Autor Wątek: Częste wymuszone wypalanie DPF pytanie  (Przeczytany 11527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
Częste wymuszone wypalanie DPF pytanie
« dnia: 13 Czerwca 2022, 17:58:48 »
Witam czy to normalne,że załącza się częste wypalanie dpf na odcinku 6-8 km. Średnio sytuacja ma miejsce co 300km. Dodam iż auto robi dziennie 60 km z tego też stoje w korkach sporo. Pacjent corolla 2017rok 1,4 d4d przelot 125kkm. Ostatnie wymuszone robilem w Toyocie przy 115 tys pod kompem. Wcześniej procedura aktywowała się różnie co 300-400-700km. Trasy głównie biegi do 4 . Błędów brak, poziom oleju ok. Nic nie ubywa nic nie przybywa..
Z góry dziękuję za odpowiedź. Czy olać czy jeździć. Spalanie w granicach 4,5-5 l jazda mieszana. Przy dopalaniu średnio 5,8-6,7

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Częste wymuszone wypalanie DPF pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Czerwca 2022, 12:11:20 »
Nikt nie jeździ dieslem??????

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Czerwca 2022, 00:50:42 »
Warunki dla DPF kiepskie, km nie mało, ale korki robią swoje, tym bardziej jak mało tras. Miałem inne auto i suchy DPF ori, przy ponad 300kkm, też standardowo wymuszana akcja była co 300 parę km. Nigdy sam nie wymuszałem akcji, ani nie był DPF nigdy myty/czyszczony. Ale ja nie miałem korków i mniej km dziennie. No nie są to dobre rozwiązania na takie warunki.

Wymuszone jak wyszło ?
Czy wiesz kiedy samo się to aktywuje i kończy ?

Jak sterownik zacznie sam akcję i wiesz o tym, to nie przerywaj, nie gaś silnika. Najlepiej wtedy przejechać jednostajnie z 8-10km, obroty wyżej niż zwykle na danych biegach. Jeśli tak często się załącza, to raczej oznacza, że nie odbyło się poprzednio do końca, lub warunki były niekorzystne. Możesz sprawić autu jakiś przelot szybszy i buta mu dać. To moje domysły, bo Toyoty ON nie mam. Co do oleju stan może się zgadzać, ale tak naprawdę nie wiesz, czy czasem coś za coś się nie uzupełnia/wymienia.

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwca 2022, 20:59:24 »
Podwyższone automatycznie obroty biegu jałowego do 1000 Podwyższone spalanie. Gasić nie gaszę, bagnet ropą nie śmierdzi.  Kontrolka check nie zapala bo już by było słabo. Dodam tylko że znów poszło po 300km ale fakt parę godz w korkach nastałem. Ruch w wawie jest masakryczny korki co kilka metrów światła dramat. Gadałem z typem z toyoty mowi ze toyota nie przewiduje minimalnej procedury wypalania i nie ma reguły co ile km. Jak nie ma błędu z czujników temp spalin to wszystko jest w normie.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwca 2022, 00:48:18 »
Jeśli wiesz co ile i kiedy się zaczyna, kończy (wymuszone przez sterownik silnika), to skocz wtedy na trasę, lub może zrób jak ja robiłem. Czyli 3 i 1800-2000RPM stałe, u mnie było to 60km/h, aż się wypali 10 do 20km. Taki miałem sposób w warunkach miasta i przez 10 lat zero check, raz wymieniony czujnik różnicy ciśnień. Tylko droga luźna i odpowiednio długa, bez jakichś co chwila świateł, tak by nie stopować jazdy. Wiem to może przesada, ale sprawdź po czymś takim, za ile znowu będzie akcja. Tak jak pamiętam, pierwsze wywalają świece, dalej check i jeśli masz tryb serwisowy z ograniczeniem do 80km/h. Check jak się zapala to już grubo.

Nie odpisałeś, jak po wymuszonym wyglądało zapełnienie, jeśli po sprawdzałeś kompem.

Wiesz na nosa i oko to ..... Nie wyczujesz 100-200ml ON w oleju, ani nie ocenisz ilości. Pozytywne jest to, że ilość oleju nie przyrasta, ale jednak niejednoznacze w kierunku OK.

Tak producenci te ustrojstwa przewidzieli dla krajów jak DE, gdzie tyci miasta a reszta autostrady jest. Wtedy ludki nawet nie wiedzą, że to mają. No niestety diesel jest raczej na trasy, tak je kalkulują producenci, jak nie do flot. No a co ASO ma powiedzieć, pewnie zdziwili się, że ktoś wie co ile to się dzieje. U nich nie ma problemu, puki kaplicy nie ma, a tu DPF powoli się zawalić może na amen.

Wiesz jeszcze są jakieś mycia czyszczenia, ale ja nie stosowałem przez 10 lat, DPF miałem ori i przy 13 latach auta taki był nadal. Też mi się wypalał notorycznie przy jakichś 324km i nie był zawalony. A najdziwniejsze, że latem odległość km malała, lub była nieprzewidywalna, tymczasem zimą stała jak wryta na tych 324km. On powinno się lepiej dopalać latem, a nie zimą, a ja miałem odwrotnie jakoś.

No i nieliczni, zwalają DPF, dziurawią sitka, oszukują w ten sposób elektronikę niezmienianą. Ale rezultatów ostatecznych nie znam.

Poczytaj.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/co-zrobiles-as-przy-swoim-aucie.1400/post-105655

A tu jakiś rezultat po, dalej nie śledziłem a są jeszcze 34 strony.

https://www.oilclub.pl/index.php?threads/co-zrobiles-as-przy-swoim-aucie.1400/post-110329

Co do Wawy miasta Rahau, mam rodzinę i słyszałem tą masakrę. Gość 10km do roboty pokonuje w 1h i to jeszcze z navi tak by omijać korki. Paranoja totalna, chyba bym się przesiadł na rower. A u siebie w 1h z przepisami to ja 60km robię.   
« Ostatnia zmiana: 23 Czerwca 2022, 00:57:46 wysłana przez Rademenes »

Offline leolen

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwca 2022, 22:49:55 »
Mam to samo 1,4 d4d jazda po mieście,podnosi obroty i wypala co 3-4 dni tak po 200km.Normalna procedura jak czytałem.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Czerwca 2022, 02:46:37 »
Jak większość się posiadaczy wypowie, to standard będzie. Ja mając akcję co jakieś 300km, zawsze uważałem że to mało. Bo w innych autach po 2 x tyle latali. Zawsze można też sprawdzić, czy nasze zmiany nie wpłyną na poprawę tego stanu.

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Czerwca 2022, 06:20:27 »
Częstotliwość wypalania DPF-a zależy od wielu czynników: pojemności DPF-a, sposobu jazdy (gwałtowne wciskanie pedału gazu do podłogi zawsze powoduje powstawanie dużych ilości niespalonych węglowodorów), rodzaju paliwa, sprawności spalania mieszanki w cylindrach, dokładności wytwarzania przez silnik składu mieszanki paliwowo - powietrznej, temperatury zewnętrznej powietrza, temperatury silnika, ustawień sterownika silnika i może czegoś więcej. Najważniejszym elementem jest - w/g mnie - pojemność DPF-a.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Czerwca 2022, 23:39:07 »
Jeśli dane auta mają ten sam DPF, silnik i ustawienia. A jednak temu wypala się częściej, a tamtemu rzadziej, to indywidualne warunki ludka to powodują. Reszta jest marginalna, choć stan silnika może mieć większy wpływ. Dlatego przy porównaniach powinno się opisać warunki.

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Czerwca 2022, 06:18:42 »
O kurcze trochę mnie tu nie było praca. Zastosowałem lm 2560 bodajże do rozbijania sadzy. Puki co magiczne 300 przekroczone. Wakacje mniejszy ruch mniej stania w korkach zobaczymy co się zadzieje. Plus w tym że auto nie traci na mocy wszystko gra. Odnośnie zapełnienia, muszę gdzieś podjechać podpiąć bo zero info na standardowym kompie brak tej przydatnej opcji. Drążyłem temat na Toyocie w 5 serwisach kontaktowałem. Odpowiedź jednoznaczma wszystko ok nie ma na to reguły. Dzięki za lekturę z chęcią zajrzę. Będę obserwował co dalej. Na szczęście z rury nie dymi nic. Tyle że przy wypalaniu podwyższona temp spalin, jak przewiduje instrukcja. Wygląda na to, że jakiś mądry Japończyk tak to wymyślił żeby przy skrajnych warunkach zapobiec zbyt dużemu zapychaniu się filtra.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Czerwca 2022, 23:24:14 »
Odpowiedni olej i co interwał bomba do baku będą pomocne, tylko bomba przed wymianą oleju. Popatrz na inne specyfiki, myślę że bardziej zaawansowane. Przynajmniej ja mam zaufanie.

https://sklep.archoil.pl

Technicznie u innych to samo, ale to nie znaczy, że Japończyk tak zrobił, by bez względu na warunki było tak samo. Już dwa tryby (naturalny, wymuszony), biorą pod uwagę różnicę w warunkach. Raczej zadbali aby za wiele nie pisać w temacie DPF, bo wielu by strach obleciał i ze względu na swe warunki zmienili by zapatrywania. Technicznie jest tak, że dane warunki są lepsze, a dane gorsze. Co skutkuje w częstotliwości. Jak zmienisz na jakiś czas warunki, sam się upewnisz, czy to coś zmieni. Nikt zdalnie tego nie wykona. Dopiero wtedy można zaobserwować, czy zwykłe warunki są powodem - 300.

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Lipca 2022, 22:16:18 »
Olej toyotowski c2 5w30 robię w częściach tanio kupuje. I
Wszystko zmierza ku dobrej drodze. Wakacje maly ruch mało stania w korkach i na światłach I zaczął się wypalać po 400km od poprzedniego. Chyba czas polecieć dłuższą trasę na podwyższonych obrotach i dać mu złapać temperaturki. Jakby jakieś graty was trochę taniej interesowały śmiało pisać:)

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Lipca 2022, 07:54:40 »
O momencie wypalania DPF-a decyduje wyłącznie sterownik silnika. Żadne specjalne "przeloty" w trasie na podwyższonych obrotach nie wymuszą procedury wypalania DPF-a, jeśli sterownik uzna, że nie ma takiej potrzeby. Takie "przeloty" tylko szkodzą silnikowi i niepotrzebnie zwiększają spalanie oleju silnikowego. Wiem, gdyż wynika to z moich doświadczeń.
W przeszłości, gdy byłem pewien, że DPF mam w miarę czysty, specjalnie poprosiłem serwisanta ASO Toyoty, aby w upalny dzień (33 st. C)  jeździł ze mną po Kaliszu i w okolicznym terenie (tereny lekko pofałdowane) z włączonym ich toyotowskim testerem i obserwował, czy rozpocznie się procedura wypalania DPF-a mocno wciskając pedał gazu. W ciągu ok. 20 km temperatura DPF- nie przekraczała 250 st.C. Dla wypalania DPF-a potrzebna jest temperatura ponad 600 st. C, z tego 500 st. C jest wymuszane przez dotryski w cylindrach, a 600 st. C jest wymuszone przez wtryski 5-tego wtryskiwacza. Za ten test oczywiście musiałem zapłacić. Wiedza kosztuje. Przy okazji tego testu dowiedziałem się, jakie miałem istotne inne parametry pracy silnika. Wszystko było OK.
Moja rada: ja jeżdżę z ustawioną na wyświetlaczu chwilową wielkością spalania i widzę, kiedy wypala się DPF - wielkość spalania gwałtownie wzrasta. Gdy kończy się wypalanie, wielkość chwilowego spalania wraca do normy.
Opinia o "przelotach" jest wymysłem niedouczonych kierowców i mechaników.
Warto także postarać się zdobyć książkę niemieckiego autora Uwe Rokosch-a "Układy oczyszczania spalin i pokładowe systemy diagnostyczne samochodów OBD" lub o podobnej tematyce. Wiele można się dowiedzieć.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2022, 07:57:08 wysłana przez josef »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Lipca 2022, 11:49:45 »

@josef dopytaj w ASO, są trzy wersje wypalania DPF.

1. Następuje samoczynnie. Czyli jak ktoś lata trasy, to wtedy powoli sadza się redukuje mimo wszystko.
2. Kiedy warunki są niesprzyjające, zazwyczaj miasto, to sterownik widząc różnicę ciśnień, wywołuje akcję.
3. Wymuszona za pośrednictwem kompa.

Taka ekologia była pomyślana na warunki jak w DE, gdzie mało lata się po mieście, a dalej tylko autostrada. Co by nie pisał, no taka jest odwrotna tendencja, niż u nas. Cel tego był taki, by w mieście nie smrodzić, a wywalać to za miastem w powietrze. Wtedy nawet się nie zauważa DPF, ani problemów z nim. Sytuacja się zmienia, jak warunki się zmienią, gdzie trasy są z nazwy, a miasto przewagą. Temp. 600 jest konieczna przy akcji wymuszonej, gdzie jest dotrysk ON. To jest warunek dotyczący tego trybu. Ale jak polecisz w DE kawał 160km/h to i w temp. podczas tego sadza się redukuje, oczywiście wolniej, ale w mniej ekstremalnych warunkach. Szkoda że w tym teście, nie sprawdziliście ile jest temp. w DPF przy dużej prędkości. Więc jeśli ktoś pyrka po mieście, to czasem przegonienie auta może i wielu pomaga.

Jakby jakieś graty was trochę taniej interesowały śmiało pisać:)

To się chwali Panie.
Oleje TGMO są standardowe jak inne na rynku, jedynie cena wybitna, ale to masz z głowy raczej.  :-)

Teraz jest inaczej na drogach, pozmieniasz warunki i sam zobaczysz kiedy DPF-owi będzie lepiej. Jakie czynniki mają na to wpływ. Ale trzeba też opracować własną metodę na warunki zwyczajne, bo te występują w większości roku.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2022, 11:57:50 wysłana przez Rademenes »

Offline TomekWawa

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Lipca 2022, 07:02:44 »
Dzięki za bardzo wybitnie rozwinięty temat. Z tym wypalaniem na trasie, myślałem że wprowadzenie auta na 2500obr i dłuższą jazda wymusi to na samochodzie tj pozwoli odblokować się trochę sadzy poprzez osiągnięcie wyższych temp.. W instrukcji z kolei jest że gdy zapali się już check to taką procedurę należy zasotosować. Na kompie jeżdżę z włączonym chwilowym także pieknie widać kiedy zaczyna wypalanie.  Myślę że istotną kwestią jest również styl jazdy procedura automatycznego wypalania ma miejsce jak auto po dłuższym przebiegu rzędu 300-400 km dostanie większe obroty tj dzędu 2300-2500  poprzez gwałtowne przyspiesznanie. Co do piątego wtrysku w 1,4 d4d  podobno go nie ma w robocie rozebrałem na schematach auto na części pierwsze i w żadnej kategorii go nie znalazłem albo toyoty katalog opisuje go w inny sposób. Serwis również potwierdził mi że w tym modelu brak. Mogę się mylić jak coś to poprawcie.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipca 2022, 07:05:15 wysłana przez TomekWawa »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl