Autor Wątek: Czujnik parkowania przód - wymiana  (Przeczytany 3162 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
Czujnik parkowania przód - wymiana
« dnia: 16 Czerwca 2022, 14:11:21 »
Hej,

Mam problem z jednym z dwóch czujników parkowania z przodu samochodu. Piszczą w dowolnym momencie. Czujnik już mam, ale zastanawiam się jak się do nich dobrać żeby sprawdzić który i wymienić.

1. Myślałem, że dojdę od dołu z tyłu zderzaka, ale nie widzę na razie takiej możliwości. Wszystko zabudowane. Może ktoś ma jakiś pomysł?

2. Zdjęcie zderzaka. Pytanie, czy jest to do zrobienia na parkingu. Jeżeli tak, to na co uważać?

3. …. Jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Offline Piotr Lap

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1,8
Odp: Czujnik parkowania przód - wymiana
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2022, 15:46:51 »
Udało się rozwiązać problem? Bo mam identyczny.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwca 2022, 19:57:43 »
Czekam na jakieś wskazówki od guru forumowych, ale chyba zajęci są czymś innym :) . Na razie wyłączyłem czujnik w ogóle. Zajmę się tym pewnie za 2-3 tygodnie.

Offline Mystik

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Października 2022, 17:07:54 »
Czekam na jakieś wskazówki od guru forumowych, ale chyba zajęci są czymś innym :) . Na razie wyłączyłem czujnik w ogóle. Zajmę się tym pewnie za 2-3 tygodnie.
No to, ponieważ się nie doczekałem, to zabrałem się sam za zdejmowanie zderzaka.

Od razu napisze, że sprawa jest dziecinnie prosta i za pierwszym razem zajęła mi 10 minut, za drugim 5 minut, a za trzecim pewnie z 60 sekund :D

Od góry 1 śruba i dwie zapinki. Przy nadkolu jest jedna zapinka w postaci "gwoździa i jeden zaczep "boczny" na wcisk. Od spodu 6 śrub do wykręcenia.

Największy problem jest z boku, bo są 3 zaczepy z każdej strony, które wymagają lekkiego podważenia, żeby puściły i zderzak mamy już w ręce.

pozdrawiam

PS. Wstawiłbym zdjęcia, ale nie widzę możliwości wstawienia zdjęcia tak po prostu jako załącznika.

Offline pawelci

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 2 Hybrid
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Października 2022, 20:39:50 »
Zainstaluj sobie program na telefon Tapatalk. Tam można podłączyć sobie fora na jakie cie interesie i można prosto z tel dodawać zdjęcia.

Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka

Właściciel
Auris hybrid 2FL Touring Sports  1.8 i 134KM

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Października 2024, 23:54:15 »
Hej,

Mam problem z jednym z dwóch czujników parkowania z przodu samochodu. Piszczą w dowolnym momencie. Czujnik już mam, ale zastanawiam się jak się do nich dobrać żeby sprawdzić który i wymienić.

Czy kupiłeś oryginalny czujnik czy zamiennik?
Masz zapisany symbol?
Pamiętasz jaki to był model czujnika? Działa dobrze do dziś?
Mnie wariuje któryś z dwóch przednich czujników.
Auris II HSD Touring Sports 2015

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl