Autor Wątek: Corolla E21 klimatyzacja  (Przeczytany 1809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wlad55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21
Corolla E21 klimatyzacja
« dnia: 16 Czerwca 2022, 19:32:39 »
Witam wszystkich, jestem nowy na forum.
Jestem posiadaczem toyoty corolli e21 z 2019 roku w wersji activ, fabrycznie jest tam klimatyzacja manualna, a ja mam pytanie czy można to przerobić na climatronic, co trzeba zmienić lub dołożyć oprócz panelu sterowania, czy jest to możliwe? Za wszelkie informacje lub sugestie z góry dziękuję.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Corolla E21 klimatyzacja
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Czerwca 2022, 19:51:56 »
Kilkanaście lat temu zgłębiałem temat w innej marce ale zakres prac był tak duży, że odpuściłem. Natrafiłem jednak na proste termostaty włączane w szereg z włącznikiem klimatyzacji. Posiadały czujnik temperatury i pokrętło do ustawiania temperatury i wyświetlacz. Była to namiastka klimatronika bo termostat potrafił jedynie wyłączyć i włączyć sprężarkę, nie potrafił sterować obrotami wentylatora ani nawiewami. Nie zamontowałem jednak tego termostatu bo zmieniłem auto na takie z klimatronikiem.

Offline Wlad55

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwca 2022, 20:04:10 »
Dzięki za info, poczekam jeszcze, może ktoś będzie miał pomysł jak to zrobić, lub gdzie można szukać jakiegoś fachowca w okolicy krakowa.

Offline piotr_the

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1,6 T27 1,8
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Czerwca 2022, 22:46:16 »
 W jednym aucie mam klimatyzację manualną z 2005 roku Corolla e12 nigdy nie ładowana i super działa, w drugim automatyczna Avensis t27 i problem był z panelem musiałem rozbierać i reperować, ogólnie denerwuje mnie ten automat co mi nawiew daje na max  by szybko chłodzići wolę sobie sam to regulować.
Corolla E12 1,6 vvti 2005r, Avensis T27 Kombi 1,8 Valvematic 2012r przed lift

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl