Autor Wątek: Podświetlenie panelu klimatyzacji.  (Przeczytany 3491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Makaczek

• Toyot Leżący
  • *
Podświetlenie panelu klimatyzacji.
« dnia: 12 Czerwca 2022, 22:39:06 »
Witam.

Wysiadło mi podświetlenie przycisku „obieg wewnętrzny” oraz od klimy dwustrefowy „dual”.
Samochód to Verso z 2014 toku 1.8 benzyna.

Cóż rozebrałem panel w celu wymiany żarówek i jakież było moje zdziwienie gdy okazało się że tam nie ma żarówek tylko diody smd.

I tu moje pytanie. Czy ktoś wymieniał te diody. Czy można je przelutować czy trzeba cały panel wymienić.

Offline araldo

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Podświetlenie panelu klimatyzacji.
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2022, 13:00:05 »
Witam. Sprawa jest b.prosta. Nie wymieniaj całego panela. Poszukaj znajomego ( lub znajomego znajomego  :-) ) łebskiego elektronika - praktyka , ten uszkodzone diody wymieni bez problemu. Przy okazji: to mogą być uszkodzone diody, rezystory redukujące na diodach, zimny lut, przerwa na płytce drukowanej. Jak powiedziałem łebski elektronik-praktykant ( b.b. ważne !! ) ogarnia temat. Sam kiedyś w swoim samochodzie miałem podobny przypadek ( nie świeciło pół przycisków panela ) - miernik uniwersalny, lutownica w łapy i dało radę. Pozdr.Art.

Offline Makaczek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Czerwca 2022, 23:14:07 »
Też do takich wniosków doszedłem tylko że sam spróbuje przelutować diody.
Bawiłem się już dzisiaj w odzyskanie diod z żarówki typu corn. Wiem jak je sprawdzić przy użyciu miernika. Nie wiem tylko jakie diody są w tym panelu. Mogą być to diody 5050 lub 2358.

Offline araldo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 15 Czerwca 2022, 13:36:12 »
Witam. Zacytuję :  "... Symbole takie jak 3528, 5050, 5630, 5730. 3014, 2835 oznaczają rodzaj diody z uwzględnieniem jej wymiaru tak więc:
dioda 3528 ma wymiary: 3.5x2.8 mm - jest to dioda pierwszej generacji „poprzednik” diody 5050.
dioda 5050 ma wymiary: 5.0x5.0 mm - rozwinięcie diody LED 3528. Stała się bardzo popularna dzięki kosztom produkcji oraz dobrym parametrom ....."
LED 2358 to to chyba ( ? ) samo co 2835 - cena ok. 1zł/1szt
Dida LED 5050 to 3 szt. w jednej obudowie - cena ok. 1zł/1szt.
Można więc zmierzyć wymiar suwmiarką i może to coś podpowie z czym mamy do czynienia. Ja zmierzyłbym spadek napięcia na rezystorze diody która świeci, z wartości rezystora ( pomiar lub bezpośredni odczyt z obudowy, o ile jest ), z tego mam prąd diody i wtedy dobierałbym diodę LED. A jak z rezystorami, pomierzyłeś ??

Offline Viking

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Marca 2024, 22:07:06 »
Eee tam mam takie djody do panelu i akurat napeawiam elektronike w toyota corolla e12 niemal co dziennie dasz radę sam wez wrzuć na stacje lutownicza i wymien a jak kolega powiedzial oznaczenia to są wymiary tak jest ze wszystkim w elektronice albo masz rezystory czy kondesatory to masz w oporowosci itd zalezy co robisz a i użyj topika do odlutowani itd na plytkach smd fajnie sie pracuje

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Marca 2024, 20:52:46 »
...I myślisz, że czekał te prawie 2 lata na tą odpowiedź o diodach?
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl