Jeśli wiesz co ile i kiedy się zaczyna, kończy (wymuszone przez sterownik silnika), to skocz wtedy na trasę, lub może zrób jak ja robiłem. Czyli 3 i 1800-2000RPM stałe, u mnie było to 60km/h, aż się wypali 10 do 20km. Taki miałem sposób w warunkach miasta i przez 10 lat zero check, raz wymieniony czujnik różnicy ciśnień. Tylko droga luźna i odpowiednio długa, bez jakichś co chwila świateł, tak by nie stopować jazdy. Wiem to może przesada, ale sprawdź po czymś takim, za ile znowu będzie akcja. Tak jak pamiętam, pierwsze wywalają świece, dalej check i jeśli masz tryb serwisowy z ograniczeniem do 80km/h. Check jak się zapala to już grubo.
Nie odpisałeś, jak po wymuszonym wyglądało zapełnienie, jeśli po sprawdzałeś kompem.
Wiesz na nosa i oko to ..... Nie wyczujesz 100-200ml ON w oleju, ani nie ocenisz ilości. Pozytywne jest to, że ilość oleju nie przyrasta, ale jednak niejednoznacze w kierunku OK.
Tak producenci te ustrojstwa przewidzieli dla krajów jak DE, gdzie tyci miasta a reszta autostrady jest. Wtedy ludki nawet nie wiedzą, że to mają. No niestety diesel jest raczej na trasy, tak je kalkulują producenci, jak nie do flot. No a co ASO ma powiedzieć, pewnie zdziwili się, że ktoś wie co ile to się dzieje. U nich nie ma problemu, puki kaplicy nie ma, a tu DPF powoli się zawalić może na amen.
Wiesz jeszcze są jakieś mycia czyszczenia, ale ja nie stosowałem przez 10 lat, DPF miałem ori i przy 13 latach auta taki był nadal. Też mi się wypalał notorycznie przy jakichś 324km i nie był zawalony. A najdziwniejsze, że latem odległość km malała, lub była nieprzewidywalna, tymczasem zimą stała jak wryta na tych 324km. On powinno się lepiej dopalać latem, a nie zimą, a ja miałem odwrotnie jakoś.
No i nieliczni, zwalają DPF, dziurawią sitka, oszukują w ten sposób elektronikę niezmienianą. Ale rezultatów ostatecznych nie znam.
Poczytaj.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/co-zrobiles-as-przy-swoim-aucie.1400/post-105655A tu jakiś rezultat po, dalej nie śledziłem a są jeszcze 34 strony.
https://www.oilclub.pl/index.php?threads/co-zrobiles-as-przy-swoim-aucie.1400/post-110329Co do Wawy miasta Rahau, mam rodzinę i słyszałem tą masakrę. Gość 10km do roboty pokonuje w 1h i to jeszcze z navi tak by omijać korki. Paranoja totalna, chyba bym się przesiadł na rower. A u siebie w 1h z przepisami to ja 60km robię.