozklejona roleta w bagażniku czy brzęcząca dmuchawa, wszystko miałem zdiagnozowane i usunięte w ramach gwarancji. Nigdy nie miałem zdarzenia unieruchamiającego samochód. I dlatego nie zamówiłem Mesia, a Toyotę.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwca 2022, 09:11:47 »
A ja cieszę się że akurat czytam Twoja opinię. Podoba mi się Twoje chłodne podejście na wiele tematów.
Zapomniałem dodać jeszcze coś.
Trzeba okleic całe auto folią bo lakier jest tragiczny i podwozie zabezpieczyć bo przecież sypie się jak Polonez. ;)

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2022, 09:29:06 »
A ja cieszę się że akurat czytam Twoja opinię. Podoba mi się Twoje chłodne podejście na wiele tematów.
Zapomniałem dodać jeszcze coś.
Trzeba okleic całe auto folią bo lakier jest tragiczny i podwozie zabezpieczyć bo przecież sypie się jak Polonez.
Oczywiście, że jakbym myślał o korzystaniu z tego samochodu przez 20 lat, to zastanowiłbym się i nad ceramiką lakieru i nad zabezpieczeniem podwozia, chociaż nie dałbym samochodu rozkręcać przypadkowemu rzemieślnikowi w celu zabezpieczenia antykorozyjnego. No może po gwarancji. Przy użytkowaniu samochodu 6-8 lat wystarczy to, co oferuje w standardzie. Co do foteli elektrycznych, miałem w poprzednim samochodzie(co prawda tylko fotel kierowcy, teraz będą oba + wentylacja) i dlatego zamawiałem najbogatszą wersję z elektryką. Myślę, że jeżeli kolega tu zastanawia się nad wymianą foteli, to po prostu nie przemyślał zakupu. Słuszny wzrost 192 cm sprawia, że nie ma wielu samochodów, w których poczujesz się w fotelu wygodnie. Tu trzeba szukać foteli z regulowaną długością siedziska, a to już inna półka. A Toyota, to toyota. Poprawny samochód dla ludu, który odstaje i będzie odstawał od klasy premium. Premium jest Lexus.

Offline bilans

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:25:23 »
W długim (niestety) oczekiwaniu ma moją RAV4 hybrid  AWDi czytam i oglądam  testy w necie. Pojawia się tam informacja, że w RAV4 jest problem z przednią wycieraczką, która nie działa prawidłowo. Rozmazuje lub nie zbiera. Czy to prawda? Jeżeli tak to czy to jest do naprawienia?

od kilku dni w ASO jest dostępny nowy biuletyn techniczny : toyota zaleca wymianę ramienia wycieraczki (lewa) coś tam poprawili, aktualnie czekam na wymianę , polecam sprawdzić rolete bagażnika a dokładnie boki tkaniny rolety zaczynają się sypać ...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:34:13 »
od kilku dni w ASO jest dostępny nowy biuletyn techniczny : toyota zaleca wymianę ramienia wycieraczki (lewa) coś tam poprawili, aktualnie czekam na wymianę , polecam sprawdzić rolete bagażnika a dokładnie boki tkaniny rolety zaczynają się sypać ...
W poprzedniej Ravce wymieniali mi roletę na gwarancji, boki się rozklejały. Nawet o to nie prosiłem. Zajechałem na przegląd po 75 tys km, Pan poinformował mnie, że mam rozklejoną roletę i przetartą tapicerkę siedzeń przednich( ja nawet nie widziałem, takie to były przetarcia). Zamówili i po tygodniu wezwali na wymianę. Ja z serwisem Toyoty mam same miłe doświadczenia.

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Czerwca 2022, 11:12:04 »
W poprzedniej Ravce wymieniali mi roletę na gwarancji, boki się rozklejały. Nawet o to nie prosiłem. Zajechałem na przegląd po 75 tys km, Pan poinformował mnie, że mam rozklejoną roletę i przetartą tapicerkę siedzeń przednich( ja nawet nie widziałem, takie to były przetarcia). Zamówili i po tygodniu wezwali na wymianę. Ja z serwisem Toyoty mam same miłe doświadczenia.
Na to liczę. Tez mam pozytywne wrażenie. Podjechałem daaaawno temu (2009) świeżo kupioną trzyletnią Corollą jeszcze na gwarancji, bo coś mi na badanich tech marudzili na hamulec ręczny. Gościu wjechał na scieżkę, powiedział, że bębny zwichrowane ale coś tam podregulują, a w ogóle to mam sprzęgło do wymiany....  Tego nie wyczułem - nowe dla mnie auto więc wydawało mi się, że jest po prostu inaczej ale okazało się, że tarcza albo docisk padły - wymienili jedno i drugie i zasugerowali żebym dopłacił za łożysko (tylko za część), bo nie mogli w ramach gwarancji, a warto przy tej robocie wymienić komplet. Do końca gwarancji był chyba miesiąc - naprawdę zapunktowali. Toyota Czajka w Chorzowie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline anyone

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Czerwca 2022, 16:52:07 »

jakiś numer biuletynu?

Offline Paw11

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CX-5
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Czerwca 2022, 12:08:26 »
Kogo to spostrzeżenia? To zebrane do worka spostrzeżenia użytkowników właśnie z tego forum
CiapekTor ująłeś to bardzo trafnie. Na tym forum jest opisane mnóstwo drobiazgów, które jednemu stanowią problem, drugiemu atut. Oczywiście, że RAV 4 to nie jest idealny samochód, ale do ideału brakuje mu naprawdę niewiele a poza tym, jak widać w rankingach sprzedaży, jest daleko przed konkurencją. A skoro tylu kierowców zamawia nowe Ravki a kolejni szukają używanych w dobrym stanie, to oznacza, że są to dobre samochody. Ja mam opinię po użytkowaniu 2 Yarisów i ostatnio Ravki z 2013 roku. Złego słowa na Toyotę nie powiem. Jeżeli miałem jakieś śmieszne problemy typu rozklejona roleta w bagażniku czy brzęcząca dmuchawa, wszystko miałem zdiagnozowane i usunięte w ramach gwarancji. Nigdy nie miałem zdarzenia unieruchamiającego samochód. I dlatego nie zamówiłem Mesia, a Toyotę.

A to Mercedesy mają problemy z uruchomieniem?

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Czerwca 2022, 12:39:49 »
A to Mercedesy mają problemy z uruchomieniem?
Nie wiem, może mają. Mają problemy z korozją, elektroniką + wiele innych, jak poczyta się fora. Ale mnie dobijają ceny serwisu, dlatego biorąc plusy dodatnie i ujemnie, Toyota wyszła korzystniej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl