Autor Wątek: Wakacje - drugi kluczyk BLE co jeszcze zabrać na wszelki  (Przeczytany 7137 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
Odp: Wakacje - drugi kluczyk BLE co jeszcze zabrać na wszelki
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Czerwca 2022, 10:35:11 »
Tak. Należy się kłócić, że jest Konwencja Wiedeńska. Z reguły po takim argumencie odpuszczają.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwca 2022, 10:44:10 »
Baterie zapasowe na wyjazd?  Można kupić wszędzie w okolicy, a baterie też nie zdychają od razu

No pewnie w lesie baterie są przypięte  do każdego drzewa, a u mnie w BLE zdechła i wcześniej ni powiadomiła, przezornie nie słuchając bzdetów, miałem zapasową w schowku.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwca 2022, 11:23:42 »
BLE (wg instrukcji) powiadamia o tym, że bateria się kończy (2 błyśnięcia po włączeniu napędu) ale u mnie dioda od BLE jest zamontowana (Mszczonów :-( ) w takim miejscu, że kierownica ją zasłania.
Już raz miałem problem przez wyładowaną baterię i oczywiście tego wcześniej nie zauważyłem. Dlatego też wożę zapasową baterię w podłokietniku.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:22:08 »
Dalej w Cobrze (nie wiem jak BLE) jest pin którym mogę rozbroić alarm. Cały czas go pamiętam - jak raz pilota zapomniałem, to rozbroiłem alarm pinem. Nie chodzi o sprzeczki, ale szkoda życia na bycie zabezpieczonym przed wszystkim na każdą sytuację ;).

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:57:00 »
Baterie zapasowe ze sobą? Tak, wolę kupić wcześniej przez internet w sklepie, w którym zawsze kupuję taki asortyment wszystkie typy jakie są mi potrzebne (a jest ich trochę) i przy okazji kupić za 2,czy 3 zł baterię do kluczyka niż później latać po kioskach i szukać jakiegoś szajsu po 10 zł za sztukę. A baterie zwykle mają długą datę ważności, nawet i do 2030 roku.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #20 dnia: 14 Czerwca 2022, 14:26:23 »
Słusznie - to nie chodzi o dostępność lub nie tylko o kłopot, że zamiast na wycieczkę w jakieś ładne miejsce biega się po mieście i szuka bateryjki co nie musi być akurat takie proste. A najprościej to chyba wymienić dla świętego spokoju przed wyjazdem, a drugi komplet kluczyków zdezaktywowanych zabrać ze sobą.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline rydz124

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 14 Czerwca 2022, 14:43:14 »
No to jestem wyjątkiem :)
Żona pojechała na zakupy i już go nie odpaliła.
Bez sygnalizowania błędu baterii itp dupereli - po prostu trup.

Baterie zapasowe na wyjazd? :) Można kupić wszędzie w okolicy, a baterie też nie zdychają od razu. Pilot Toyoty nawet bez baterii uda się odpalić auto (i wcześniej otworzyć mechanicznie), pilot Cobry jak ma bardzo słabą baterię to przy uzbrajaniu auta piszczy (chyba jest to fakt nie wykrywania pilota cobry w okolicy przy uzbrajaniu - daje to info, że jest źle).

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Czerwca 2022, 09:00:36 »
Mnie jeszcze instruktor nauki jazdy wbił do głowy, że nigdy nie należy mieć ze sobą kompletu kluczyków. I fakt, o awarii kluczyka jeszcze nie słyszałem. Za to kilka razy słyszałem o okradzeniu kempingu czy pokoju w pensjonacie. Zresztą wszystko może się zepsuć i np zapasowego akumulatora 12V nie ma raczej sensu wozić. Nie wiem jak jest w BLE, ale w Cobrze i kluczyku nie sposób nie zauważyć anomalii zwiastujących zużycie baterii. Zapasowe baterie ostatecznie nie zaszkodzi wozić w samochodzie, byleby nie leżakowały w jakimś nasłonecznionym miejscu.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Czerwca 2022, 09:11:24 »
Każdy zrobi jak chce :-). Wiem, że jak wyjmę baterię z pilota od Toyoty i pilota od Cobry to i tak to auto odpalę i pojadę. I nie będę wariował, czy szukał baterii na wakacjach. Wiem jak odpalić auto przy awarii obu pilotów.

Offline surrender

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry Exec 2020
« Odpowiedź #24 dnia: 15 Czerwca 2022, 09:23:49 »
Wiem jak odpalić auto przy awarii obu pilotów.
Zgadza się. Sądzę, że brak baterii w pilocie skutkuje jedynie tym, że nie można samochodu otworzyć z pilota. Imoobilizer raczej nie wymaga zasilania w pilocie (przynajmniej zwykle tak było), a Cobrę odblokujemy kodem.
« Ostatnia zmiana: 15 Czerwca 2022, 09:51:11 wysłana przez surrender »

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 15 Czerwca 2022, 10:05:22 »
Wystarczy stosować zasadę RTFM ;), a w wakacje odpoczywać.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #26 dnia: 15 Czerwca 2022, 10:45:22 »
Faktycznie raty kredytów mocno poszybowały jak zakup bateryjki jest już problemem.

Offline hardtmuth

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Czerwca 2022, 12:05:17 »
i to jak! ;-)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Czerwca 2022, 13:48:45 »
Teraz w Chorwacji mam dwa kluczyki i jedną pastylkę oraz nakładkę na śruby zabezpieczające.
Dodatkowo mam apteczkę, kamizelki odblaskowe, dwa trójkąty ( tu w HR powinno się w razie awarii stawiać trójkąt po obu stronach samochodu), żarówki i bezpieczniki. Te dwie ostatnie rzeczy z innych aut ale to praktycznie jest tak dla picu. Za wyjście z auta w razie awarii w Austrii bez kamizelki odblaskowej na autostradzie jak już ktoś wspomniał są wysokie kary i powoływanie się na Konwencję Wiedeńską nic tu nie da. A jak nie masz kasy za mandat to mogą Ci zatrzymać nawet samochód i odbierzesz go dopiero po zapłacie. Uważam , że dla własnego bezpieczeństwa taką kamizelkę czy apteczkę warto mieć.
Uwaga na kamery i nawigacje w samochodach. W Austrii np. nie wolno mieć rejestratora jazdy a w Słowacji nic na przedniej szybie np. podpiętej na przyssawce do szyby nawigacji , tak jak kamery. Natomiast może być na pulpicie.
O reszcie napisali już poprzednicy więc się nie powtarzam.

Offline seamon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Czerwca 2022, 14:37:33 »
Niech mi ktoś wprost napisze ile pilotów do cobry jest w zestawie? Bo ja przy odbiorze dostalem jeden.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl