Autor Wątek: Verso 1.8 Szarpanie  (Przeczytany 4713 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Verso
Verso 1.8 Szarpanie
« dnia: 10 Czerwca 2022, 07:03:32 »

Verso 1.8 Szarpanie
« dnia: 08-06-2022, 21:54:17 »
Cytuj (zaznaczone)
Witam nowych kolegów. Jakoś niecały miesiąc temu stalem się szczęśliwym nabywca corolli verso 06r 1.8vvti. Wszystko ładnie pięknie ale od kilku dni zaczęła podszarpywac na ciepłym silniku przy dodaniu gazu i to w dolnych partiach obrotów, gaz w podłogę tak jak by chciała wstać a coś ja poddusza. Początkowo raz na 100km ale dziś to non stop. Z info od poprzednika dawno nic nie ruszał bo jak twierdzi nic się nie psuło. Ktoś może wie gdzie zacząć szukać, może filtr paliwa, świece, boję sie tego pisać ale może wtryski? Dziękuję z góry za podpowiedzi porady.

Offline mar11111

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Verso 1.8 Szarpanie
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwca 2022, 08:42:30 »
Zaczął bym od diagnozy na komputerze. Ew może masz lub jakiś znajomy ma ELM327 bluetooth? Może coś pokaże?

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwca 2022, 09:14:11 »
Mam tego vscana na smartfona ale on chyba tylko czeka pokazuje a u mnie na desce nic się nie śmieci, chyba że są nowe appki które pokazują coś więcej bo w sumie dawno go nie używałem.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwca 2022, 10:01:03 »
Aplikacja Car Scanner ze sklepu Play i podgląd parametrów jest tam opcja zapisu danych rec i warto odczytać zamrożone ramki, czy czegoś nie ma. I czy jest instalacja gazowa bo wtedy zawory do sprawdzenia! Zawsze po zakupie warto zmienić olej, świece i filtry.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

Offline gregor79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Czerwca 2022, 10:13:02 »
I coś się wyjaśniło w temacie szarpania, co było powodem?
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTI 2004 r. od sierpnia 2012 r. "zagazowana"

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Czerwca 2022, 14:14:03 »
Czesci leżą gotowe ale brak czasu. Tydz dwa i powymieniam to xo mam do wymiany ale pytanie do kolegi Piotra a ta aplikacje która się połączyłem i pokazuje mi poziom otwarcia przepustnic w przedziale 16.78 do 80.78 od zera do pełnego gazu. Czy to może być czujnik przepustnicy czy tak poprostu ma być?

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Czerwca 2022, 15:22:04 »
Raczej normalne, można też poszukać dokładnych parametrów w tz. serwisowe, http://zatonevkredit.ru/repair_manuals/ zobacz jakie masz korekty wtrysku krótkie i długie po nagrzaniu silnika

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Czerwca 2022, 15:29:32 »
Jak poczytałem objawy zabrudzonej przepustnicy jak i kończącego kończącego czujnika to jak bym czytal o swoim. Szarpnięcia przy przyspieszeniu jest, kiedy odpuszczam gaz to auto koziołkuje że 3-4 razy do uspokojenia. Nie chcem tu wróżyć ale zacznę od przepustnicy, oczywiście świeczki i fultr paliwa wleci też nowy No i te korekty popatrzę.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Czerwca 2022, 15:47:51 »
To jak będziesz sprawdzał korekty to też zobacz wskazania przepływomierza MAF , bo warto tak jak przepustnice i jego raz na kilka lat wyczyścić, sprawdzałeś czy nie ma czegoś w zamrożonych ramkach?

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Czerwca 2022, 21:25:15 »
W ramkach było coś P0007 ale nie mogłem w to wejść ale zaraz sprawdzę w necie co to. Patrz ile będę myślał tyle pisał ostatni objaw który sobie przypomniałem to przegazowki ala miedzygazy przy zmianie biegow. Z początku mówię nowe auto muszę wyczuc pewnie noga zostaję na gazie ale tak skupiłem się na tym i to nie noga

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2022, 10:21:20 »
W Toyotach występuje takie zjawisko, że przy dynamicznym przyspieszaniu podbijane są obroty przy zmianie biegów mimo puszczenia gazu, ASO twierdzi, że to normalne. Ja nie jestem pewien czy to normalne i w Corolli e12 miałem to zjawisko, a po wymianie sprzęgła i regulacji luzu pedału, bo musi być dość spory ostatnio mi nie podbija obrotów. W Avensis t27 podbija delikatnie ale rzadko, sprzęgło nie zmieniane jeszcze. Ten błąd to niby jakiś zawór regulacji paliwa może ten w pompie paliwa?, ja bym zaczął od oczyszczenia mas w komorze silnika.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Czerwca 2022, 11:40:04 »
Ok myślę że w przeciągu tygodnia dwoch wybiorę się w końcu na kanał, zrobię ten serwis i dam znać czy coś odkryłem czy naprawiłem. Pozdrawiam i dzięki za rozmowę.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Czerwca 2022, 22:39:23 »
Witam witam kolegów. Jestem już że tak powiem po wymianach co niektórych elementow i już wam mówię o efektach. Za dużo nie jeździłem ale to co się działo przed powinienem czuć ale problem nie zapeszać znikł (szarpanie ustalo). Świeczki wsadziłam ngk bo denso nie było, stare wyglądały już na bardzo bardzo zmęczone, nowy filtr paliwa ale tutaj ciekawostka za przeplywka byla zmiażdżona troszkę obudowa filtra opaska obejmująca tak że to też poprawiłem i smyrnolem szmata w przepustnicy dwa razy ale dużo syfu nie było. Gorzej było z poduszka silnika prawa bo pełno przewodow od klimy i wspomagania to i dwie srubu trzeba od dołu na 3 przefluzkach kręcić. Plukanka silnika oczywiście też zrobiona  Mam nadzieję że efekt będzie się trzymał długo długo.
Ps  z racji że to mój pierwszy japoniec a przyzwyczajenie jednak niemieckie, podpowiedzcie jak te nakrętki dokręcać mocno bo dwie mi poszły hahah. Pozdrowionka.

Offline Franulek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Lipca 2022, 12:00:22 »
Czy jak zdemontuje przepustnice do czyszczenia będzie potrzebny komputer do jakiejś adaptacji czy ona sama się zaadoptuje?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl