Autor Wątek: Rav4 V Executive - bardzo słabe ogrzewanie foteli z wentylacją z nawiewem  (Przeczytany 10388 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mmm.

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Rav4 V executiv
Kupiłam Rav4 V 2020r hybrid w wersji executive z chłodzącą wentylacją-  nawiewem  skórzanych foteli. Przednie fotele - plecy grzeją mocno ok 40C a siedzenia max 32C  (sprawdzone w serwisie) co jest słabo wyczuwalne zarówno dłonią jak i podczas siedzenia. Kanapy tylnie grzeją mocno góra dół. W serwisie nie wiedzą, sprawdzili termo kamerą że maty działają, ale siedzenie ma niską temp.  zasugerowali zrobić zgłoszenie i oni zrobią raport do producenta z zapytaniem czy to prawidłowe parametry temperatury przy wentylowanych fotelach... 
Czy macie tą wersję i możecie podzielić się jak to u Was jest? Czy faktycznie kosztem bajerów , elektrycznych ustawień fotela , nawiewów to ogrzewanie  tak słabo działa?
Proszę Was o opinie

Online marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Rav4 V Executive - bardzo słabe ogrzewanie foteli z wentylacją z nawiewem
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:23:18 »
Ja mam tylko porównanie do Tucsona gdzie przy trójstopniowej regulacji podgrzewania foteli byłem w stanie używać tylko tego najniższego. W Rav4 grzeją znacznie słabiej ale nie traktuję tego jako wadę tylko bardziej zaletę bo mam regulację, a nie tryby: grzeje mocno, parzy, bardzo parzy ;)  Oczywiście to rzecz subiektywna ale dla mnie to grzanie ma dac uczucie komfortu że nie siedzi się na lodzie.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline mmm.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:28:01 »
Ja niestety troszkę wyczuwam dłonią, tyłek nic nie czuje więc słaby komfort... cholerka zastanawiam się czy tak będzie i tyle czy walczyć z serwisem które nie wie co zrobić...

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:29:53 »
Sprawdzę po odbiorze( to już w piątek). W poprzedniej ravce miałem grzane fotele i pseudo-skórę i też było tak jak piszesz. Oparcie grzało mocniej niż siedzisko. Jeździłem przy przeglądzie zastępczym Aurisem z tapicerką tekstylną i tam grzanie było lepsze niż w mojej ravce. Myślę, że grubość materiału na siedzeniu też ma znaczenie. Natomiast od strony medycznej chirurdzy odradzają grzanie foteli. Źle wpływa na hemoroidy:)) Może Toyota konsultuje te kwestie z lekarzami, w końcu sprzedają samochody w USA, w kraju, w którym można pozwać McDonalda za to, że kawa jest za gorąca:)

Offline mmm.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:37:26 »
Jestem kobieta więc podgrzewanie dupki to podstawowa funkcja w moim samochodzie  :)))  Nie poddam się bez walki, będę zrzędzić w serwisie do końca gwarancji

Offline mmm.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:39:13 »
Sprawdzę po odbiorze( to już w piątek). W poprzedniej ravce miałem grzane fotele i pseudo-skórę i też było tak jak piszesz. Oparcie grzało mocniej niż siedzisko. Jeździłem przy przeglądzie zastępczym Aurisem z tapicerką tekstylną i tam grzanie było lepsze niż w mojej ravce. Myślę, że grubość materiału na siedzeniu też ma znaczenie. Natomiast od strony medycznej chirurdzy odradzają grzanie foteli. Źle wpływa na hemoroidy:)) Może Toyota konsultuje te kwestie z lekarzami, w końcu sprzedają samochody w USA, w kraju, w którym można pozwać McDonalda za to, że kawa jest za gorąca:)

Daj mi proszę znać w wolnej chwili jak Twoje fotele :))

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Czerwca 2022, 10:44:43 »
Daj mi proszę znać w wolnej chwili jak Twoje fotele
Spróbuję któregoś wieczora lub ranka w chłodnym garażu. Przy dzisiejszych temperaturach odczucie może być mylące.

Offline Skonek1976

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:53:46 »
Ma to sens, na nogach i 4-rech literach mamy tylko spodnie / spódnice = cebulka jest mała, natomiast korpus mamy mocniej przyodziany podkoszulka / koszula / sweterek / kurtka = znacznie większa cebulka. Stad wynika ta różnica w zapotrzebowaniu na energię. Ponadto podgrzewając „nabiał” do takiej temperatury moglibyśmy go uszkodzić. Dlatego siedziska i oparcia grzeją inaczej.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2022, 14:55:43 wysłana przez Skonek1976 »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Czerwca 2022, 14:54:58 »
Ponadto podgrzewając „nabiał” do takiej temperatury moglibyśmy go uszkodzić.
Dokładnie. Tu inkubator nie działa:) Nie ten nabiał:)

Offline roberto1987

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4 PlugIn Exe
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwca 2022, 07:18:22 »
Witam.Mam takie pytanie.Czy to normalne ze gdy włączam nawiew na szybę lub podgrzewanie fotela samochód automatycznie przełącza się na tryb spalinowy mimo tego ze bateria jest pełna.Mam coś zle ustawione czy tak już jest bo troszkę to irytuje.Pozdrawiam

Offline mmm.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwca 2022, 08:31:42 »
Ok Panowie, Wasza teoria z nabiałem to dobry argument i pogodziłabym się z tym ale z tyłu siedzenia grzeją równie mocno jak plecy,  i takiego  ciepła oczekuję w każdym fotelu. Nie wymagam grillowania dupki, ale zimą będę musiała założyć bardzo kruciutką spódniczkę żeby poczuć ciepło.  Mam nadzieję, że auto nie zostało zaprojektowane z myślą aby osoby z nabiałem jechały z przodu a w spódniczkach z tyłu :) :) :)

Mam nadzieję, że posiadacze executiva jeszcze napiszą jak z ich podgrzewaniem żebym wiedziała czy męczyć serwis czy pogodzić się z tym...
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2022, 08:43:05 wysłana przez mmm. »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Czerwca 2022, 10:31:12 »
Witam.Mam takie pytanie.Czy to normalne ze gdy włączam nawiew na szybę lub podgrzewanie fotela samochód automatycznie przełącza się na tryb spalinowy mimo tego ze bateria jest pełna.Mam coś zle ustawione czy tak już jest bo troszkę to irytuje.Pozdrawiam
Ten samochód ma dwa akumulatory, trakcyjny/napędowy (o wyższym napięciu niż 12v) i standardowy 12v do rozruchu i utrzymania np. świateł. To, że bateria trakcyjna jest naładowana, to po pierwsze: nie wiadomo, czy akumulator 12v jest naładowany, a po drugie: jaki prąd jest pobierany przez dane urządzenie, jeśli wysoki, to komputer każe włączyć silnik.

Offline Arv

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Czerwca 2022, 12:27:10 »
Ogrzewanie jest przyjemne. Natomiast wentylacja fotela kierowcy wydaje się gorsza niż siedzenia pasażera.
U kierowcy cała para idzie w jedno miejsce, w stronę kolan. Też tak macie?

Offline ArtFoto

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Czerwca 2022, 13:57:07 »
Pewnie włączasz ogrzewanie a ciepło tylko z silnika, inna sprawa jest z klimatyzacja gdzie sprężarka ma napęd elektryczny.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Czerwca 2022, 15:50:38 »
zimą będę musiała założyć bardzo kruciutką spódniczkę żeby poczuć ciepło
Tak to właśnie inżynierowie zaplanowali:-D

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl