Autor Wątek: RAV4 2022 - benzyna czy hybryda  (Przeczytany 16535 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marek7

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Audi
RAV4 2022 - benzyna czy hybryda
« dnia: 11 Czerwca 2022, 21:25:27 »
Cześć,

Patrzę na niewielką różnicę cenową między benzyną a hybrydą. Planuję używanie samochodu po mieście,
w trasie - raczej wakacje. Zastanawiam się, czy hybryda jest jednak bezpiecznym wyborem jeżeli
chodzi o serwis. W przypadku hybryd pozostaje mi zawsze tylko ASO, w przypadku silnika benzynowego
pomocy mogę szukać w większej ilości miejsc. Jak do tego podchodzicie?

Pozdrawiam,
Marek

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: RAV4 2022 - benzyna czy hybryda
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Czerwca 2022, 21:52:24 »
 Myślisz że kupując  hybryde   kupuje samochód stworzony przez kosmitów , przecież samochód ma normalny silnik  benzynowy czterocylindrowy wolnossący, + baterie i silniki elektryczne . To czego sie bać ????????????????
Pierwsze priusy maja po 25lat i jakoś sie nie psuja , to czego sie bać , sprawdzonej technologii???????????????
RAV4 2.5 hybrid

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Czerwca 2022, 22:12:20 »
Jeżdżę głownie po mieście i podmiejsko (trasy po ok 50 km), kilka razy w roku dalsze wypady po kilka tys. km.
Z tej racji przed zakupem auta miałem zamiar szukać benzyny w automacie. Starałem się przy tym omijać konstrukcje w rodzaju 3 cylindry, 1,2 litra, 180KM.
Hybryda urzekła mnie płynnością napędu i niezłym "kopem" podczas jazdy w trasie (przyspieszanie podczas jazdy 80...120 km/h).
Dokształciłem się z konstrukcji, spodobała mi się idea napędu eCVT i złapałem, jak to się mówi, bakcyla.
Czy to słuszny wybór - życie pokaże.
Jak na razie po półtorej roku jazdy i 22 tys. km na liczniku dalej jestem zauroczony tym autem i przymykam oko na pewne "plusy ujemne", typu:
lipne plastiki, słabe wyciszenie, delikatny akumulator, dziwne oszczędności producenta (w stylu - braki podświetleń przełączników szyb, ...).
To czego mi brakowało / przeszkadzało w większości wymieniłem / uzupełniłem i teraz już tylko cieszyć się jazdą.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwca 2022, 22:20:40 »
Trzeba sobie najpierw odpowiedzieć na kilka pytań. Np jeżeli ma być nie hybryda, to czy skrzynia biegów ma być automatyczna? Jeżeli tak, to czy cvt jest skrzynią Twoich marzeń? W hybrydzie skrzynia również jest bezstopniowa, ale jak dla mnie... :-P ...trzeba to poczuć samemu.
Jeśli chodzi o koszt serwisowania, to nowe samochody tak czy inaczej wymagają wysokich kwalifikacji i odpowiedniego zaplecza serwisowego. Zrobić za flaszkę na zamienniku za parę złotych już się nie daje, bądź się nie opłaca. A ASO bywa jedynym możliwym miejscem naprawy.

Offline kornik1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwca 2022, 22:41:37 »
Pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat, ponieważ stoję przed podobnym dylematem, ale mam inne niż autor rozterki. U mnie samochód będzie często używany na bardzo krótkich odcinkach- mianowicie podwiezienie dzieci do przedszkola ok.2 km, powrót i następnie ich odebranie. Dodatkowo dwa razy w miesiącu zaliczy trasę- raz 220 km w jedną stronę, drugi raz 100 km. I mój dylemat- czy eksploatowana w ten sposób hybryda będzie wymagała okresowego podładowania akumulatora rozruchowego? Wiadomo- osiągi hybrydy są sporo lepsze ,ale z drugiej strony chciałbym mieć samochód maksymalnie bezobsługowy .

Offline EliotNes

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V MY22
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwca 2022, 22:49:41 »
Na pewno jedna rzecz jest na plus benzyny. Jest dostępna od ręki. Tylko to też o czymś świadczy.
Selection FWD Skyview. Odebrany po 9 mies. 3 tyg.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwca 2022, 23:15:42 »
będzie często używany na bardzo krótkich odcinkach- mianowicie podwiezienie dzieci do przedszkola ok.2 km
Hybryda nie hybryda.... tutaj jak by się nie obrócił, to doopa zawsze będzie z tyłu. Duży silnik i dużo żelaza do nagrzania. Aż strach pomyśleć, że w takim reżimie pracy nowiutki silnik będzie docierany. Do tego filtr cząstek stałych, tendencja do osadzania się nagaru przy bezpośrednim wtrysku paliwa. W temacie hybrydy to będzie praca silnika głównie w trybie ładowania, a to średnio przyjemne brzmienie i na pewno wyższe spalanie. Zimą niewykluczone problemy i trzeba będzie dodatkowo jeździć po piwo.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwca 2022, 23:52:49 »
Wybrałem benzynę i to jeszcze w manualu ale z napędem 4x4. I na razie jestem zadowolony. Spalanie średnie na poziomie 6,9 l/100km. Planuję mieć ten samochód na długo tzn. Co do manuala to wybrałem dlatego, bo lubię mieć pełną kontrolę nad zachowaniem się silnika (obrotami) w trakcie jazdy. Jeśli musisz mieć dwie ręce na kierownicy to wybieraj automat. Jechałem na jeździe testowej automatem i jednak nie przekonało mnie takie rozwiązanie. Jeśli jeździsz dużo po mieście, potrafisz przewidywać co wydarzy się na drodze oraz mało używasz hamulców to śmiało bierz benzynę. A jeśli masz ciężką nogę i potrzebujesz mocnych wrażeń to nie wybieraj Toyoty. Nie jest komfortowo jechać tym samochodem powyżej 120km/h. Chyba, że go dobrze wyciszysz.
Też zastanawiałem się nad hybrydą i jak pomyślałem, że pozostaje mi serwis ASO to odpuściłem. Robię rocznie około 40 tyś. km.
Podsumowując to co zaoszczędzisz na spalaniu paliwa w hybrydzie, to później wydasz na serwis w ASO. Jeśli planujesz samochód na okres gwarancji do 100 tyś.km to bierz hybrydę, jeśli na dłużej to musisz sam sobie odpowiedzieć. Może wrażenia z jazdy przy zwiększaniu prędkości 90-130 km/h oraz hałas będą dla ciebie ważne (hybryda) ale w moim przypadku wolę posłuchać pomruku silnika w benzynie. Silnik 2.0 jak dla mnie mega oszczędny.

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Czerwca 2022, 01:11:52 »
Pozwolę sobie podłączyć się pod ten temat, ponieważ stoję przed podobnym dylematem, ale mam inne niż autor rozterki. U mnie samochód będzie często używany na bardzo krótkich odcinkach- mianowicie podwiezienie dzieci do przedszkola ok.2 km, powrót i następnie ich odebranie. Dodatkowo dwa razy w miesiącu zaliczy trasę- raz 220 km w jedną stronę, drugi raz 100 km. I mój dylemat- czy eksploatowana w ten sposób hybryda będzie wymagała okresowego podładowania akumulatora rozruchowego? Wiadomo- osiągi hybrydy są sporo lepsze ,ale z drugiej strony chciałbym mieć samochód maksymalnie bezobsługowy .
Mam podobną eksploatację do twojej, jeżdżę  hybrydą, takie auto ma oddzielny aku, oraz drugie ogniwo trakcyjne, nie ładowane od 4 lat, bezobsługowe, nie wyobrażam sobie bujać się benzyniakiem, i jeszcze w manualu, chyba że za karę, kilka razy miałem zastępcze w manualu (stłuczka) czy na benzynę , to jak przesiadka do
Poloneza. Lepszy jest  4x4.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2022, 01:27:10 wysłana przez animuss »

Offline animuss

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Czerwca 2022, 01:26:10 »
W temacie hybrydy to będzie praca silnika głównie w trybie ładowania, a to średnio przyjemne brzmienie i na pewno wyższe spalanie. Zimą niewykluczone problemy i trzeba będzie dodatkowo jeździć po piwo.
Nieznajomość tematu, wybaczam. Silnik włącza się sam kiedy potrzeba doładować, nawet na postoju jak wyjdziesz na fajeczkę potrafi się włączyć, ale to nie znaczy, że pracuje cały czas, wykorzystujesz prąd z dnia poprzedniego, np. przy cofaniu czy ruszaniu, stoisz pod światłami i jest cisza.
Tym z hybrydą w automacie trzeba pojeździć ze 2 tygodnie i wtedy przesiąść się do benzyniaka w manualu, wtedy docenisz co miałeś. :)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Czerwca 2022, 01:58:34 »
Toyotę kupuje się dla Hybrydy. Amen.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Czerwca 2022, 08:49:37 »
w takim reżimie pracy nowiutki silnik będzie docierany.
Dziś samochody kupuje się z silnikami dotartymi na hamowni.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Czerwca 2022, 09:32:51 »
I jeszcze jedno. Jeśli chcesz otrzymać 1000 zł na akcesoria po uruchomieniu aplikacji MyT to tylko pozostaje Ci do wyboru hybryda.
W benzynie Toyota nie przewidziała takiego bonusa.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwca 2022, 10:42:21 »
U mnie samochód będzie często używany na bardzo krótkich odcinkach- mianowicie podwiezienie dzieci do przedszkola ok.2 km, powrót i następnie ich odebranie.
Mam obawy, że na takich odcinkach hybryda się nie sprawdzi... Trochę za krótko, żeby wszystko się zagrzało... Ja jeżdżę z dzieckiem do przedszkola, a później do pracy. Ten odcinek do przedszkola u mnie sporo krótszy, bo może z 300 metrów, ale spalanie na nim mam w okolicach 25l/100:) dopiero później zaczyna spadać

Jak się któryś z was zdecyduje, to nadal mam bon na 500zl zniżki przy zamówieniu:-)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Czerwca 2022, 11:31:27 »
To może plugin? Na krótkie dystanse tylko na prądzie, a bak wystarczy na rok.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl