Autor Wątek: Uszczelka pod głowicą  (Przeczytany 1078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yaro102

• Toyot Leżący
  • *
Uszczelka pod głowicą
« dnia: 08 Czerwca 2022, 21:42:01 »
Witam

Czy ktoś z klubowiczów miał lub słyszał o zapoceniu olejem na uszczelce głowicy w Silniku 1.6 vvti 132 KM?

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Uszczelka pod głowicą
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2022, 10:39:09 »
Tak

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
Odp: Uszczelka pod głowicą
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2022, 16:17:37 »
Ja nie słyszałem, ale mam lekko zapoconą od tyłu. Wiem bo nie oglądam tylko z góry po otwarciu maski, a bardziej się pochylam nad oglądaniem. Przy takich różnicach podejścia, wieluuu ma OK, bo nie leje się jeszcze i tylko dlatego nie widzą. Tak, przy takiej weryfikacji mam super, a przy mojej coś widzę. Jak kto woli.

Tylko to wynika z innego powodu. Na styku uszczelki gumowej formowanej, niegotowej a tej pod głowicą. Czyli od tyłu gdzie obudowa rozrządu łączy się z uszczelką głowicy w miejscu zasłoniętego czegoś od rozrządu, (taka okrągła metalowa zaślepka, na dwie śruby. Olej lekko w postaci zapocenia wychodzi na tym styku i tak do połowy długości część idzie po uszczelce głowicy. Co skutkuje widokiem mylącym, gdzie tyci nad i pod uszczelką głowicy jest zapocenie, ale nie ma śladów strugi w dół, ani nie kapie/ło. Po gimnastyce i wyczyszczeniu styku tych uszczelek, przez długi czas jest OK. Latem jest lepiej, zimą tyci gorzej, temperatury pewnie.   
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl