Autor Wątek: Wakacje - drugi kluczyk BLE co jeszcze zabrać na wszelki  (Przeczytany 7149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline filnak

• Toyot Leżący
  • *
Wakacje - drugi kluczyk BLE co jeszcze zabrać na wszelki
« dnia: 13 Czerwca 2022, 10:21:49 »
Witajcie, drodzy forumowiecze uświadomcie mnie:

Jadę na urlop. Przy kluczyku mam BLE imobilizer. Co powiniemen zabrac?

a) drugi klluczyk i zapasową pastylkę BLE (wyłączona zeby baterie oszczedzac)?

czy jak teoretycznie gdybym zgubil kluczyk to czy drugim kluczykiem odpale auto jesli nie bede miał immobilizera?

Czy nakrętki antykradziezowe wozicie ze sobą? Rozumiem ze tak bo jak gume zlapie to nie odkrece

dzięki za porady, wiem ze niektóre pytania moga wydac sie banalne

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Wakacje - drugi kluczyk BLE co jeszcze zabrać na wszelki
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwca 2022, 10:34:33 »
Dobry temat! Chętnie przycupne.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Czerwca 2022, 10:38:49 »
Nie wiem jak BLE, ale Cobra ma pin kod, pamiętam go i jeden brelok wystarczy. Jak zgubisz główny kluczyk to jest duża szansa, że zapasowy też zgubisz lub do niego się nie dostaniesz.
Można dla spokoju zapisać kod na wyjazd z przewieszki (u mnie na alu-blaszce) i jak coś się wydarzy to korzystasz z ASO, wsparcia Toyoty za granicą i odblokują auto. Nakrętek zabezpieczających nie mam.

Offline atom

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Czerwca 2022, 10:52:20 »
Jadę na urlop. Przy kluczyku mam BLE imobilizer. Co powiniemen zabrac?
BLE można wyłączyć przy użyciu PINu. Procedura jest opisana w instrukcji. Trzeba tylko pamiętać, że po "rozbrojeniu" auto nie jest zabezpieczone immobilizerem.
Jak gdzieś dalej jadę, zabieram drugi komplet kluczyków z wyjętymi bateriami. Koniecznie zapisz też kod PIN do BLE!
Corolla SD 1.8 GR Sport

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Czerwca 2022, 13:02:03 »
I kluczyk Toyoty da się wyłączyć (uśpić) i kluczyk do Cobry da się wyłączyć (10s przytrzymać przycisk). Baterii szkoda wyjmować i męczyć obudowę.

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Czerwca 2022, 13:56:57 »
I kluczyk Toyoty da się wyłączyć (uśpić) i kluczyk do Cobry da się wyłączyć (10s przytrzymać przycisk). Baterii szkoda wyjmować i męczyć obudowę.

jak sie usypia klucz? uwazasz, ze warto na tygodniowy urlop klasc go spac?

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Czerwca 2022, 14:23:50 »
Usypia się b. łatwo: wciskasz i trzymasz przycisk kłódki zamkniętej, w tym czasie dwukrotnie wciskasz przycisk kłódki otwartej. Kluczyk potwierdzą mruganiem diody. Często tak robię przed marketem.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Czerwca 2022, 14:52:10 »
Uważam, że nie warto nic usypiać, ktoś tutaj pisał, że bierze i wyjmuje baterię.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Czerwca 2022, 16:38:47 »
Ja uśpiłem zapasowy kluczyk na trzy lata do momentu sprzedaży auta (ten Toyotowski). Czy bateria w nim działa, to już nie wiem i nie sprawdzę. Ale w nowym aucie też będę korzystał z tej funkcji. Nie będę wyjmował baterii. Chociaż na wakacje zabieram nową baterię, gdyby wyczerpała się stara. I w zeszłe wakacje się przydała.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Kiełek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Czerwca 2022, 22:20:34 »
A ja zabieram dobre assisatnce...

P.S.
Usypianie kluczyka to podstawowe zabezpieczenie na metodę kradzieży na walizkę. Czynność zajmuje jakieś 10 sekund, a obudzenie może ze dwie...

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Czerwca 2022, 07:45:58 »
Niektóre państwa nie honorują zestawu naprawczego - chyba Czechy, Hiszpania, Bośnia i Hercegowina - konieczne jest koło zapasowe choćby dojazdowe.
Najbezpieczniej jak już bierzesz drugiego pilota do BLE to wrzuć sobie komplet kluczyków.
I koniecznie zapasowe baterie do pilotów - przerabiałem  to :)

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Czerwca 2022, 08:52:55 »
Baterie zapasowe na wyjazd? :) Można kupić wszędzie w okolicy, a baterie też nie zdychają od razu. Pilot Toyoty nawet bez baterii uda się odpalić auto (i wcześniej otworzyć mechanicznie), pilot Cobry jak ma bardzo słabą baterię to przy uzbrajaniu auta piszczy (chyba jest to fakt nie wykrywania pilota cobry w okolicy przy uzbrajaniu - daje to info, że jest źle).

Co ok 7-9 miesięcy w Cobrach wymieniam baterie, mają delikatnie poniżej 3 V, w pilocie od T wymieniłem 2 tyg temu (czyli niecałe 2 lata, bo miał 2,99 V, a T zaleca wymianę jak jest < 3,0 V).

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Czerwca 2022, 08:58:18 »
Trójkąt, kamizelka, gaśnica, apteczka - to standard w wielu krajach ale są i takie dodatkowe pomysły: BiH: żarówki, koło zapas, linka; HR: żarówki, bezpieczniki, CZ: żarówki, bezpieczniki, koło zapas, podnośnik, klucz; EST: kliny zabezp. do kół; FR: żarówki, zabezp. antywłam. Hiszpania: 2 trójkąty, ...
https://www.wyborkierowcow.pl/obowiazkowe-wyposazenie-samochodu-w-38-europejskich-panstwach-2021/

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Czerwca 2022, 09:21:20 »
Trójkąt, kamizelka, gaśnica, apteczka - to standard w wielu krajach ale są i takie dodatkowe pomysły: BiH: żarówki, koło zapas, linka; HR: żarówki, bezpieczniki, CZ: żarówki, bezpieczniki, koło zapas, podnośnik, klucz; EST: kliny zabezp. do kół; FR: żarówki, zabezp. antywłam. Hiszpania: 2 trójkąty, ...
https://www.wyborkierowcow.pl/obowiazkowe-wyposazenie-samochodu-w-38-europejskich-panstwach-2021/
Na mocy konwencji wiedeńskiej kierowcę obowiązuje wyposażenie pojazdu zgodne z wymaganiami kraju rejestracji

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Czerwca 2022, 10:26:39 »
Niektóre państwa nie honorują zestawu naprawczego - chyba Czechy, Hiszpania, Bośnia i Hercegowina - konieczne jest koło zapasowe choćby dojazdowe.
A w Austrii musisz mieć w praktyce po jednej kamizelce odblaskowej dla każdego pasażera samochodu. Oczywiście muszą być pod ręką, jak którąkolwiek będzie np. w bagażniku, to można załapać chyba nawet do 2000 euro.
Oczywiście można się kłócić, że jest konwencja wiedeńska, ale w Austrii z doświadczenia powiem, że sprawdzają bardzo często, ale o to łatwo zadbać. Natomiast, nigdy nie słyszałem, zeby komuś w Czechach nie sprawdzali teoretycznie obowiązkowych żarówek.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl